Растат късите позиции срещу китайския пазар

Трейдърите очакват край на ралито на китайския фондов пазар и пренасянето му на друго място

Публикувано от Божидар Балевски май 21, 2024 в Пазари

Американските short sellers (трейдъри с къси позиции) са все по-скептично настроени към устойчивостта на неотдавнашния подем на китайските акции и очакват пренасочване на капитали към развиващите се пазари извън Китай. Мечите залози на iShares China Large-Cap ETF на BlackRock Inc., който включва холдинги като Tencent Holdings Ltd. и Meituan в Хонконг, достигнаха най-високата си стойност от октомври 2020 г. насам, според данни на S&P Global. Освен това бе отбелязано увеличение на късите позиции спрямо друг ETF iShares, който обхваща както акции на Хонконг, така и на континентален Китай, като бе отбелязан най-високият къс интерес от февруари 2021 г. насам.


Обратно, късите позиции на ETF iShares MSCI Emerging Markets ex-China значително намаляха, достигайки най-ниската си стойност от повече от година, което показва намалени мечи настроения сред трейдърите. Тази динамика може да се наблюдава на следната графика:





Късите продажби включват заемане на актив, за който се очаква да намали стойността си, продажбата му и след това обратното му купуване на по-ниска цена, за да се върне на заемодателя, като се печели от разликата.


Въпреки значителното рали, започнало през януари, при което китайските и хонконгските акции увеличиха пазарната си стойност съответно с 1,6 трлн. и 1,2 трлн. долара, след като Пекин обяви различни мерки за подкрепа, включително намаляване на разходите по заемите и стимулиране на икономиката на стойност 728 млрд. долара, икономическото възстановяване остава неравномерно. В Китай се наблюдава известно подобрение в промишлената дейност и заетостта, но потребителското търсене е слабо, а жилищният пазар се свива. Инвеститорите остават предпазливи и поради възможността за резки регулаторни интервенции - неизменен риск винаги щом стане въпрос за инвестиции в ценни книжа в Китай.


От 22 януари насам индексът Hang Seng China Enterprises Index осигури на инвеститорите възвръщаемост от 37% в доларово изражение, докато индексът CSI 300 на континенталните акции нарасна с 14%. За сравнение, акциите от развиващите се пазари без Китай също поскъпнаха, но изостанаха, като техният бенчмарк индекс нарасна само с 9,6%.


Тази разлика доведе до значителен приток на капитал от различни точки на света към китайски акции, като през седмицата, приключваща на 17 май, Китай отбеляза най-голям приток сред страните дефинрани като развиващи се пазари, възлизащ на 488 млн. долара.


Въпреки това short seller-ите вече залагат, че ралито може скоро да загуби инерция, повлияно от нарастващия отлив на капитали и натиска върху юана.


Въпреки тези предизвикателства някои части от китайския фондов пазар все още са подценени и могат да привлекат купувачи, търсещи стойност, както посочва Марк Матюс, ръководител на отдела за проучвания в Азия на Bank Julius Baer, базиран в Сингапур. Той изтъкна съживяването на акциите на недвижими имоти след решението на Китай да намали наполовина правилата за ипотеките и да насърчи местните власти да купуват непродадени жилища.


Матюс отбелязва: „Пазарът все още е с много атрактивни цени. Например акциите на недвижими имоти в Хонконг в момента се търгуват с 62% отстъпка от нетната стойност на активите им, което е значително под историческата средна отстъпка от 27%. Усилията на правителството за намаляване на излишните запаси от жилища са от значителна полза за икономиката и настроенията на домакинствата.“