Кризата с недвижимите имоти в Китай: Надвисналата заплаха за икономическия растеж

Публикувано от Божидар Балевски окт 27, 2023 в Пазари

Китай, втората по големина икономика в света, е изправен пред сериозно икономическо предизвикателство поради продължаващата криза с недвижимите имоти. Според S&P Global Ratings, ако забавянето на пазара на недвижими имоти се задълбочи, икономическият растеж на Китай може да спадне до едва 2,9% през 2024 г. - сценарий, който подчертава сериозността на жилищната криза и нейното въздействие върху икономическото благосъстояние на страната.


При този тежък сценарий продажбите на имоти през 2024 г. биха отбелязали зашеметяващ спад от до 25% спрямо 2022 г., възлизащ на приблизително 10 трилиона юана (равностойни на 1,4 трилиона долара). Анализът на S&P прогнозира, че този спад ще доведе до реален растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, който ще достигне едва 2,9% през същата година. Рейтинговата агенция оценява вероятността този сценарий да се осъществи на 20%. Тази прогноза предполага, че Пекин няма да предостави значителни правителствени стимули на сектора на недвижимите имоти и ще се въздържи от предлагане на дискреционна фискална или парична подкрепа.


Проблемът с недвижимите имоти: постоянна тенденция


Трудностите в сектора на недвижимите имоти продължават да възпрепятстват възстановяването на китайската икономика, което от своя страна задълбочава продължаващия спад в продажбите на недвижими имоти. Както посочва Юнис Тан, ръководител на отдела за кредитни проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings: "Болките в сектора на недвижимите имоти забавят икономическото възстановяване на Китай, което допълнително влияе на продажбите на имоти в негативна обратна връзка."


Въпреки че неотдавнашните икономически данни надминаха очакванията и поставиха правителствената цел за растеж от около 5% за тази година в рамките на възможното, песимизмът остава преобладаващ. Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна преразгледа прогнозата си за растежа на Китай през 2024 г. до 4,2%, като отдаде това понижение на значителните насрещни ветрове, произтичащи от затруднената ситуация в сектора на недвижимите имоти.


Секторът на недвижимите имоти в Китай е основна част от икономиката на страната, като пряко допринася за около 13% от нейния БВП. S&P Global Ratings предполага, че общият отпечатък на сектора е около два пъти по-голям, създавайки вълнообразен ефект, който се разпростира върху финансовата система и фискалните профили на местните власти. Това широкообхватно влияние подчертава мащаба на предизвикателствата пред сектора на недвижимите имоти и опасностите, които той създава за по-широката икономика на Китай.


Решенията остават неочаквани


Въпреки усилията на китайското правителство да стимулира покупките на жилища, спадът на пазара на имоти продължава. През септември цените на новите жилища в големите градове отбелязаха най-бързия си спад от близо една година. Освен това стойността на продукцията, произведена от реалния сектор като цяло, се сви с 2,7% през третото тримесечие, отбелязвайки най-значителния тримесечен спад през тази година, сочат данни на китайското статистическо бюро.


Базовият сценарий на S&P, който служи като по-малко песимистична алтернатива, предполага, че продажбите на имоти ще намалеят с 10-15 % през 2023 г. в сравнение с предходната година и ще се свият с още 5 % през следващата година. Този сценарий предвижда при тези условия икономическият растеж на Китай да спадне до 4,4%. Тази оценка като цяло съответства на медианната прогноза от 4,5% от неотдавнашно проучване на Блумбърг.


Анализ на последиците


Последиците от кризата с недвижимите имоти в Китай се простират далеч отвъд сектора на недвижимите имоти. Със задълбочаването на кризата тя рефлектира върху по-широката икономика, оказвайки влияние върху различни заинтересовани страни.


Настроения на потребителите: Спадът на цените на имотите и икономическата несигурност могат да доведат до влошаване на настроенията на потребителите. Хората са по-малко склонни да инвестират в имоти или да правят големи покупки, когато усещат икономическа нестабилност. Намалените потребителски разходи могат да имат каскаден ефект върху различни отрасли - от търговията на дребно до услугите.


Местни правителства: Много от местните власти в Китай разчитат в голяма степен на приходите, генерирани от продажби на земя и данъци върху недвижимите имоти. Намаляването на продажбите и стойността на имотите води до намаляване на приходите на тези власти. Тъй като фискалният им профил се влошава, местните власти може да изпитват затруднения при финансирането на основни услуги и инфраструктурни проекти.


Финансови институции: Банките и другите финансови институции със значителна експозиция към сектора на недвижимите имоти са изправени пред повишени рискове. С намаляването на стойността на имотите и финансовите затруднения на строителните предприемачи тези институции могат да се сблъскат с рязко нарастване на необслужваните кредити. Това, от своя страна, може да повлияе на стабилността на по-широката финансова система.


Заетост: Секторът на недвижимите имоти е значителен работодател, който обхваща широк кръг от професии - от строителни работници до агенти на недвижими имоти. Една продължителна криза в сектора на недвижимите имоти може да доведе до съкращения и намаляване на заплатите, което ще се отрази на поминъка в цялата страна.


Навигация в несигурни води


Основното предизвикателство пред китайските политици е да намерят балансиран и ефективен подход за справяне с кризата с недвижимите имоти, като същевременно запазят цялостната икономическа стабилност. Силната намеса може да доведе до изкривяване на пазара и спекулативно поведение. От друга страна, подходът, при който не се вземат мерки, може да доведе до риск от по-нататъшен спад на пазара на недвижими имоти и свързаните с това икономически последици.


Засега кризата с недвижимите имоти в Китай остава сериозен проблем с далечни последици. Политическите решения на правителството през следващите месеци ще играят решаваща роля за определяне на развитието на пазара на недвижими имоти, а оттам - и за траекторията на икономиката като цяло. Докато светът следи тези събития, ситуацията е ярко напомняне за икономическата сложност и предизвикателствата, пред които е изправен Китай, докато се опитва да измине пътя към устойчив и стабилен растеж.