Какви са плановете на Тръмп, ако стане президент

Тръмп защитава стратегията за тарифите и настоява за по-голямо влияние на Фед

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2024 в Пазари

Доналд Тръмп, кандидатът за президент на Републиканската партия, енергично защити икономическите си предложения, които включват значително увеличение на митата и по-активен подход към Федералния резерв. Той твърди, че въпреки опасенията за инфлацията и нарастващия държавен дълг тези политики ще стимулират значителен икономически растеж.


По време на интервю с главния редактор на Bloomberg News Джон Микълтуейт в Икономическия клуб на Чикаго Тръмп изрази увереност, че програмата му ще доведе до положителни резултати. Той отхвърли предупрежденията на икономисти, които прогнозираха, че неговите мита могат да нарушат веригите за доставки и да окажат негативно влияние върху малките предприятия, като предположи, че компаниите ще преместят производството си в САЩ, за да избегнат митата.


„Ние залагаме на растежа“, заяви Тръмп. „Ще върнем компаниите в нашата страна.“


Позицията му беше посрещната с ентусиазъм от 600-те присъстващи, много от които приветстваха плана му за защита на местните компании чрез увеличаване на митата върху чуждестранните стоки.


Тръмп също така обсъди желанието си за по-голямо влияние върху Федералния резерв, като заяви, че е разумно президентът да споделя възгледите си за лихвените проценти с ръководството на централната банка. Той обаче спря да се застъпва за отстраняването на председателя на Фед Джером Пауъл.


В допълнение към митата икономическата платформа на Тръмп включва подновяване на изтичащите данъчни облекчения, намаляване на ставката на корпоративния данък и премахване на регулациите. Критиците твърдят, че тези мерки биха могли да доведат до допълнително раздуване на и без това значителния федерален дефицит на САЩ, който наближава 2 трилиона долара. Въпреки това Тръмп отхвърли тези опасения, като заяви, че ползите от неговите политики ще надхвърлят разходите.


Тръмп също така потвърди плана си за налагане на повсеместни мита, включително 60% данък върху китайския внос. Той подчерта, че тези мита ще защитят ключови отрасли като автомобилостроенето и ще попречат на други държави да подкопават американския бизнес.


По отношение на имиграцията Тръмп отговори на опасенията, че предложените от него политики за депортиране могат да доведат до намаляване на работната сила, като предположи, че законната миграция ще компенсира намаляването на броя на работниците без документи.


Когато е запитан за бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г., Тръмп избягва пряката отговорност, като заявява, че е напуснал мирно поста си и омаловажава насилието, което се е случило по време на събитието.


С наближаването на изборите през 2024 г. Тръмп залага на подкрепата на избирателите в колебаещи се щати като Пенсилвания и Мичиган, за да си осигури завръщане в Белия дом. Въпреки напрегнатите социологически проучвания Тръмп изрази оптимизъм за перспективите си въз основа на данните от ранното гласуване.