Глобалната надпревара във въоръжаването се разгорещява

Военните разходи достигат рекордно високи стойности на фона на засиленото геополитическо напрежение.

Публикувано от Божидар Балевски апр 22, 2024 в Геополитика

В нов доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) се очертава тревожна картина - през 2023 година световните военни разходи са достигнали исторически максимум от 2,4 трилиона долара, което е рязко увеличение с 6,8 % спрямо предходната година. Това представлява най-резкият скок на годишна база от 2009 година насам и подчертава тревожната тенденция на ескалираща глобална милитаризация.


Докладът обяснява този скок на военните разходи със съвкупност от фактори, като основна роля играят продължаващата война в Украйна и повишеното напрежение в Близкия изток. Тези регионални конфликти послужиха като ярко напомняне за крехкостта на мира и сигурността, като накараха държавите да преоценят отбранителните си нужди и да инвестират значителни средства във военните си сили.


Войната в Украйна е двигател на разрастването на разходите


Не е изненадващо, че Украйна и Русия, вкопчени в ожесточен конфликт, оглавяват списъка на държавите с най-значително увеличение на разходите през 2023 година. Украйна увеличи военните си разходи със зашеметяващите 51%, тъй като се опитваше да укрепи защитата си срещу руското нашествие. Междувременно Русия отбеляза 24% увеличение, с което общите ѝ разходи достигнаха приблизително 109 млрд. долара.


Важно е обаче да се отбележи, че тази цифра може да подценява истинските военни разходи на Русия поради непрозрачната финансова структура на страната. Допълнително финансиране вероятно постъпва в армията чрез предприятия, физически лица и организации, което може да доведе до завишаване на действителната цифра.


Въпреки значителното увеличение, военните разходи на Русия процентово все още са по-малки от тези на Украйна, като оценяваните на 109 млрд. долара я поставят на трето място в света по размер на разходите след САЩ и Китай. Разходите на Украйна, оценявани на 64,8 млрд. долара, представляват 37% от нейния БВП, което подчертава огромното напрежение, което войната оказва върху икономиката на страната. Тази цифра обаче не отчита десетките милиарди долари военна помощ, която Украйна получава от своите съюзници и която спомага за намаляване на разликата между собствените ѝ разходи и тези на Русия.


Ефект на доминото


Войната в Украйна предизвика ефекта на доминото, като държавите извън зоната на непосредствения конфликт преоцениха позициите си в областта на сигурността. Както Лоренцо Скарацато, изследовател в SIPRI, отбелязва уместно: "Тази промяна във възприемането на заплахите се отразява в нарастващия дял от БВП, насочен към военни разходи."


Дългогодишната цел на НАТО за отделяне на 2% от БВП за разходи за отбрана все повече се разглежда като базова, а не като амбициозна цел. Тази промяна е очевидна в страни като Полша, чиито военни разходи скочиха със зашеметяващите 75% през 2023 година. По подобен начин Германия и Обединеното кралство също отбелязват значително увеличение, съответно с 9% и 7,9%.


Съединените щати, безспорният лидер в света по отношение на военните разходи, също отбелязаха увеличение от 2,3%, с което общите им разходи достигнаха зашеметяващите 916 млрд. долара през 2023 година. Това продължаващо високо равнище на разходите на САЩ засилва доминиращата им позиция в световната надпревара във въоръжаването.


Нарастващата военна мощ на Китай


Китай, вторият по големина производител на военни разходи в световен мащаб, продължава да модернизира и разширява въоръжените си сили. В доклада се оценява, че през 2023 година Китай ще отдели приблизително 296 млрд. долара за своите военни сили, което представлява увеличение с 6% спрямо предходната година. Това постоянно нарастване на разходите отразява нарастващите амбиции на Китай като глобална сила и поражда опасения за потенциална регионална нестабилност, особено в Южнокитайско море.


Напрежението в Близкия изток подхранва разходите


В доклада се подчертава и значителният принос на напрежението в Близкия изток за нарастването на световните военни разходи. По-специално, Израел, който е въвлечен в продължаващия конфликт с Хамас, е свидетел на 24% скок на военните си разходи, които през 2023 година ще достигнат 27,5 млрд. долара. Това увеличение до голяма степен може да се отдаде на мащабната офанзива на Израел в Газа в отговор на атаките на Хамас. В доклада подробно се описва значителното месечно увеличение на израелските военни разходи, които между октомври и декември 2023 година нарастват от средно 1,8 млрд. долара до 4,7 млрд. долара.


Призив за деескалация и дипломация


Констатациите в доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира служат като сурово напомняне за огромните разходи, свързани с постоянно ескалиращата глобална надпревара във въоръжаването. Докато държавите дават приоритет на военните разходи в отговор на възприеманите заплахи, тези инвестиции са за сметка на жизненоважни обществени нужди и увеличават риска от катастрофални конфликти. За да излезе от този опасен цикъл, международната общност трябва да даде приоритет на дипломацията и деескалацията. Насърчаването на диалога, стремежът към мирно разрешаване на съществуващите конфликти и насърчаването на мерките за контрол на въоръженията са ключови стъпки към един по-сигурен и стабилен свят. Давайки приоритет на сътрудничеството пред конкуренцията, държавите могат да освободят ресурси за развитие и да създадат бъдеще, в което глобалната сигурност не се измерва с военна мощ, а със силата на международното сътрудничество.