СТО прогнозира възстановяване на световната търговия

Световната търговска организация очертава картина на възстановяване на световната търговия, но геополитическите рискове остават.

Публикувано от Божидар Балевски апр 11, 2024 в Геополитика

В последния си доклад "Перспективи и статистика на световната търговия" Световната търговска организация (СТО) предпазливо очертава картина на възстановяване на световната търговия. Организацията прогнозира възстановяване на търговските обеми с 2,6 % през 2024 година след по-рязък от очакваното спад от 1,2% през 2023 година. Очаква се този ръст да се ускори допълнително през 2025 година, достигайки 3,3%.


Фактори, които стимулират възстановяването


Основният двигател на това очаквано оживление в търговията е отслабването на инфлационния натиск и последващото нормализиране на паричната политика. Както Ралф Оса, главен икономист на СТО, обясни, по-строгата парична политика, въведена през 2023 година за борба с инфлацията, е действала като спирачка за международната търговия. Тъй като през 2024 година се очаква инфлацията да се понижи, това съпротивление вероятно ще бъде премахнато, което ще проправи пътя за активизиране на търговията.


Прогнозите са, че възстановяването ще бъде широкообхватно и ще обхване региони като Европа, които през 2023 година бяха свидетели на значителни спадове в обема на търговията. Продължаващата война в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза бяха основните фактори, допринесли за затрудненията в Европа. Въпреки това, с очакваното известно стабилизиране на ситуацията, СТО прогнозира обръщане на тази тенденция.


Геополитическите рискове остават заплаха


Въпреки оптимистичните перспективи СТО признава, че геополитическото напрежение представлява постоянна заплаха. Продължаващият конфликт между Израел и Хамас буди особена загриженост, тъй като ескалацията му може да наруши енергийните пазари и да доведе до сериозни усложнения в търговията.


Освен конкретните конфликти, в доклада се посочва и една по-тревожна тенденция - фрагментация на търговията по геополитически признак. СТО извърши анализ, като раздели световната икономика на два теоретични "геополитически блока" въз основа на моделите на гласуване в ООН. Този анализ показа, че ръстът на търговията между тези блокове изостава в сравнение с ръста на търговията вътре в тях.


Тази фрагментация е особено очевидна между двата световни икономически гиганта - Съединените щати и Китай. Оса посочи, че от 2018 година насам, когато първоначално се разпали търговското напрежение между тези две държави, ръстът на търговията между тях е бил с 30% по-бавен от ръста на търговията им с други държави. Въпреки че обемът на търговията остава значителен, докладът предполага постепенно отдалечаване от тези исторически доминиращи търговски отношения.


Неотдавнашната реторика и от двете страни подчертава тази тенденция. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не изключи възможността за налагане на мита на Китай, ако се установи, че той участва в нелоялни търговски практики - позиция, която бе повторена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В основата на този спор стои обвинението, че Китай прави "изхвърляне" на субсидирани стоки в областта на зелените технологии на международните пазари, като по този начин вреди на местните производители в други държави. Китай категорично отрича тези твърдения.


Докладът на СТО се въздържа от предоставяне на конкретни търговски прогнози за Китай. Въпреки това той предвижда 3,4% увеличение на азиатския износ както за 2024 година, така и за 2025 година, което потенциално може да включва ръст в определени сектори въпреки цялостното забавяне на търговията между Китай и САЩ.


В перспектива


Прогнозата на СТО дава искрица надежда за световната търговия след една трудна година. Въпреки това организацията подчертава необходимостта от постоянна бдителност по отношение на геополитическите рискове. Преодоляването на тези рискове и насърчаването на по-сътрудническа търговска среда ще бъде от решаващо значение за поддържане на прогнозираното възстановяване и за гарантиране на истинско глобално икономическо възстановяване.


Допълнителни съображения


Въпреки че докладът на СТО предоставя ценен преглед на тенденциите в световната търговия, важно е да се вземат предвид допълнителни фактори, които биха могли да повлияят на темпа и характера на възстановяването. Те включват:


Траекторията на глобалната инфлация - Ако инфлационният натиск се появи отново, централните банки може да бъдат принудени отново да затегнат паричната политика, което може да доведе до забавяне на растежа на търговията.

Еволюцията на геополитическото напрежение - Продължаващата война в Украйна и потенциалните огнища на напрежение в други страни биха могли значително да нарушат търговските потоци.

Ефективността на търговските политики - Правителствата по света ще трябва да прилагат политики, които насърчават отворената и справедлива търговия, като същевременно се справят с основателните опасения за нелоялни търговски практики.

Възходът на протекционизма - Възраждането на протекционистичните политики може да фрагментира още повече световния търговски пейзаж и да попречи на прогнозираното възстановяване.


Като следят отблизо тези фактори и насърчават международното сътрудничество, политиците и бизнесът могат да работят за по-устойчиво и приобщаващо възстановяване на световната търговия.