Bank of America е изправена пред трудности

Компанията отчита по-ниска печалба за четвъртото тримесечие, засегната от регулаторни такси.

Публикувано от Божидар Балевски яну 12, 2024 в Пазари

Bank of America, един от финансовите гиганти, отбеляза спад на акциите си в петък след обявяването на приходите за четвъртото тримесечие, които бяха повлияни от значителни еднократни разходи. Отчетът разкри нетна печалба от 3,1 млрд. долара, или 35 цента на акция, което представлява значителен спад от над 50 % спрямо 7,1 млрд. долара, или 85 цента на акция, за предходната година. В този анализ ще разглеждаме ключовите фактори, които оказват влияние върху резултатите на банката, включително неочакваните разходи, намаляването на приходите и стратегическите перспективи, очертани от главния изпълнителен директор Брайън Мойнихан.


Преглед на приходите


Печалбата на акция на Bank of America за четвъртото тримесечие възлиза на 70 цента, което леко надхвърля очакванията на Wall Street за 68 цента на коригирана база. Въпреки това приходите от 22,1 млрд. долара не достигнаха очакваните 23,74 млрд. долара, като за първи път от две години насам банката не успя да отговори на прогнозите на Wall Street. Финансовата институция подчерта, че без еднократните разходи нетната печалба на акция на компанията би била 70 цента, което надхвърля прогнозите на анализаторите.


Банката заяви, че през тримесечието е била засегната от разходи преди данъци в размер на 1,6 млрд. долара, свързани с преминаването от Лондонския междубанков лихвен процент. Резултатите включват и специална такса в размер на 2,1 млрд. долара, начислена от Федералната корпорация за застраховане на депозитите. Таксата е свързана с фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Тези неочаквани такси оказаха значително влияние върху общите финансови резултати на банката за тримесечието.


Нетни приходи от лихви и провизии за кредитни загуби


Bank of America отчете 5% намаление на нетния лихвен доход, възлизащ на 13,9 млрд. щатски долара. Спадът се дължеше на по-високите разходи по депозитите и по-ниските сметки по депозитите, които компенсираха с повече от половин процент по-високата доходност на активите. Банката се беше позиционирала така, че да се възползва от по-високите лихвени проценти, но се сблъска с предизвикателства, тъй като по време на пандемията държеше нискодоходни ценни книжа с дълъг срок на погасяване. В резултат на това загубата на стойността на тези ценни книжа беше очевидна, когато лихвените проценти се повишиха.


Провизиите за кредитни загуби се увеличиха с 12 млн. долара спрямо същото тримесечие на миналата година и достигнаха общо 1,1 млрд. долара. Тази провизия отразява предпазливостта на банката при отчитането на потенциалните кредитни рискове в условията на икономическата обстановка. 


Провизиите за кредитни загуби са счетоводно записване, което финансовите институции правят, за да отчетат потенциалните загуби, които могат да възникнат от заеми и други дейности, свързани с кредитиране. По същество това е сума, заделена за покриване на очаквани загуби по кредити и кредитни експозиции поради фактори като неизпълнение на задълженията, банкрути или други обстоятелства, които могат да доведат до това, че кредитополучателите няма да успеят да изпълнят задълженията си за погасяване.


Резултати от дейността на бизнес сегментите


Приходите от потребителското банкиране отбелязаха спад от 4%, като достигнаха 10,3 млрд. долара. За разлика от тях приходите от продажби и търговия се увеличиха с 3% до 3,6 млрд. долара. Различията в резултатите на бизнес сегментите подчертават динамичния характер на финансовия пейзаж и предизвикателствата, пред които са изправени банките, за да се ориентират в променящите се пазарни условия.


Стратегически перспективи и коментар на главния изпълнителен директор


Главният изпълнителен директор Брайън Мойнихан призна предизвикателствата, пред които е била изправена банката през четвъртото тримесечие, но подчерта като цяло стабилните резултати, постигнати през годината. Мойнихан изтъкна силната дисциплина на банката по отношение на разходите, която позволява непрекъснати инвестиции в инициативи за растеж. Той изрази увереност в силните капиталови и ликвидни нива на банката, които я позиционират добре за постигане на отговорен растеж през 2024 година.


Реакция на пазара и представяне на акциите


След публикуването на отчета за приходите акциите на Bank of America отбелязаха спад, като от началото на годината спадът е с повече от 1%. Това се случва след скромния ръст от 1,7% през 2023 година, като значително изостава от финансовия сектор на S&P 500, който регистрира ръст от 10% през същия период. Реакцията на пазара подчертава въздействието на неочакваните такси и важността на справянето с предизвикателствата, за да се възвърне доверието на инвеститорите.


Резултатите от четвъртото тримесечие на Bank of America разкриват сложна ситуация за финансовия гигант, белязана от неочаквани разходи, неизпълнение на приходите и променяща се пазарна динамика. Стратегическата перспектива, очертана от главния изпълнителен директор Брайън Мойнихан, подчертава ангажимента за отговорен растеж, като се използват силните капиталови и ликвидни позиции. Докато банката се справя с предизвикателствата в настоящата икономическа среда, инвеститорите следят отблизо способността ѝ да се адаптира, да въвежда иновации и да възвръща инерцията си в постоянно променящия се финансов пейзаж.