WeWork фалира - възход, пандемия, падение

WeWork, оценявана някога на 47 милиарда долара, подава молба за обявяване в несъстоятелност

Публикувано от Божидар Балевски ное 07, 2023 в Пазари

WeWork, някогашният високотехнологичен стартъп за съвместна работа, подаде молба за обявяване в несъстоятелност, разкривайки зашеметяващ дълг от близо 19 милиарда долара. Това е значителен спад за базираната в Ню Йорк компания, която се бори да се възстанови от смущенията, причинени от пандемията COVID-19.

В свое изявление WeWork обяви, че е постигнала споразумение за преструктуриране с приблизително 92% от притежателите на обезпечени облигации. Като част от преструктурирането компанията планира да рационализира портфолиото си от офис площи под наем. Заявлението по глава 11 от 6 ноември е подадено в Ню Джърси и в него активите на компанията са на стойност 15 млрд. долара.

Изпадането на WeWork в несъстоятелност е кулминацията на една многогодишна сага, която завладя както Уолстрийт, така и Силициевата долина. В своя пик WeWork беше най-големият наемател на офиси в Манхатън. Бързият ѝ възход и последвалото ѝ падение обаче могат да се проследят до 2019 г., когато от планиране на първично публично предлагане (IPO) тя премина към съкращаване на хиляди служители и осигуряване на многомилиардна спасителна помощ.

В крайна сметка WeWork става публична компания през 2021 г. чрез сливане с дружество със специална цел за придобиване, две години след първоначалните си планове за IPO. Въпреки това публично предлагане обаче компанията продължи да се сблъсква с финансови предизвикателства, което доведе до последен опит за оздравяване през март, който включваше извънсъдебно преструктуриране, довело до намаляване на дълга с приблизително 1,5 млрд. долара и разсрочване на други финансови задължения.

Какво се обърка

Пандемията, която драстично промени работните навици, също изигра роля в предизвикателствата, пред които се изправи WeWork. Други доставчици на споделени офис площи, като Knotel Inc. и дъщерни дружества на IWG Plc, също се сблъскаха с финансови затруднения, като подадоха молби за обявяване в несъстоятелност съответно през 2021 г. и 2020 г.

Въпреки че в началото на 2023 г. WeWork успя да си осигури цялостна сделка за преструктуриране на дълга, скоро отново се оказа в затруднено положение. През август компанията изрази "съществени съмнения" относно способността си да продължи дейността си. Малко след това тя обяви намерението си да предоговори почти всички свои договори за наем и да напусне местата, които не дават добри резултати.

За изпитващите затруднения компании, обременени със скъпи лизингови договори, несъстоятелността често се превръща в единствената реална възможност, тъй като тя позволява на неплатежоспособните фирми да се освободят от обременителни договори, които трудно могат да бъдат прекратени по друг начин.

Към 30 юни присъствието на WeWork в сферата на недвижимите имоти обхваща 777 обекта в 39 държави, като нивата на заетост се доближават до тези през 2019 г. Въпреки това компанията все още не е постигнала рентабилност.

В изявлението си WeWork изрази намерението си да започне процедура по признаване в Канада, като същевременно уточни, че местата извън Съединените щати не са част от процеса на несъстоятелност. Франчайзополучателите по целия свят остават незасегнати, а компанията възнамерява да продължи да обслужва съществуващите членове, доставчици, партньори и други заинтересовани страни като част от редовните си операции.

WeWork никога не е бил традиционен бизнес. През значителна част от своето съществуване компанията работеше с мисията да "издигне съзнанието на света". Тази духовна етика, отстоявана от основателя Адам Нойман и неговата съпруга, съоснователката Ребека Нойман, понякога придаваше на компанията облика по-скоро на религиозно движение, отколкото на стартъп.