Въздействие на нарастващата доходност на държавните облигации: Пазарни сътресения и икономически последици

Публикувано от Божидар Балевски окт 23, 2023 в Пазари

Непрекъснатите разпродажби на американски държавни облигации доведоха до достигане на доходност на съкровищните облигации до нива, които не са наблюдавани от повече от петнадесет години. Това рязко покачване на доходността има дълбоки последици за различни финансови сектори - от акциите до недвижимите имоти - и се дължи на фактори като очакваната политика на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти и нарастващите фискални опасения в САЩ.


Безпрецедентни нива на доходност на държавните облигации

Неотдавна доходността на 10-годишните облигации, която се движи обратно пропорционално на цената им, за кратко достигна 5%. Това ниво не е наблюдавано от 2007 г. насам и предизвиква както вълнение, така и тревога на финансовите пазари. Това безпрецедентно покачване на доходността на съкровищните облигации кара инвеститорите да преоценят портфейлите си и стратегиите си за риск.


Доходност на съкровищните облигации и акции

Връзката между нарастващата доходност на държавните ценни книжа и пазарите на акции е сложна. Примамливата гарантирана доходност на държавния дълг на САЩ отвлича инвеститорите от акциите. Тази миграция е очевидна за индекса S&P 500, който е спаднал с около 7% спрямо най-високите си годишни нива. Тъй като инвеститорите търсят по-висока доходност, а 10-годишните държавни ценни книжа достигат 5%, акциите губят част от своята привлекателност.


Ипотечни лихви и недвижими имоти

Скокът на доходността на държавните ценни книжа се отрази и на пазара на недвижими имоти. Лихвите по ипотечните кредити са най-високите от над две десетилетия, което оказва натиск върху цените на недвижимите имоти. Високите лихвени проценти по ипотечните кредити обезкуражават потенциалните купувачи на жилища и оказват влияние върху доверието на строителите на жилища. Вследствие на това продажбите на съществуващи жилища значително намаляха, като през септември достигнаха 13-годишно дъно. Тази ситуация рязко контрастира с цялостния силен икономически контекст, характеризиращ се със стабилен пазар на труда и високи потребителски разходи.


Предупреждението на Илън Мъск и високите лихвени проценти

Илън Мъск, визионерът и главен изпълнителен директор на Tesla, предупреди за потенциалните отрицателни последици от високите лихвени проценти за търсенето на електрически превозни средства. Това предупреждение предизвика шокова вълна в сектора на електрическите превозни средства и акциите на Tesla се сринаха с 9,3 %. Възниква въпросът дали Tesla, която в исторически план се представя по-добре от другите производители на автомобили, може да продължи серията си от ръстове на фона на тези по-високи лихвени проценти.

Пренасочването на инвеститорите към държавните ценни книжа, където избрани падежи предлагат над 5%, се отразява на акциите с дивидентна доходност в сектори като комуналните услуги и недвижимите имоти. Тези акции са сред най-силно засегнатите, което отразява настоящото предпочитание на фиксираната доходност пред акциите.


Въздействие върху щатския долар

Нарастващата доходност на съкровищните облигации също повиши курса на щатския долар. От началото на повишаването на доходността на съкровищните облигации в средата на юли той е спечелил приблизително 6,4% спрямо своите конкуренти от Г-10. Индексът на щатския долар, който измерва силата на долара спрямо шест основни валути, се колебае близо до 11-месечен връх.

По-силният долар може да свие финансовите условия, като потенциално навреди на балансите на американските износители и мултинационалните компании. Той също така усложнява усилията на други централни банки да контролират инфлацията, като отслабват валутите си. Например японските власти внимателно следят обезценяването на йената, която тази година спадна с 12,5% спрямо долара. Връзката между щатския долар и лихвените проценти е постоянно силна по време на настоящия цикъл на затягане, което подчертава устойчивостта на долара.


Ипотеки и пазар на жилища

Повишаването на лихвените проценти се отрази значително на пазара на ипотечни кредити. Лихвеният процент по 30-годишната ипотека с фиксирана лихва, един от най-популярните жилищни кредити в САЩ, се повиши до нива, невиждани от 2000 г. насам. Това доведе до понижаване на доверието на строителите на жилища и до намаляване на броя на молбите за ипотечни кредити.

В една икономика, характеризираща се със силен пазар на труда и стабилни потребителски разходи, жилищният пазар се открои като най-засегнатия сектор поради агресивните действия на Фед за ограничаване на търсенето и контролиране на инфлацията. Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се сринаха до 13-годишно дъно през септември, подчертавайки резкия контраст между жилищния пазар и по-широкия икономически пейзаж.


Разширяване на кредитните спредове

С нарастването на доходността на съкровищните облигации спредовете на кредитния пазар също се разшириха, тъй като инвеститорите изискват по-висока доходност от по-рискови активи като корпоративните облигации. Индексът ICE BofA High Yield Index се доближава до четиримесечен връх, което увеличава разходите за финансиране на потенциалните кредитополучатели. Това нарастване на доходността доведе до повишена пазарна волатилност както при акциите, така и при облигациите, което до голяма степен се дължи на променящите се очаквания по отношение на политиките на Фед и опасенията за нарастващите разходи на правителството на САЩ за покриване на дефицита и емитирането на дълг за покриване на тези разходи.


Волатилност и бъдещи перспективи

Волатилността както на пазарите на облигации, така и на пазарите на акции в САЩ се засили през последните седмици поради промяната в очакванията за политиките на Фед. Индексът MOVE, който измерва очакваната волатилност на американските държавни ценни книжа, се доближава до най-високото си равнище от повече от четири месеца. Индексът на волатилността Cboe Volatility Index (VIX), който измерва волатилността на капиталовите пазари, достигна петмесечен връх.

Тъй като доходността на съкровищните облигации продължава да се покачва, пазарът остава несигурен относно бъдещите действия на Фед и тяхното икономическо въздействие. Инвеститорите следят отблизо потенциалните последици от високата доходност за различни сектори, особено за жилищния пазар, както и глобалните последици от укрепването на щатския долар.


В заключение може да се каже, че рязкото повишаване на доходността на съкровищните облигации предизвиква значителни вълни във финансовия пейзаж, засягайки всичко - от акциите до недвижимите имоти и световните валутни пазари. Как тези събития ще се развият и ще повлияят на по-широката икономическа картина, ще бъде критична точка на фокус за инвеститорите, политиците и икономистите през следващите месеци.