Кой ще спечели най-много при сваляне на лихвите от FED?

Една интересна и добре аргументирана теза

Публикувано от Божидар Балевски май 21, 2024 в Пазари

Какво може да се случи, ако Федералният резерв реши да намали лихвените проценти? Изненадващо, по-малките компании могат да се окажат най-големите бенефициенти. Въпреки че покачването на Dow Jones Industrial Average до 40 000 е обект на широко внимание, възможно е акциите на компаниите с голяма пазарна капитализация да се сблъскат с предизвикателства, ако Федералният резерв започне да намалява лихвите. За разлика от тях, акциите с малка пазарна капитализация могат да се възползват от възможността да блеснат.


Анализаторите на Citi наскоро посочиха в доклад, че при сценарий на намаляване на лихвените проценти от страна на Фед с 200 базисни пункта през следващата година - понижаване на целевия лихвен процент за федералните фондове до 3,25-3,5 % от сегашните 5,25-5,5 % - акциите с малка и средна капитализация вероятно ще се представят по-добре от по-големите си колеги. Те твърдят, че по-малките компании, които често имат повече дългове с плаващ лихвен процент, ще се възползват от намалените разходи за лихви.


По-големите компании, които са натрупали значителни парични резерви през последните няколко години и са се възползвали от значителни нетни приходи от лихви, може да видят обрат в тези печалби. Тази промяна идва в момент, когато инфлацията изглежда намалява, а Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти до есента на тази година.


С оглед на това, че продължителният период на високи лихвени проценти е на път да приключи - тенденция, която е в ущърб на по-малките компании - на пазарите има голямо очакване за намаляване на лихвите, като вероятността за намаляване през септември е над 63%, а до декември, след изборите за президент и Конгрес, - почти 90%.


Citi прогнозира, че докато при S&P 500 може да се наблюдава близо 2% спад на печалбите (без финансовите) през следващата година поради намаляването на лихвените проценти, може да има леко увеличение на печалбите както при индексите със средна капитализация S&P 400, така и при индексите с малка капитализация S&P 600, като се изключат и финансовите.


Това потенциално повишение на печалбите е от решаващо значение предвид значителната разлика в оценките на по-малките и по-големите акции. Други експерти също виждат в това предимство за индекси като Russell 2000 и S&P 600.


Анализаторите на капиталови и количествени показатели в BofA Securities наскоро подчертаха в доклад, че Russell 2000 се търгува само на 14,5 пъти по-висока цена от прогнозната печалба, което е под историческата му средна стойност. Те твърдят, че тази забележителна отстъпка предполага, че през следващото десетилетие акциите с малка пазарна капитализация могат да се представят по-добре, особено в циклични сектори като промишлеността и енергетиката, които според тях са готови за възстановяване.


Нийл Хенеси, главен пазарен стратег в Hennessy Funds, споменава пред онлайн медията Barron's, че при положение, че много инвеститори държат значителни парични средства, вероятно ще има пренасочване към по-малките стойностни акции, когато лихвените проценти започнат да намаляват. Фондът Hennessy Cornerstone Mid Cap 30 Fund на неговата фирма се позиционира, като инвестира в компании, които биха могли да се възползват от стабилна икономическа среда, като се фокусира върху потребителски ориентирани фирми като търговците на дребно, които се очаква да спечелят най-много от по-ниските лихвени проценти и намалената инфлация.