Златото достига нови върхове

Златото поскъпва над 2100 долара до най-високото си ниво в историята.

Публикувано от Божидар Балевски мар 05, 2024 в Пазари

В понеделник цените на златото се повишиха до безпрецедентни нива, надхвърляйки 2100 долара за тройунция за първи път в историята. Това рали отразява нарастващите очаквания на инвеститорите, че Федералният резерв ще се отклони от настоящата си позиция на затягане на паричната политика и евентуално ще намали лихвените проценти по-късно през 2024 година.


Движение на цената


Връзката между цената на златото и лихвените проценти обикновено се смята за обратна. Това означава, че когато лихвените проценти се повишават, цената на златото има тенденция да спада, и обратно.


Ето разбивка на основните фактори:


1. Opportunity cost (Алтернативна загуба):


Когато лихвените проценти са високи, инвеститорите могат да получат по-висока възвръщаемост от алтернативни инвестиции като облигации. Това намалява алтернативните разходи за притежаването на злато, което не предлага редовна доходност или лихва. В резултат на това инвеститорите може да са по-малко склонни да купуват злато, което може да доведе до намаляване на търсенето и съответно до по-ниска цена.


2. Сила на долара:


Често повишаването на лихвените проценти е съпроводено с по-силен щатски долар. Това е така, защото по-високите лихвени проценти привличат чуждестранни инвестиции, което увеличава търсенето на долара. Тъй като златото се оценява в щатски долари, по-силният долар прави златото относително по-скъпо за инвеститорите, притежаващи други валути, което потенциално води до намаляване на търсенето и до по-ниска цена на златото.


Важно е обаче да се отбележи, че тази зависимост невинаги е еднозначна и върху цената на златото могат да влияят няколко фактора, което я прави сложна динамика.


Ето някои изключения и допълнителни съображения:


Инфлация - Златото често се разглежда като хедж срещу инфлацията, което означава, че цената му може да се повиши заедно с инфлацията, дори ако лихвените проценти се увеличават. Това е така, защото стойността на златото се възприема като по-стабилна във времето в сравнение с валутите, които могат да бъдат подкопани от инфлацията.

Пазарни нагласи и нежелание за поемане на риск - По време на периоди на икономическа несигурност или геополитическо напрежение инвеститорите могат да се насочат към сигурни активи като златото, независимо от лихвената среда. Това рязко нарастване на търсенето може да доведе до повишаване на цената на златото, дори ако лихвените проценти се повишават.

Фактори, свързани с търсенето и предлагането - Цялостното търсене и предлагане на злато също играят роля за неговата цена. Ако производството на злато намалее или се увеличи търсенето от други сектори като бижутерийния или технологичния, цената може да се повиши независимо от движението на лихвените проценти.


В заключение, макар че лихвените проценти са значителен фактор, влияещ върху цената на златото, от решаващо значение е да се вземат предвид по-широкият икономически контекст и други пазарни динамики, за да се разбере цялостната картина.


Нов рекорд за златото


Априлският фючърсен договор за злато се установи на рекордната цена от 2 126,30 щатски долара за тройунция, надминавайки предишния връх, поставен само една търговска сесия по-рано. Според Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Financial Group, този исторически връх се доближава до историческия максимум от 3200 долара, достигнат през 1980 година, когато е коригиран с инфлацията.


Буквар вярва, че златото има потенциал да достигне този коригиран спрямо инфлацията връх, като подчертава значителния потенциал за ръст въз основа на настоящите пазарни нагласи. Забележително е, че впечатляващото представяне на златото идва въпреки насрещните ветрове като високите лихвени проценти и силния долар.


Диверсификация на централните банки и тенденцията на "дедоларизация"


Буквар предполага, че неотдавнашното рязко нарастване на покупките на злато може да се дължи отчасти на промяна в стратегиите на централните банки. След като САЩ и ЕС замразиха значителна част от валутните резерви на Русия в отговор на инвазията в Украйна, Буквар изказва предположението, че големи икономики като Китай и Саудитска Арабия може би преоценяват зависимостта си от американските държавни ценни книжа. Това би могло да доведе до по-голяма диверсификация към алтернативни активи като златото, което потенциално да допринесе за продължаващото рали на цените.


Надежди за промяна на курса на ФЕД и икономически данни


Основният двигател на сегашното покачване на цените на златото е очакването за потенциален "инфлационен завой" от страна на Федералния резерв. Тъй като икономическите данни сочат възможно забавяне, особено в производствения сектор, инвеститорите смятат, че ФЕД може да смекчи позицията си на затягане и евентуално да намали лихвените проценти по-късно тази година. Този сценарий обикновено благоприятства златото, тъй като инвеститорите търсят сигурни активи, когато доходността, предлагана от традиционните инвестиции като облигациите, стане по-малко привлекателна.


Въпреки това Барт Мелек, глобален ръководител на отдела за стокови стратегии в TD Securities, предупреждава да не се прекалява с увереността. Той изтъква, че силните икономически данни, особено данните за заетостта, могат да потиснат ралито на златото. Мелек подчертава значението на бъдещите икономически показатели, особено на данните за заетостта, които биха могли да окажат значително влияние върху траекторията на цената на златото.


Несигурност и възможности


Въпреки че в момента златото преживява забележително рали, несигурността остава. Бъдещите действия на Федералния резерв и посоката на ключовите икономически данни до голяма степен ще определят устойчивостта на тази възходяща тенденция. Въпреки това настоящите пазарни нагласи разкриват нарастващи очаквания за потенциална промяна в политиката на ФЕД, което тласка златото към неизследвана територия. Тъй като глобалният икономически пейзаж продължава да се развива, ролята на златото като сигурен актив вероятно ще остане значима, като потенциално ще предложи допълнителни възможности за инвеститорите, търсещи диверсификация и хеджиране срещу инфлация.