Ето какво купува и какво продава най-великият инвеститор

Нови ходове на Бъфет привлякоха погледите на пазарите

Публикувано от Божидар Балевски юни 18, 2024 в Пазари

Уорън Бъфет, чрез своя конгломерат Berkshire Hathaway, прави значителни движения на фондовия пазар, особено с последователна серия от покупки на Occidental Petroleum. През последните девет търговски сесии Berkshire Hathaway закупи акции на базирания в Хюстън производител на нефт и газ, като увеличи дела си до близо 29%. Според регулаторните документи тези покупки са възлизали на допълнителни 7,3 млн. акции, като покупните цени са се движили около 60 USD за брой.


Според последните актуализации Berkshire Hathaway притежава над 255 млн. акции в Occidental, което представлява дял от 28,8%. Това превръща Occidental в шестата по големина акция в портфейла на Berkshire, което утвърждава конгломерата като най-големия институционален инвеститор в компанията. Освен това Berkshire притежава привилегировани акции на Occidental на стойност 10 млрд. долара и има варанти за закупуване на още 83,9 млн. обикновени акции за 5 млрд. долара, или 59,62 долара всяка. Цената на затваряне на акциите от 60,2 долара в понеделник поставя варантите на Бъфет "в парите", а пълното изкупуване на привилегированите акции може да увеличи собствеността на Berkshire над 40%.


Интересът на Бъфет към Occidental е предизвикан, след като той прочита стенограма от конферентния разговор за приходите на компанията. Впечатлен от управлението на главния изпълнителен директор Вики Холлуб, той решава да инвестира сериозно, като първоначално придобива значителен дял в периода на пазарна нестабилност в началото на 2022 г. Въпреки спекулациите Бъфет уточни, че няма намерение да поема пълен контрол над компанията.


Occidental предлага дивидентна доходност от 1,5% и показва сравнително стабилно представяне, като през тази година е без промяна след лек спад през 2023 г. Стратегическите инвестиции на Бъфет и доверието му в ръководството на Occidental отразяват неговата дългосрочна инвестиционна философия и способността му да се възползва от пазарните възможности.


Скорошни продажби на Уорън Бъфет: BYD


В другия край на спектъра Berkshire Hathaway намалява дела си в BYD, водещия китайски производител на електрически превозни средства (EV). Първоначално закупена през 2008 г., инвестицията в BYD е силно повлияна от покойния Чарли Мънгър, заместник-председател на Berkshire. С течение на годините BYD се превърна в доходоносна инвестиция, като Berkshire първоначално закупи около 225 млн. акции за приблизително 230 млн. долара. Експлозивният растеж на пазара на електрически превозни средства, особено в Китай, превърна тази инвестиция в значителна печалба.


Неотдавна Berkshire продаде още 1,3 млн. акции на BYD, листвани в Хонконг, за 39,8 млн. долара, като намали дела си от 7% на 6,9%. Това намаление е част от по-широка стратегия, тъй като Berkshire вече беше продала половината от своя дял до 2022 г. и 2023 г., след като цената на акциите на BYD скочи с близо 600% до рекордно високо ниво през април 2022 г. спрямо нивата от 2008 г.


BYD, основана от Уанг Чуанфу, се превърна от производител на батерии за мобилни телефони през 90-те години на миналия век в най-голямата марка автомобили в Китай и значителен производител на батерии за електрически превозни средства. През четвъртото тримесечие на 2023 г. BYD изпреварва Tesla като най-голям производител на електрически превозни средства в света, което подчертава значителния ѝ растеж и доминираща позиция на пазара.


Запознаването на Мънгър с BYD чрез неговия приятел Ли Лу, основател на Himalaya Capital, е било от решаващо значение. Бъфет приписва на Мънгър заслугата за успеха на тази инвестиция, която е пример за съвместните и далновидни инвестиционни стратегии на Berkshire Hathaway.


Заключение


Последните инвестиционни дейности на Уорън Бъфет илюстрират неговия динамичен подход към управлението на портфейла на Berkshire Hathaway. Увеличавайки значително дела си в Occidental Petroleum и същевременно постепенно намалявайки дела си в BYD, Бъфет продължава да се ориентира в сложността на световния пазар, използвайки възможностите както в традиционните енергийни сектори, така и в нововъзникващите технологии. Този стратегически балансиращ акт подчертава трайния инвестиционен нюх на Бъфет и способността му да се адаптира към променящите се пазарни условия.