Защо комуналните услуги изгряват на фондовия пазар

Инвеститорите, които са свикнали да възприемат сектора като заспал и сигурен, трябва да осъзнаят, че играта се е променила.

Публикувано от Божидар Балевски май 20, 2024 в Пазари

Някога бавно развиващите се акции на комунални услуги наскоро преживяха неочакван подем.


В миналото акциите на електроснабдителните предприятия бяха олицетворение на консервативните, стабилни инвестиции, предпочитани от тези, които предпочитаха постоянния доход и сигурността пред бързия растеж и бързите печалби.


През последните месеци обаче акциите за комунални услуги се представиха по-добре от другите сектори. Възприемани преди като най-малко вълнуващи инвестиции, тези акции сега са в челните редици на най-динамичния сектор на пазара: изкуствения интелект. Силната зависимост на изкуствения интелект от електроенергията поради неговите интензивни изчислителни изисквания внесе нов елемент на нестабилност в това, което някога беше сигурен инвестиционен избор.


Тази пролет връзката между ИИ и акциите на компаниите за комунални услуги стана широко призната, отбелязва Дъглас Симънс, който управлява взаимния фонд Fidelity Select Utilities на стойност 1,2 млрд. долара. Изведнъж тези акции попаднаха в светлината на прожекторите и отбелязаха значителни печалби.


Както бе подчертано от Bespoke Investment Group тази седмица, три от петте най-добре представящи се акции в S&P 500 тази година са компании за комунални услуги: Vistra, Constellation Energy и NRG Energy. Забележително е, че Vistra е нараснала със 143%, като дори е изпреварила Nvidia, основен играч в областта на изкуствения интелект.


Тази трансформация е драстична промяна за инвеститорите в комунални услуги.


Миналата година акциите на компаниите за комунални услуги изпитваха значителни затруднения. Индексът Dow Jones Utility Index спадна със 7,2 %, което е в ярък контраст с увеличението от 26,3 % на S&P 500. Това беше най-лошото относително представяне от 1999 г. насам, утежнено от нарастващите лихвени проценти, които не само увеличиха разходите по заемите, но и направиха акциите на комуналните дружества по-малко привлекателни в сравнение с облигациите.


Секторът бе изправен пред предизвикателства и през други последни години. По-специално, сривът на PG&E през 2017 г. и 2018 г. засили опасенията относно нарастващите рискове за енергийните компании в условията на променящ се климат.


През последните пет години комуналните услуги са спечелили средно само 6,6% годишно в сравнение с 15,7% от S&P 500. Търсенето на електроенергия е в застой през десетилетията поради усилията за опазване на околната среда и по-ефективните технологии, като през 2021 г. САЩ ще произвеждат по-малко електроенергия, отколкото през 2007 г., дори и при ръст на икономиката.


Сега търсенето се увеличава. По време на неотдавнашен разговор за приходите ръководителите на NextEra прогнозираха, че търсенето на електроенергия само от центровете за данни ще се увеличава с 15% годишно до края на десетилетието.


ИИ не е единственият двигател, който стои зад бързото нарастване на търсенето на комунални услуги. Мария Поуп, главен изпълнителен директор на Портланд Дженерал Електрик, най-голямата компания за комунални услуги в Орегон, посочва три основни източника: възраждането на местното производство, разширяването на производството на полупроводници, подкрепяно от правителството, и най-вече бързото разрастване на центровете за данни, подхранвано от ИИ.


Джей Рейм, главен изпълнителен директор на Reaves Asset Management, вижда паралел в този бум с нарастването на производството на електроенергия, което дойде с широкото разпространение на климатизацията в средата на 20-ти век.


Този скок се отрази на по-широкия пазар, като засегна най-вече два борсово търгувани фонда, ориентирани към доходите. През последните три месеца iShares Core High Dividend ETF отбеляза увеличение от 7,2 %, което е малко над S&P 500, докато iShares Select Dividend ETF нарасна с 9,6 %, надминавайки по-широкия пазар с 3,2 процентни пункта.


Акциите на комуналните услуги все още наваксват нивата си от края на 2021 г. Въпреки миналогодишния спад, те остават по-достъпни от по-широкия пазар, като индексът Dow Jones U.S. Utilities се търгува на цена 17 пъти прогнозната печалба в сравнение с 20 пъти тази на S&P 500.


Макар че все още не става дума за балон, пейзажът за акциите на комуналните услуги явно се е променил, което предполага, че инвеститорите, ориентирани към доходите, трябва да се подготвят за повече волатилност.


Новопоявилият се интерес на пазара може да доведе до значителен приток на средства, ако акциите на компаниите за комунални услуги запазят инерцията си, отразявайки волатилността, наблюдавана при облигациите през последните години. Инвеститорите, свикнали с традиционната стабилност на сектора, трябва да се подготвят за потенциални изненади в бъдеще.