Сработиха ли американските санкции срещу Huawei?

Какво се случва 5 години по-късно.

Публикувано от Божидар Балевски юли 30, 2024 в Пазари

Преди пет години САЩ наложиха санкции на Huawei, като забраниха на китайския телекомуникационен гигант да има достъп до модерни американски технологии поради опасения, че може да извършва шпионаж. Много експерти от бранша прогнозираха, че това ще отбележи края на една от водещите китайски технологични фирми.


Със значителна държавна подкрепа Huawei диверсифицира своите бизнес начинания, увеличи рентабилността си и намали зависимостта си от американски доставчици. Въпреки американските усилия да изключи Huawei от мрежите на своите съюзници, компанията запази господстващото си положение на световния пазар на телекомуникационно оборудване. Huawei също така се завръща силно на пазара на смартфони от висок клас, като използва сложни собствени чипове, за да привлече клиенти от Apple.


Помощ от държавата


Държавното финансиране е от решаващо значение за Huawei. Въпреки че китайското правителство подкрепя Huawei от самото ѝ създаване, тази подкрепа се увеличи значително през последните години. Миналата година печалбата на Huawei се е увеличила повече от два пъти, отбелязвайки най-голямото си увеличение от две десетилетия насам, като приблизително две трети от приходите ѝ идват от местни клиенти.


Местните правителства също подкрепиха Huawei, като предоставиха финансови инжекции чрез закупуване на предприятия на Huawei. Huawei, която някога разчиташе на Android на Google, разработи своя собствена операционна система. Компанията дори се впусна в производството на електрически превозни средства и създаде своя версия на технологията Bluetooth.


В САЩ поддръжниците на ограниченията за Huawei твърдят, че са успели да намалят оборудването на Huawei в американските и съюзническите мрежи. Мат Потингер, бивш заместник-съветник по националната сигурност в администрацията на Тръмп, заяви: „Целта не беше да изгоним Huawei от бизнеса. 


Официалните представители на САЩ следят отблизо напредъка на Huawei, особено усилията ѝ да произвежда своите полупроводници. Настоящ американски служител спомена, че Вашингтон следи развитието на полупроводниците на Huawei, за да обмисли по-нататъшни действия, за да попречи на Китай да произвежда чипове с фокус върху изкуствения интелект, които биха могли да осигурят военно предимство.


 С нарастването на напрежението между САЩ и Китай западните служители започнаха да се тревожат все повече за потенциалните рискове за сигурността на Huawei. Тези опасения се засилиха, когато през 2018 г. Мън Ванчжоу, изпълнителен директор на Huawei и дъщеря на Рен, беше задържана в Канада за предполагаеми нарушения на американските санкции срещу Иран.


Впоследствие администрацията на Тръмп добави Huawei в черен търговски списък, като попречи на компании като Intel, Qualcomm и Google да доставят технологии на Huawei без лиценз.


Първоначално приходите на Huawei спаднаха с близо 30% през 2021 г., а основният ѝ бизнес с телекомуникационно оборудване пострада. Въпреки това Huawei се адаптира, като изгради своята верига за доставки и разшири дейността си в нови области, генериращи приходи, като изчисления в облак и услуги.


Правителствената подкрепа се увеличи значително от деня, в който Huawei беше добавена в черния списък за търговия. На 16 май 2019 г. местното правителство в Шънджън, където е базирана Huawei, създаде инвестиционно дружество, фокусирано върху полупроводниците.

 

Представяне на Huawei


Директната финансова подкрепа за Huawei също се увеличи, като през 2023 г. компанията получи над 1 млрд. долара под формата на правителствени безвъзмездни средства, което е повече от четири пъти повече от сумата, получена през 2019 г. Като цяло през последните пет години Huawei е получила близо 3 млрд. долара, което представлява 3% от общите ѝ разходи за научноизследователска и развойна дейност.


Пекин нареди на държавните агенции да купуват повече продукти на Huawei, като по този начин стимулира компанията и същевременно намалява зависимостта на Китай от американските компании. Huawei беше обявена за един от четирите технологични гиганта, ръководещи стремежа на Китай да премахне чуждестранните технологии, като в конкретни договори се изисква използването на процесорите Kunpeng на Huawei.


Политиката на Китай за закупуване на местно оборудване оказа значително въздействие върху пазара на телекомуникационно оборудване, който е най-големият източник на приходи за Huawei. Държавните китайски безжични оператори до голяма степен спряха да купуват оборудване от чуждестранните конкуренти на Huawei, като шведската Ericsson и финландската Nokia, дори когато тези компании предлагаха по-ниски цени.


Въпреки усилията за продажба на продукти в чужбина, Huawei остава силно зависима от китайския пазар, като 67 % от приходите ѝ през миналата година са от местни клиенти. Сега компанията често се представя като национален шампион, който дава приоритет на Китай.


Huawei избегна масовите съкращения на разходите за научноизследователска и развойна дейност и запази талантите си със значителна правителствена подкрепа, като увеличи разходите си за научноизследователска и развойна дейност до почти 165 млрд. юана (23 млрд. долара) през миналата година, в сравнение със 102 млрд. юана през 2018 г. Повече от половината от 207 000 служители на Huawei работят в областта на научноизследователската и развойната дейност.


Сега Huawei ръководи усилията на Китай за разработване на най-съвременни чипове, като цели да намали зависимостта от Nvidia и Intel, тъй като администрацията на Байдън се стреми да ограничи способността на Китай да разработва модерни технологии. През февруари американският гигант в областта на чиповете Nvidia определи Huawei като основен конкурент.


През август миналата година Huawei пусна на пазара своя Mate 60 Pro - смартфон с възможности, подобни на 5G, задвижван от разработен от самата компания чип. Много китайски потребители посочват националната гордост като причина за закупуване на смартфони Huawei, което доведе до рязък спад в продажбите на Apple iPhone тази година.