В България все още се строят панелки. Ето къде

НСИ докладва за 17 нови панелни сгради през 2023 година

Публикувано от Божидар Балевски май 10, 2024 в Недвижими имоти

Мнозина смятат, че панелните сгради са нещо, което вече е изцяло в миналото. Интересен факт, обаче е че тези изграждането на нови такива постройки не е преустановено напълно от архитектурния пейзаж на България. Всъщност през миналата година бяха построени няколко нови панелни сгради, показва информация от Националния статистически институт.


Местоположението на тези нови постройки е разнообразно, като разпределението им е следното:

  • Най-голям е броят на новите сгради в София - 5;

  • Кърджали и Пазарджик посрещнаха по 2 нови сгради;

  • Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен и Стара Загора добавиха по една;

  • В Пловдив също е добавена една нова панелна сграда.


Миналогодишното добавяне на панелни сгради показва спад в сравнение с предходните години, с две сгради по-малко от миналата година и спад със седем сгради в сравнение с предкризисната 2019 г. Изглежда е въпрос на време да стигнем до заветната нула. 


Като цяло строителният пейзаж през 2023 г. е оживен, като 5 419 нови сгради осигуряват 22 649 жилища на обща площ от 2 240 695 кв. м. Тези данни показват увеличение в сравнение с 2022 г. и значително нарастване спрямо данните от 2019 г.


Предпочитаните жилищни конфигурации са били апартаменти с две и три спални, въпреки че по-големите апартаменти с повече от четири стаи също са били търсени. Що се отнася до строителните материали, стоманобетонът оглави списъка с предпочитания, плътно следван от тухлите.


Какво е характерно за панелните блокове

Спрямо типа строителство на сградите вариантите са три - панелка, ЕПК (едроплощен кофраж) и тухла. Откъм инвестиционна гледна точка, придобиването на панелките, тъй като повечето сгради са вече изключително стари, дългосрочно държане на подобен имот няма особена логика. Това, разбира се, може да има своите изключения, тъй като към днешна дата в най-силните квартали в София например има панелки, които държат изключително висока цена. И все пак в дългосрочен план лично аз не бих заложил на такъв тип жилища. Що се отнася до ремонт и препродаване, има панелки, които днес са способни да ти донесат изключителна доходност. Става въпрос именно за тези в привлекателните райони, особено ако можеш да договориш изгодна инвестиционна цена.

Панелните блокове са между 4 и 8 етажа. Интересна статистика: днес около 1,6 милиона българи живеят в панелки, което се равнява на горе-долу всеки четвърти българин. В страната ни има над 20 000 блока от този тип. След Втората световна война в България започва ускорена урбанизация на населението, което значи заселване в градовете. Увеличеното градско население се нуждае от места за живеене и държавата запретва ръкави. Чрез създаването на домостроителни комбинати започва строенето на панелни блокове, които формират цели нови квартали.

Според заложените български стандарти експлоатационният период на панелните блокове е 50 години, което значи, че за някои от тях този срок изтича. Тук обаче идва ред да спомена провеждащите се програми по саниране, които удължават този период. По лични мои наблюдения от София саниранията придават много по-свеж облик на блоковете и сякаш наистина удължават живота им с десетки години. Имаше преди години сигнали за притеснителни явления в някои блокове след проведено саниране, но това сякаш бяха по-скоро изолирани случаи и в крайна сметка не излезе нищо фатално от тях.

Някои панелни апартаменти са идеални за преустройване, с което може да се повиши стойността им и съответно да бъдат препродавани на печалба. Става въпрос главно за двустайни панели с кухня, където кухнята може да се превърне в спалня, докато голямата стая да се преправи във всекидневна с кухненски тракт. По-този начин двустаен апартамент става маломерен тристаен, добавил си още една спалня и можеш да търсиш продажба на по-висока цена. Образцов пример за принудително поскъпване (forced appreciation). Сходна тактика може да се приложи и при гарсониерите с отделна кухня. Кухнята се прави на спалня и по този начин е осъществено преустройство на гарсониерата в маломерен двустаен апартамент. Тези примери не са приложими само за панелни жилища, а са по-скоро универсални, но ги споделям тук, тъй като най-често такава възможност се открива именно при панелите.

Като цяло панелите са популярни с доброто си устройство в сравнение с някои нови сгради, където има доста непрактични апартаменти. Често панелите идват с мазе или таван, което е плюс и, разбира се, това са най-достъпните жилища откъм цена.