Кой е най-големия измамник в историята

Вижте историята на Бърни Мейдоф

Публикувано от Божидар Балевски юли 10, 2024 в Пазари

Статия е посветена на поредната книга, която разказва за измамните номера на Бърни Мейдоф. Той е създателят на най-голямата финансова пирамида в историята оценена на над 60 милиарда долара. Крипто кралицата Ружа Игнатова и Чарлз Понци могат да му завидят. За повече информация относно образа на Бърни Мейдоф може да гледате документалния сериал в Netflix - “Madoff: The Monster of Wall Street”.


Ранният живот и началото на кариерата


Бърнард Лорънс Мейдоф, роден на 29 април 1938 г. в Куинс, Ню Йорк, ще се превърне в една от най-известните фигури на Уолстрийт. Пътят на Мадоф в света на финансите започва скромно. След като завършва университета Хофстра през 1960 г. със специалност "Политически науки", той основава Bernard L. Madoff Investment Securities LLC с инвестиция от 5000 долара, спечелени от работа като спасител и монтиране на пръскачки.


Първоначално фирмата на Мадоф се фокусира върху търговията с дребни акции, като използва иновативни компютърни технологии, за да спечели конкурентно предимство. Това ранно внедряване на технологиите помогна на Мадоф да си изгради репутация на ефективен и надежден търговец, което положи основите на бъдещия му успех.


Изграждане на финансова империя


Фирмата на Мадоф се превръща в значим играч на Уолстрийт, особено известен с ролята си в развитието на електронната търговия. Той изиграва ключова роля в създаването на фондовата борса Nasdaq и дори е неин председател. В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век Bernard L. Madoff Investment Securities е основен маркет мейкър на акциите на Nasdaq, като извършва значителен обем сделки.


Докато публичният му бизнес процъфтява, Мадоф тихо започва бизнес с инвестиционни консултации. Обещавайки стабилна двуцифрена възвръщаемост независимо от пазарните условия, той привлича клиенти, сред които богати физически лица, известни личности и институционални инвеститори. Инвестиционната му фирма се превръща в синоним на надеждност и успех, а той е смятан за финансов магьосник.


Схемата на Понци се разплита


Въпреки външния успех, инвестиционният консултантски бизнес на Мадоф е мащабна схема на Понци. Вместо да генерира възвръщаемост чрез законни инвестиции, Мадоф изплаща възвръщаемост на по-ранни инвеститори, като използва главницата на новите инвеститори. Тази схема продължава десетилетия, през които Мадоф изготвя фалшиви извлечения от сметки, за да убеди клиентите си в нарастващите им инвестиции.


Илюзията за успех се поддържа до финансовата криза от 2008 г., която оказва безпрецедентен натиск върху финансовите пазари и кара инвеститорите масово да изтеглят средствата си. Неспособен да посрещне исканията за обратно изкупуване на средства, Мадоф признава пред синовете си на 10 декември 2008 г., че инвестиционният му бизнес е бил "една голяма лъжа". Те съобщават за него на федералните власти и на следващия ден той е арестуван.


Правни последици и лишаване от свобода


През март 2009 г. Мадоф се признава за виновен в 11 федерални престъпления, включително измама с ценни книжа, телеграфна измама и пране на пари. През юни 2009 г. той е осъден на 150 години затвор - максималната възможна присъда, и му е наредено да конфискува 170,8 млрд. долара. Назначения от съда синдик Ървинг Пикард беше натоварен със задачата да възстанови активите на жертвите на схемата - процес, който продължава и до днес.


Жертвите на Мадоф включваха широк кръг лица и организации - от знаменитости като Стивън Спилбърг и Кевин Бейкън до благотворителни организации и обикновени хора, които му бяха поверили спестяванията си. Последиците от измамата му бяха опустошителни, като доведоха до финансова разруха за много хора и дори допринесоха за няколко самоубийства, включително това на сина на Мадоф, Марк, който се самоуби на втората годишнина от ареста на баща си.


Последни години и наследство


Бърни Мадоф прекарва последните си години във федерален затвор в Бътнър, Северна Каролина. Той умира на 14 април 2021 г. на 82-годишна възраст, докато все още излежава 150-годишната си присъда. Въпреки многобройните усилия на правния му екип да осигури освобождаването му по състрадателни причини поради влошеното му здраве, Мадоф остава в затвора до смъртта си.


Наследството на Бърни Мадоф е поучителна история за възможностите за алчност и измама във финансовата индустрия. Историята му е подробно документирана в книги, документални филми и филми, като напомня за важността на регулаторния надзор и за опустошителното въздействие на финансовите измами върху хората и обществото като цяло.


Научени уроци


Скандалът с Мадоф доведе до значителни промени във финансовата регулаторна среда. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) беше подложена на интензивен контрол заради неуспеха си да разкрие измамата въпреки многобройните предупреждения и червени сигнали. В отговор на това Комисията за ценни книжа и борси (SEC) проведе реформи, насочени към подобряване на разкриването на измамни схеми и повишаване на защитата на инвеститорите.


Крахът на Мадоф също така подчерта значението на надлежната проверка и скептицизма сред инвеститорите. Той подчерта необходимостта от прозрачност и отчетност на финансовите операции, като напомни на света, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то често е такова.


Историята на Бърни Мадоф - от издигането му като уважаван финансист до падението му като осъден измамник - е дълбок разказ за амбицията, измамата и далечните последици от неетичното поведение в света на финансите.