Златото достига нови рекордни стойности от над 2100 долара

Очаква се през следващата година цените на златото да останат над нивото от 2000 щатски долара.

Публикувано от Божидар Балевски дек 04, 2023 в Пазари

Цените на златото се повишиха до безпрецедентни нива, като в понеделник достигнаха нов рекорден връх от 2110,8 долара за тройунция, запазвайки инерцията си за втори пореден ден. Този скок привлече вниманието на пазарните анализатори, които прогнозират устойчива възходяща траектория за цените на златото, като очакванията са те да останат над прага от 2000 долара и през следващата година.

Неотдавнашният скок в цените на златото се дължи на комбинация от фактори, включително на продължаващия израелско-палестински конфликт, който засили търсенето на злато като сигурен актив. През последните два месеца благородният метал бележи последователен възходящ тренд, подкрепен не само от геополитическата несигурност, но и от очакването за намаляване на лихвените проценти. Златото отдавна е предпочитано в периоди на икономически и геополитически сътресения поради репутацията му на надеждно средство за съхранение на стойността.

Очакванията на експертите

Анализаторите предвиждат запазване на положителната тенденция при цените на златото, като посочват ключови фактори като очакваното обезценяване на щатския долар и потенциалното намаляване на лихвените проценти. Хенг Кун Хау, ръководител на отдел "Пазарна стратегия, глобална икономика и пазарни изследвания" в UOB, изрази оптимизъм, като заяви: "Очакваното отстъпление както на щатския долар, така и на лихвените проценти през 2024 г. са ключови положителни фактори за златото", като оцени потенциалното му поскъпване до 2200 долара до края на 2024 г.

Ники Шийлс, ръководител на отдел "Стратегии за метали" в MKS PAMP, повтори това мнение, като подчерта намалената лихва в сравнение с предишните скокове през 2011 г. Шийлс предположи, че цените на златото могат да надхвърлят 2100 щатски долара и потенциално да достигнат 2200 щатски долара за тройунция.

Какво се случи през 2011 година

През 2011 г. се наблюдаваше значителен бичи пазар на злато. През този период цените на златото отбелязаха забележителен скок, достигайки исторически максимум през септември 2011 г. - малко над 1900 долара за тройунция. Основните движещи сили на този бичи пазар включваха опасенията за глобалната икономическа несигурност, кризите на държавния дълг и страховете от инфлация. Нека да разгледаме основите за този бичи пазар и дали има причина анализаторите да правят сравнение между днес и тогава.  

1) Глобална икономическа несигурност - Светът се бореше с последиците от финансовата криза от 2008 г. и опасенията за стабилността на световната икономика продължаваха. Несигурността, свързана с кризата с европейския държавен дълг, и опасенията от потенциална двойна рецесия подхранваха търсенето на сигурни активи като златото. Безпрецедентните мерки за парично стимулиране, прилагани от централните банки, особено след финансовата криза, породиха опасения за инфлацията. 

2) Опасения за инфлацията - Златото често се възприема като средство за предпазване от инфлация и инвеститорите се насочиха към него като средство за съхранение на стойност във времената на облекчаване на паричната политика. 

3) Отслабване на щатския долар - Златото се оценява в щатски долари, а намаляването на стойността на долара обикновено прави златото по-привлекателно за инвеститорите. През 2011 г. щатският долар отслабна спрямо други основни валути, което допринесе за повишаването на цените на златото. 

4) Геополитическо напрежение - Продължаващото геополитическо напрежение, включително конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, изостри глобалната несигурност. В исторически план златото се разглежда като сигурен актив по време на геополитическа нестабилност, което предизвика повишено търсене.

Пътят напред

Към момента спот цените на златото се търгуват на равнище 2 084,59 щатски долара, след като за кратко достигнаха рекордно високи стойности. Барт Мелек, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в TD Securities, очаква средна цена на златото от 2100 долара през второто тримесечие на 2024 г. Очаква се покупките на централните банки да играят решаваща роля за повишаване на цените на златото, като неотдавнашно проучване на Световния съвет по златото показва, че 24% от централните банки планират да увеличат златните си резерви през следващите 12 месеца.

Потенциалният обрат в политиката на Федералния резерв на САЩ през 2024 г. може да окаже допълнително влияние върху цените на златото. По-ниските лихвени проценти обикновено отслабват щатския долар, което прави златото по-достъпно за международните купувачи и съответно повишава търсенето. Федералният резерв, който през март 2022 г. започна поредица от повишения на лихвените проценти на фона на нарастващата инфлация, сега обмисля облекчаване на политиката, ако данните за инфлацията покажат признаци на умереност през следващите няколко месеца.

Въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл отхвърли очакванията за агресивно намаляване на лихвените проценти, има индикации, че Фед може поне засега да спре по-нататъшните повишения. Според BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, анализаторите смятат, че основните фактори, които ще стимулират златото през 2024 г., са намаляването на лихвените проценти от страна на Фед, по-слабият щатски долар и устойчивото геополитическо напрежение. Тъй като златото продължава да блести на финансовите пазари, инвеститорите и анализаторите следят отблизо тези фактори, за да придобият представа за бъдещата траектория на този благороден метал.