Този проблем на златото повдига много въпроси

Световният съвет на златото с важно предупреждение

Публикувано от Божидар Балевски юни 10, 2024 в Пазари

Според Световния съвет по златото (WGC) секторът на добива на злато се сблъсква със значителни предизвикателства при поддържането на нивата на производство, тъй като откриването на златни находища става все по-трудно. Международната търговска организация съобщава, че през 2023 г. производството в златните мини е отбелязало скромно увеличение от едва 0,5% спрямо предходната година.


Джон Рийд, главен пазарен стратег в WGC, посочи, че макар през първото тримесечие на 2024 г. да е налице 4% увеличение на производството в мините в сравнение със същия период на миналата година, общият ръст е в застой от периода между 2016 и 2018 г. насам. Той отбеляза: „По същество наблюдаваме плато в нивата на производство, което започна преди няколко години“.


Намаляване на откритията и увеличаване на оперативните предизвикателства


Откриването на нови златни находища в световен мащаб става все по-рядко, тъй като повечето потенциални райони вече са добре проучени. „Намирането на нови златни находища, получаването на разрешителни, осигуряването на финансиране и управлението на операциите стават все по-трудни“, обяснява Рийд. Той изтъкна капиталоемкия характер на мащабния добив на злато, който изисква продължителни фази на проучване и разработване, които обикновено продължават от 10 до 20 години, преди мината да започне да функционира.


Освен това само около 10 % от всички открити находища на злато в крайна сметка се превръщат в действащи мини, което показва високия риск и ниския процент на успеваемост в този отрасъл. Към днешна дата в световен мащаб са добити приблизително 187 000 метрични тона злато, като най-голям принос имат Китай, Южна Африка и Австралия. Според настоящите оценки са останали около 57 000 тона златни резерви, които могат да бъдат извлечени, по данни на Геологическата служба на САЩ.

Осигуряването на правителствени разрешителни също се е превърнало в по-труден и отнемащ време процес, което допълнително усложнява минните операции. Много минни проекти са разположени на отдалечени места, което налага значителни инвестиции в инфраструктура като пътища, електрозахранване и водоснабдяване, което допълнително увеличава разходите и предизвикателствата при създаването и експлоатацията на мината.

Въпреки тези предизвикателства цените на златото напоследък се стабилизират, след като достигнаха рекордно високи стойности, което се дължи на силното търсене, особено от страна на Китай. Настоящата спот цена на златото е 2 294,3 USD за тройунция, което отразява реакцията на пазара както на ограниченията в предлагането, така и на продължаващото високо търсене.

Златото като инвестиция - предимства и недостатъци

За инвеститорите на дребно златото често се счита за сигурен актив, който може да действа като хедж срещу инфлация и обезценяване на валутата. Стойността му има тенденция да се повишава, когато доверието в други инвестиции, като акции и облигации, спада. Инвестирането в злато обаче има и своите недостатъци. То не генерира доход като дивидентите от акциите или лихвите от облигациите, а цената му може да бъде силно волатилна, като се влияе от множество фактори, включително геополитически събития и пазарни настроения. Освен това физическото злато изисква сигурно съхранение и застраховка, което може да доведе до допълнителни разходи.