Едни от най-големите инвеститори в света залагат на Китай

Въпреки проблемите в Китай, някои от инвеститорите остават позитивни

Публикувано от Божидар Балевски сеп 17, 2024 в Пазари

Въпреки продължаващите опасения относно икономическото възстановяване на Китай, известни инвеститори като Дейвид Тепър и Майкъл Бъри удвояват залозите си на китайския пазар. Въпреки че страната е изправена пред икономически предизвикателства, като например слаб растеж на БВП, проблеми в сектора на недвижимите имоти и продължителни последици от свързаните с пандемията блокирания, някои инвеститори виждат дългосрочен потенциал.


Хедж фондът на Дейвид Тепър, Appaloosa Management, поддържа значителен дял в китайски компании като Alibaba, JD.com и KE Holdings, като китайските борсово търгувани фондове вече представляват над една четвърт от неговия портфейл. Майкъл Бъри, известен с ролята си в прогнозирането на финансовата криза от 2008 г., също така е увеличил инвестициите си в Alibaba, превръщайки я в най-големия си дял, заедно с други китайски технологични компании като Baidu и JD.com.


Икономиката на Китай


Макар че много инвеститори станаха по-предпазливи, а фирми като Goldman Sachs намалиха дългосрочните си прогнози за ключови суровини като медта поради намаляването на търсенето в Китай, други остават оптимисти за иновационния потенциал на Китай. BCA Research, например, повиши рейтинга на китайските акции на сушата, като прогнозира, че те ще се представят по-добре от световните акции.


Въпреки разочароващите данни в области като жилищното строителство и инфлацията се наблюдават и някои положителни признаци. Производственият сектор на Китай отбеляза скромен ръст през август, а продажбите на дребно в Пекин нараснаха с 2,7% през юли, отбелязвайки 18-ия пореден месец на растеж. Туристическият сектор на страната също отбеляза съживяване, като летните пътувания нараснаха с 6,2% в сравнение с предходната година.


Понастоящем Пекин прогнозира рекордни нива на въздушните пътувания през 2024 г., стимулирани от събития като Лунната нова година и Олимпийските игри в Париж, както и от нарастващото търсене на полети между Китай и ключови международни дестинации. Този подем в пътуванията е един от няколкото фактора, които вдъхват оптимизъм на някои пазарни наблюдатели, въпреки продължаващите предизвикателства в други части на икономиката.


В обобщение, въпреки че възстановяването на Китай след пандемията все още е неравномерно, ключови сектори като технологиите, туризма и производството предлагат възможности за инвеститорите, които са готови да погледнат отвъд основните данни. Ветерани инвеститори като Тепър и Бъри се позиционират така, че да се възползват от тези дългосрочни тенденции, залагайки на това, че иновациите и устойчивостта на Китай ще стимулират бъдещия растеж.