Това може да обърне надпреварата в изкуствения интелект в полза на Китай

Нов фонд за полупроводници ще прави Китай по-самостоятелен

Публикувано от Божидар Балевски май 27, 2024 в Изкуствен интелект

Наскоро Китай стартира Националния инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми, фаза III, който е най-значимият инвестиционен фонд за полупроводници до момента, с обща капитализация от 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара). Този стратегически ход има за цел да засили самодостатъчността на Китай в производството на полупроводници на фона на ескалиращите ограничения, наложени от Съединените щати, които се стремят да ограничат технологичния възход на Китай.


Фондът беше официално учреден на 24 май, като получи значителна финансова подкрепа от централното правителство и различни държавни структури, сред които и известни вносители като Industrial & Commercial Bank of China. За тази инициатива за финансиране съобщава Tianyancha - онлайн платформа, която обобщава официалните данни за регистрацията на компаниите. Тя бележи продължаващите усилия на Пекин, под ръководството на Си Дзинпин, да развие стабилна и независима полупроводникова индустрия, тъй като напрежението със САЩ се увеличава. Тази инициатива идва в отговор на широкообхватните мерки на администрацията на Байдън за ограничаване на придобиването от Китай на съвременни полупроводникови технологии и оборудване, като призовава съюзници като Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония да прилагат по-строг контрол върху износа.


Създаването на фонда се отрази положително на китайския фондов пазар, особено на фирмите за полупроводници. По-специално, най-големият китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. отбеляза скок на акциите си с 8,1 % в търговията в Хонконг. По подобен начин Hua Hong Semiconductor Ltd., друг ключов играч в сектора, отбеляза увеличение на цената на акциите си с над 10 %.


Основният акционер на фонда е Министерството на финансите на Китай, като значителни инвестиции идват и от местни правителствени фирми в Шънджън и Пекин. Тези регионални правителства стратегически насърчават полупроводниковата промишленост в своите райони, като подкрепят по-специално предприятия като Huawei Technologies Co. Това е от решаващо значение, тъй като Huawei продължава да се сблъсква със значителни предизвикателства поради продължителните санкции на САЩ, които ограничават достъпа ѝ до жизненоважни компоненти за полупроводници.


Тази инициатива е част от по-широката глобална надпревара в областта на полупроводниците, в която суперсили като САЩ и Европейския съюз са заделили близо 81 млрд. долара за развитието на следващото поколение полупроводникови технологии. Пример за тази тенденция е Законът за чиповете и науката от 2022 г. на администрацията на Байдън, който отпуска 39 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства за производителите на чипове и още 75 млрд. долара под формата на заеми и гаранции.


В исторически план Китай провежда агресивна индустриална политика, насочена към технологично господство, очертана в амбициозната му стратегия „Произведено в Китай 2025“. Тази политика е особено очевидна от 2015 г. насам и е насочена към сектори като биотехнологиите, електрическите превозни средства и полупроводниците. Китай последователно подкрепя тези отрасли чрез значителни държавни инвестиции, особено във водещи фирми като SMIC.


Националният фонд за чипове, въведен за пръв път преди около десет години с първоначално финансиране от около 100 млрд. юана, е крайъгълен камък на стратегията на Китай за модернизиране на производствените му възможности, така че да включва сложни технологии като усъвършенствана роботика и производство на полупроводници. Разширяването на фонда през 2019 г., известно като Big Fund II, съвпадна с изострената конкуренция със САЩ по време на управлението на Тръмп, подчертавайки ангажимента на Китай да си осигури водеща позиция в световните технологични иновации.


Въпреки тези усилия Пекин се сблъска с неуспехи, включително неефективност и неуспехи в разработването на полупроводници, които биха могли да заменят тези от САЩ. Освен това бившият ръководител на Големия фонд беше отстранен и разследван за корупция, което подчерта предизвикателствата в управлението на фонда.


В отговор на прекратяването на достъпа на САЩ до усъвършенствани чипове от Nvidia Corp. и сложни машини за производство на чипове от компании като ASML Holding NV и Applied Materials Inc. Китай се насочи към подобряване на възможностите си в областта на по-малко усъвършенстваните или „наследени“ технологии за производство на чипове. Тази стратегическа промяна се разглежда като начин да се заобиколят ограниченията на САЩ и да продължи да развива технологичната си инфраструктура, особено около своите национални шампиони като Huawei.


Този съгласуван тласък на инвестициите в полупроводници илюстрира решимостта на Китай да се ориентира в сложния геополитически пейзаж и да отстоява технологичния си суверенитет на фона на продължаващия международен натиск и конкуренция.