Пазарите на облигации преживяват безпрецедентно рали

Пазарът отбеляза двумесечно рали от около 7%, най-силното осемседмично представяне в историята от 1997 година насам

Публикувано от Божидар Балевски дек 30, 2023 в Пазари

В драматичен обрат на събитията пазарите на облигации преживяха огромно двумесечно рали, вдъхвайки отново живот на класа активи, който беше опасно близо до трета поредна година на спад. Подхранвано от широко разпространените очаквания за предстоящо намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки, това съживяване насочи пазарите с фиксирана доходност към положителна траектория, отбелязвайки значителна промяна в сравнение с предизвикателствата, пред които бяха изправени само преди няколко месеца.


Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, считана за глобален еталон за разходите по заеми, отбеляза значителен спад от 50 базисни точки през декември, след забележителния спад от 53 през ноември. Този забележителен двумесечен спад напомни за финансовата криза през 2008 година, когато Федералният резерв агресивно намали лихвените проценти, за да смекчи последиците от нея.


Според данни от индекса на ICE BofA за глобалния широк пазар на облигации, обхващащ както държавен, така и корпоративен дълг, през последните два месеца пазарът е преживял впечатляващо рали от около 7%. Това бележи най-силното осемседмично представяне в историята, според данни на LSEG, датиращи от 1997 година насам. Накратко ICE BofA е набор от индекси и данни за финансовите пазари, предоставяни от Intercontinental Exchange (ICE) въз основа на сътрудничеството с Bank of America Merrill Lynch. Тези индекси обхващат различни аспекти на финансовите пазари, включително пазарите на облигации, и се използват широко от инвеститори, анализатори и финансови специалисти за проследяване и анализ на пазарните резултати.


Рязкото понижение на доходността, която се движи в обратна посока на цените, облекчи натиска върху компаниите, домакинствата, жилищните пазари и правителствата. През октомври те се сблъскаха с най-рязкото нарастване на разходите по заеми от повече от десетилетие, което е сигнал за потенциални икономически предизвикателства.


Този неочакван развой на събитията облекчи и силно задлъжнели държави като Италия. Доходността на облигациите в Италия е на път да отбележи най-значителния си месечен спад от 2013 година насам - развитие, което предлага отдих на фона на икономическата несигурност.


Опасенията за инфлацията


Основен фактор за това пазарно оживление е внезапната промяна в позицията на централните банки по отношение на инфлацията, особено през декември. Тази промяна допълнително подхрани очакванията на инвеститорите за предстоящо намаляване на лихвените проценти. По-специално, данните за ноември разкриха по-бърз от очаквания спад на инфлацията в САЩ и Европа.


"Бяхме изненадани от силата на това рали", призна Оливър Айхман, ръководител на отдел "Европейски фиксиран доход" в мениджъра на активи DWS.


Централните банкери, които някога бяха известни с по-агресивната си позиция по отношение на паричната политика, като Кристофър Уолър от ФЕД и Изабел Шнабел от Европейската централна банка, възприеха по-благосклонен тон през декември. Шнабел призна "забележителния" спад на инфлацията. По време на заседанието си през декември ФЕД обяви край на повишаването на лихвените проценти, което допринесе за ентусиазма на пазара. Председателят на ФЕД Джером Пауъл, по-специално, се въздържа да се противопостави на пазарните очаквания за значително намаляване на лихвените проценти през следващата година.


Рали в по-рисковите сегменти на облигациите и глобални въздействия


По-рисковите сегменти на пазара на облигации, които се считат за все по-привлекателни, тъй като инвеститорите залагат на предстоящо намаляване на лихвените проценти, преживяха най-значителното рали. Доходността на 10-годишните бенчмаркови облигации на Италия се очертава да спадне с повече от 75 базисни точки през декември, което е най-мащабният месечен спад от дълговата криза в еврозоната през 2013 година насам.


Едновременно с това разликата между доходността на небанковите облигации и референтните безрискови лихвени проценти в САЩ и Европа достигна най-ниското си равнище от второто тримесечие на 2022 година насам. Това рязко покачване на цените през последните два месеца не само спря спускането на пазара, но и потенциално го отдалечи от трета поредна година на отрицателни резултати - сценарий, който не е наблюдаван от повече от четири десетилетия.


През октомври индексите на облигациите бяха на отрицателна територия, тъй като растежът и инфлацията в САЩ продължиха да изненадват икономистите, засилвайки аргументите в полза на продължително повишаване на лихвените проценти. Широкият индекс на пазара на облигации ICE BofA сега е на път да постигне годишна печалба от около 5%, демонстрирайки забележителен обрат.


Въпреки това не всички инвеститори са напълно убедени, че тази щастлива серия ще се запази. Оливър Айхман от DWS изрази скептицизъм, като предположи, че през новата година пазарът може да изпита "отпор" от страна на централните банки, което потенциално може да доведе до по-малки понижения на лихвите, отколкото пазарите оценяват в момента.


С наближаването на края на тази бурна година неочакваното съживяване на пазара на облигации служи като доказателство за динамичния характер на световните финансови пазари. Взаимодействието между политиките на централните банки, икономическите показатели и нагласите на инвеститорите ще продължи да определя траекторията на пазарите с фиксирана доходност, оставяйки пазарните участници на ръба на местата им, докато се ориентират в несигурността на следващата годин