Историята на инвестирането в стойност

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2023 в Пазари

Инвестирането в стойност е изпитана и широко призната инвестиционна стратегия, която играе важна роля в света на финансите вече почти век. Корените на инвестирането в стойност могат да бъдат проследени до началото на 20-ти век, когато Бенджамин Греъм и Дейвид Дод са пионерите на този подход. През годините инвестирането в стойност се развива и адаптира към променящите се пазарни условия, привличайки вниманието на множество успешни инвеститори, най-вече на Уорън Бъфет. В тази статия ще се запознаем с историята на стойностното инвестиране, неговите основни принципи, ключови фигури и продължаващото му значение в съвременния инвестиционен пейзаж.


Раждането на инвестирането в стойност


Стойностното инвестиране възниква в отговор на спекулативните излишъци и пазарните сривове през 20-те години на миналия век. Големият крах от 1929 г. и последвалата Голяма депресия накараха инвеститорите да бъдат предпазливи и да търсят по-рационален подход към инвестирането. Бенджамин Греъм, често наричан "баща на стойностното инвестиране", публикува през 1934 г. фундаментална книга, озаглавена "Анализ на сигурността", в съавторство с Дейвид Дод. Тази книга поставя основите на философията на стойностното инвестиране.


Основната предпоставка на Греъм и Дод е да се гледа на акциите като на собственост в реални предприятия, да се набляга на фундаменталния анализ и да се търсят възможности за закупуване на тези акции на цени, значително по-ниски от тяхната вътрешна стойност. Този подход рязко контрастира с необузданите спекулации от онази епоха, при които цените на акциите се определяха от настроенията и шумотевицата.


Ключови принципи на инвестирането в стойност

Инвестирането в стойност се основава на няколко основни принципа, които са останали забележително постоянни през годините. Тези принципи включват:

Вътрешна стойност: Инвеститорите в стойност оценяват вътрешната стойност на акциите, като анализират финансовите отчети, печалбите, активите и пасивите на компанията. Целта е да се определи каква е реалната стойност на компанията, независимо от текущите пазарни настроения.

Марж на сигурност: Греъм подчертава значението на "маржа на сигурност". Това означава закупуване на акция на цена, значително по-ниска от нейната вътрешна стойност, което намалява риска от загуба.


Дългосрочна перспектива: Стойностните инвеститори обикновено имат дългосрочен инвестиционен хоризонт. Те разбират, че пазарът може да бъде ирационален в краткосрочен план, но с течение на времето вътрешната стойност има тенденция да се утвърждава.

Избягване на спекулациите: Стойностните инвеститори не се интересуват от преследване на тенденции или от бързи печалби. Те се фокусират върху закупуването на акции, които са подценени, независимо от текущите пазарни тенденции.


Ранният успех и влиянието на Греъм

Ученията на Бенджамин Греъм в Колумбийското бизнес училище привличат ново поколение инвеститори, които впоследствие стават успешни сами по себе си. Един от най-известните ученици на Греъм е Уорън Бъфет. Инвестиционната философия на Бъфет е силно повлияна от принципите на Греъм и той често нарича Греъм свой ментор.


През 50-те и 60-те години на миналия век подходът на Греъм за инвестиране в стойност придобива известност и концепцията за анализиране на акциите, сякаш те са собственост в бизнес, става широко разпространена.


Възходът на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, който често е смятан за най-успешния инвеститор на стойност за всички времена, издига принципите на Греъм до нови висоти. Инвестиционният холдинг на Бъфет, Berkshire Hathaway, осигурява изключителна възвръщаемост на своите акционери в продължение на няколко десетилетия. Това, което отличава подхода на Бъфет, е способността му да комбинира философията на Греъм, основана на стойността, с фокус върху висококачествени, добре управлявани предприятия.

Годишните писма на Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway са съкровищница от мъдрост за инвеститорите в стойностни активи. Той подчертава значението на инвестирането в предприятия със силно конкурентно предимство, често наричано икономически ров. Този ров, който може да бъде под формата на разпознаваемост на марката, мащаб или интелектуална собственост, осигурява защита срещу конкурентните сили и гарантира дългосрочна рентабилност.


Еволюция на инвестирането в стойност


С течение на времето инвестирането в стойност еволюира, за да се приспособи към променящата се пазарна динамика и появата на нови технологии. Дотком балонът от края на 90-те години на миналия век постави под въпрос традиционния подход за инвестиране в стойност, тъй като много високотехнологични акции с малка или никаква печалба рязко повишиха цените си.

Въпреки това дори през този период принципите на стойностното инвестиране се запазиха. Бъфет е известен с това, че не участва в дот-ком балона и вместо това инвестира в компании с утвърдена история и устойчиви бизнес модели.

Финансовата криза от 2008 г. допълнително подчерта значението на инвестирането в стойност. Много спекулативни финансови продукти и компании с прекомерен ливъридж се сринаха. Инвеститорите, които се придържаха към принципите на стойностното инвестиране, се справиха сравнително по-добре през този бурен период.


Съвременни приложения на инвестирането в стойност

На днешния пазар инвестирането в стойност остава актуално както винаги, въпреки нарастващата популярност на алтернативните инвестиционни стратегии и възхода на пасивното инвестиране. Ето някои съвременни приложения на инвестирането в стойност:

Факторно инвестиране: Инвестирането, базирано на фактори, набира популярност, като стойността е един от основните фактори. Инвеститорите изграждат портфейли въз основа на фактори като стойност, динамика и качество, за да повишат потенциално възвръщаемостта и да намалят риска.

Стойност в цифровия свят: В епохата на технологиите инвеститорите в стойност се адаптираха, като интегрираха анализа на данни и изкуствения интелект в своя анализ. Това им позволява да обработват огромни количества финансова информация и да идентифицират по-ефективно подценени акции.

Икономически флагове и конкурентни предимства: Концепцията за икономическия ров продължава да е от съществено значение. В днешния глобализиран и конкурентен пазар компаниите с устойчиви конкурентни предимства продължават да постигат по-добри резултати от своите конкуренти.

Инвестиране в околната среда, социалната сфера и управлението (ESG): Някои стойностни инвеститори са включили в анализа си съображения, свързани с ESG. Това е в съответствие с принципа, че добре управляваният, етичен бизнес е по-вероятно да бъде стабилна дългосрочна инвестиция.


Критики към инвестирането в стойност


Въпреки че инвестирането в стойност е изключително успешна инвестиционна стратегия през годините, то не е лишено от критики и предизвикателства. Някои от критиките включват:


Капани на стойността: Инвеститорите могат погрешно да възприемат дадена акция като подценена, само за да открият, че основният бизнес се влошава, което води до "капан на стойността".


Ефективност на пазара: Критиците твърдят, че в днешните високоефективни пазари е трудно да се открият действително подценени акции, тъй като

информацията бързо се отразява в цените на акциите.


Слабо представяне при определени пазарни условия: Стратегиите за инвестиране в стойност са се представяли по-слабо през продължителни периоди на пазарно раздуване, като например технологичния балон в края на 90-те години на миналия век.


Стойностното инвестиране има богата и богата история - от корените му в началото на 20-ти век, когато Бенджамин Греъм и Дейвид Дод го създават, до продължаващото му значение и развитие през 21-ви век. Този инвестиционен подход, фокусиран върху вътрешната стойност, границата на сигурност и дългосрочната перспектива, е довел до появата на някои от най-успешните инвеститори в света, включително Уорън Бъфет.


Въпреки че инвестиционният пейзаж се е променил драстично през годините, основните принципи на стойностното инвестиране са се запазили и адаптирали. Днес инвеститорите в стойност продължават да търсят подценени акции, да идентифицират предприятия със силни икономически позиции и да анализират компаниите през призмата на вътрешната им стойност.


В свят на бързи технологични промени и променяща се пазарна динамика инвестирането в стойност остава непреходна и устойчива философия за инвеститорите, които се стремят да натрупат богатство в дългосрочен план. То служи като свидетелство за силата на рационалния анализ и дисциплината в света на финансите, като осигурява надеждна пътна карта за тези, които желаят да приемат неговата вечна мъдрост.