Сделка за милиарди в областта на софтуера за проектиране и инженеринг на полупроводници

Synopsys ще придобие производителя на графичен софтуер Ansys в технологична сделка на стойност 35 милиарда долара.

Публикувано от Божидар Балевски яну 17, 2024 в Пазари

В една знакова сделка, която отекна в целия технологичен пейзаж, гигантът в областта на проектирането на полупроводници и софтуер Synopsys обяви намерението си да придобие Ansys, водеща софтуерна фирма в областта на инженерството и проектирането на продукти, в сделка с парични средства и акции, оценена на зашеметяващите 35 милиарда долара. Този монументален ход отразява значителна консолидация в софтуерната индустрия, като обединява силните страни на двама влиятелни играчи. Тъй като технологичният сектор продължава да бъде свидетел на трансформиращи придобивания, този стратегически съюз обещава да промени бъдещето на софтуера за проектиране и инженеринг на полупроводници.


Пионерско сливане


Компанията Synopsys, известна с уменията си в областта на проектирането на полупроводници, разкри плановете си да придобие Ansys - компания, която е синоним на най-съвременния софтуер за проектиране на продукти и инженеринг. Сделката на стойност 35 млрд. долара, една от най-големите през последните години, предизвика вълнение в бранша, тъй като означава намерение за обединяване на силите и опита.


Сделката е структурирана като сделка с пари в брой и акции, като Synopsys предлага приблизително 390 долара на акция на акционерите на Ansys. Това се състои от 197 долара на акция в брой и приблизително една трета от акция на Synopsys за всяка акция на Ansys. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2025 година, при условие че получи одобрение от регулаторните органи и зелена светлина от акционерите.


Финансова динамика и пазарна реакция


Съобщението предизвика динамична реакция на финансовите пазари. Акциите на Synopsys отбелязаха скок от 3 % сутринта след разкритието. Този положителен импулс последва спад от 12% от декември насам, когато The Wall Street Journal за първи път съобщи за напреднали преговори между Synopsys и Ansys. Обратно, акциите на Ansys отбелязаха спад от 5%, но показаха устойчивост с над 14% увеличение през същия период.


Главният изпълнителен директор на Synopsys Сасин Гази разгледа финансовите тънкости по време на конферентен разговор, като подчерта, че акционерите на Ansys ще запазят 16,5% собственост в Synopsys след сливането. Структурата на финансиране включва значителна част, покрита от 16 млрд. долара дългово финансиране, а останалите 3 млрд. долара са осигурени от паричните резерви на Synopsys. За тримесечието, приключило на 31 октомври 2023 година, Synopsys отчита парични средства и парични еквиваленти в размер на 1,4 млрд. долара.


Въпреки значителния финансов ангажимент, Synopsys очаква, че сделката няма да има незабавен печеливш ефект. Главният финансов директор на Synopsys Шелах Глейзър посочи, че увеличението се очаква поне една година след приключването на сделката.


Приемственост на ръководството и стратегическа визия


Сасин Гази подчерта стратегическото значение на придобиването, като изрази оптимизъм относно продължаващото участие на главния изпълнителен директор на Ansys Аджей Гопал в управлението на обединената структура. Гази изтъкна логичното развитие на сътрудничеството, като подчерта ползотворното седемгодишно партньорство между Synopsys и Ansys.


"Това е логичната следваща стъпка за успешното ни седемгодишно партньорство с Ansys и аз очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с Аджей и талантливия екип на Ansys, за да реализираме ползите от тази комбинация за нашите клиенти, акционери и служители", заяви Гази в съобщението.


Тенденции и последици за индустрията


Това монументално придобиване се прибавя към поредицата от трансформиращи сделки, наблюдавани през последните месеци, които отразяват динамичния пейзаж на технологичната индустрия. Сред тях са придобиването на Activision Blizzard от Microsoft, закупуването на VMware от Broadcom и придобиването на Splunk от Cisco за 28 млрд. долара през септември - най-голямата сделка в историята на компанията. Напливът от стратегически съюзи подчертава стремежа на индустрията към синергии и разширяване на възможностите.


Консултантски опит


Evercore и Cleary Gottlieb Steen & Hamilton бяха консултанти на Synopsys, като предоставиха важни идеи и стратегически насоки по време на процеса на придобиване. От друга страна, Qatalyst Partners, Skadden и Goodwin Procter изиграха важна роля в консултирането на Ansys, допринасяйки за успешното осъществяване на тази знакова сделка.


Формиране на бъдещето на проектирането на полупроводници


Тъй като Synopsys започва това трансформиращо пътуване с придобиването на Ansys, технологичната индустрия очаква ново дефиниране на пейзажа в областта на софтуера за проектиране и инженеринг на полупроводници. Този стратегически ход подчертава ангажимента за иновации и високи постижения в сътрудничеството. Комбинираните предимства на Synopsys и Ansys са готови да отключат нови възможности, стимулирайки напредъка в областта на полупроводниковите технологии и инженерните решения. Докато сделката напредва към финализиране, индустрията очаква разкриването на допълнителните потробности, които несъмнено ще определят бъдещата траектория на тези два софтуерни гиганта.