Сериозни проблеми пред една от най-големите банки в САЩ

Citigroup обмисля дълбоки съкращения на работни места

Публикувано от Божидар Балевски ное 06, 2023 в Пазари

Citigroup, една от водещите финансови институции в света, е в процес на съществена реорганизация, ръководена от главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър. Това начинание, вътрешно известно като "Проект Бора Бора", предизвика значителни дискусии и спекулации относно потенциалните съкращения на работни места и бъдещето на банката.

Докладите сочат, че дискусиите в рамките на проекта са включвали възможността за намаляване на работната сила с поне 10% в няколко ключови бизнес области. Макар че тези обсъждания са в начален етап, те създадоха усещане за несигурност сред 240 000 служители на Citigroup. Предупреждението на Фрейзър за предстоящи съкращения в меморандум от септември засили опасенията и точните цифри може да се променят през следващите седмици.

Нуждата на Citigroup от значителна промяна е неоспорима. Банката, известна със сложните си управленски предизвикателства, е изправена пред непрекъснати трудности в продължение на повече от десетилетие, което отнема мандата на трима предишни главни изпълнителни директори. Изоставайки по ключови финансови показатели в сравнение с конкурентите си, акциите на банката понастоящем се търгуват при съотношение цена/материална стойност (price-to-tangible book value) от 0,49, което е значително по-ниско от това на конкурентите й в САЩ и доста под най-добре представящите се компании като JPMorgan Chase.

За да се справи с тези проблеми, Фрейзър е подложен на нарастващ натиск да осъществи трансформация, която да върне Citigroup на правилния път. Анализаторите смятат, че нейната стратегия вероятно ще включва значително намаляване на броя на служителите на банката, което може да надхвърли 10%, както и по-широка реорганизация, насочена към премахване на излишъците и дублиращите се отговорности.

Ако Ситигруп пристъпи към такова значително съкращаване на работната сила, това ще представлява един от най-мащабните кръгове на съкращения на Уолстрийт през последните години.

Проблемите пред Citigroup

С нарастването на разходите и броя на служителите на Citigroup банката се сблъсква със засилен регулаторен контрол, което води до ранното пенсиониране на предшественика на Фрейзър - Майк Корбат. Докато много конкуренти намаляват броя на служителите си, броят на служителите на Ситигруп остава непроменен - 240 000 души. Така Ситигруп се нарежда на второ място по брой на служителите сред американските банки, изпреварена единствено от JPMorgan, която е далеч по-печеливша.

Натискът върху Фрейзър да промени ситуацията в Citigroup е огромен. Акциите на банката се представят много слабо и ако тя не успее да изпълни амбициозните си цели, това може да предизвика нови призиви за по-драстични мерки, включително разпадане на компанията.

Фрейзър си е поставила за цел да повиши възвръщаемостта на Citigroup до поне 11% през следващите години, което е критична цел за възстановяването на акциите на банката. Постигането на тази цел ще изисква ръст на приходите, по-ефективно използване на баланса и значително намаляване на разходите. Въпреки това, при забавянето на американската икономика, ръстът на приходите може да се окаже предизвикателство, което прави съкращаването на разходите основен лост за действие.

Конкретните данни за плана на Фрейзър и неговото финансово въздействие ще бъдат оповестени през януари заедно с приходите за четвъртото тримесечие.

Ситуацията в банката

Съобщава се, че със засилването на дискусиите около "Проекта Бора Бора" моралът на служителите в Ситигруп е на рекордно ниско ниво. Предстоящите съкращения пораждат безпокойство, тъй като служителите се подготвят за потенциални съкращения на работната сила и организационни промени.

В крайна сметка броят на съкращенията ще бъде уточнен през следващите седмици, когато реорганизацията ще премине от управленските нива към редовите служители. Очаква се някои от позициите да бъдат съкратени с повече от 10% в съответствие със стремежа на Фрейзър да премахне длъжностите с припокриващи се отговорности.

Стратегическият преглед на Фрейзър възложи на Тити Коул, ръководител на наследените франчайзи на Ситигруп, да отговаря за реорганизацията. Значителна роля играе и Бостънската консултантска група, която допринася с експертиза в областта на организационната карта, показателите за ефективност и препоръките.

Пътят напред за банката и акциите й

За инвеститорите залогът е голям и те ще следят отблизо за намаляване на разходите, за да потвърдят успеха на плановете на Фрейзър. Историята на индустрията, в която се обявяват планове за намаляване на разходите, но след това те се увеличават, налага Ситигруп да демонстрира устойчив контрол върху разходите.

Въпреки че Фрейзър и нейният екип имат последната дума за посоката на проекта, възможно е да решат да дадат приоритет на подобряването на обслужването на клиентите пред намаляването на разходите. Публично Ситигруп посочи, че намаляването на разходите ще започне през втората половина на 2024 г.

В заключение, "Проектът Бора Бора" на Ситигруп представлява важна глава в пътя на банката към съживяване на дейността ѝ и справяне с дългогодишните предизвикателства. Пътят напред включва значителни съкращения на работната сила и организационни промени, а резултатът от тях ще бъде внимателно наблюдаван както от индустрията, така и от инвеститорите. Успехът в постигането на амбициозните цели на Фрейзър е от решаващо значение за бъдещите перспективи на Ситигруп.