Турция иска в БРИКС, където са Русия и Китай

Путин протрива доволно ръце

Публикувано от Божидар Балевски юни 05, 2024 в Геополитика

Според изявленията на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Кремъл одобрява съобщенията, че Турция проявява интерес към присъединяване към алианса БРИКС. Темата за потенциалното членство на Турция в БРИКС се очаква да бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на организацията. Групата БРИКС, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, както и наскоро приетите членове Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства, придобива все по-голямо значение за много държави. Въпреки това Песков отбеляза, че алиансът може да не отговаря напълно на стремежите на всички потенциални членове.

По време на скорошно посещение на високо ниво в Пекин турският външен министър Хакан Фидан обсъди интереса на страната си да се присъедини към БРИКС с китайския си колега Ван И, както и с други високопоставени служители. В Центъра за Китай и глобализацията Фидан изрази подкрепата на Турция за присъединяване към алианса, заявявайки: „Защо не?“ Въпреки това той не предостави допълнителни подробности. Турската информационна агенция Anadolu съобщи също, че Фидан очаква с нетърпение да насърчи сътрудничеството с държавите от БРИКС и планира да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия. Все още обаче остава неясно дали Турция ще предприеме официални стъпки за присъединяване към групата, тъй като досега не е имало официално изявление за подобни намерения.

На фона на нарастващото взаимодействие на Турция с Русия западните й съюзници изразиха опасения относно стратегическата ориентация на страната. Въпреки това Анкара последователно потвърждава ангажимента си към НАТО и стремежа си да поддържа статута си на пълноправен член на Европейския съюз.

Какво представлява БРИКС

БРИКС е международна политическа организация на водещи развиващи се икономики, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Първоначално създадена като БРИК преди включването на Южна Африка през 2010 г., групата представлява значителна част от световното население и икономическо производство, застъпвайки се за реформи в глобалното икономическо управление. Членовете на БРИКС са известни със своето значително влияние върху регионалните и световните дела и се разглеждат като алтернатива на икономическата доминация на западните държави. С течение на времето БРИКС се разшири и включи нови членове като Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства, отразявайки нарастващата му роля и влияние при справянето с глобалните предизвикателства и насърчаването на съвместното развитие на членовете му.

Влиянието и членството в БРИКС непрекъснато се увеличават, което отразява промяната в динамиката на световната власт и желанието на нововъзникващите икономики да имат по-голям глас в международните дела. Неотдавнашната група се разшири и включи държави като Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства, показвайки, че тя е привлекателна за различни държави, които търсят алтернативи на традиционните икономически модели и институции, ръководени от Запада. Това разширяване не само увеличава геополитическия обхват на БРИКС, но и обогатява културното и политическото му разнообразие, което може да доведе до по-стабилни съвместни проекти и инициативи.

Последните събития в рамките на БРИКС включват дискусии за създаване на обща валута на БРИКС, за да се намали зависимостта от щатския долар и други основни резервни валути. Подобни инициативи отразяват усилията на групата за укрепване на икономическите връзки и създаване на по-голяма стабилност сред страните членки в условията на глобални финансови колебания. Освен това държавите от БРИКС все повече се фокусират върху устойчивото развитие, цифровата трансформация и справянето с изменението на климата – въпроси, които намират отзвук в световен мащаб, но са особено актуални за бързо развиващите се страни.

Съществуват големи надежди, че БРИКС може да служи като платформа за сътрудничество в областта на икономическото развитие, технологичните иновации и политическата сигурност. Членовете очакват, че чрез укрепване на вътрешните връзки и работа по общи цели, те могат колективно да засилят влиянието си на световната сцена и да осигурят противовес на западната икономическа и политическа хегемония. Тази визия за БРИКС подчертава потенциала му да играе решаваща роля в оформянето на един по-многополюсен свят, в който нововъзникващите пазари играят ключова роля при определянето на глобалните политики и икономически рамки.