Тези компании не искат да управляват ChatGPT

Вижте защо Microsoft и Apple не искат да са в борда на директорите на OpenAI

Публикувано от Божидар Балевски юли 10, 2024 в Изкуствен интелект

Microsoft и Apple се отказаха от ролята на наблюдатели в борда на OpenAI, подчертавайки засилващия се антитръстов контрол върху влиянието на големите технологични компании в сектора на изкуствения интелект.


Въпреки значителната инвестиция от 13 млрд. долара в OpenAI, Microsoft реши да се оттегли от позицията на наблюдател в борда. Според източник, пожелал анонимност поради частния характер на информацията, това решение е било съобщено чрез писмо до стартъпа за изкуствен интелект. Apple, която се очакваше да се присъедини към борда, също няма да участва, както потвърди говорител на OpenAI. Следователно OpenAI ще продължи дейността си без наблюдатели в борда от тези технологични гиганти.


Коя е компанията зад ChatGPT?


OpenAI, основана през декември 2015 г., е водеща изследователска организация за изкуствен интелект, посветена на това изкуственият интелект (ИИ) да бъде от полза за цялото човечество. Компанията, със седалище в Сан Франциско, е инициирана от технологични светила, сред които Илон Мъск, Сам Алтман, Грег Брокман, Иля Суцкевер, Джон Шулман и Войчех Заремба.


Мисията на OpenAI е да разработи безопасни AGI, или високо автономни системи, които да превъзхождат хората в най-икономически ценната работа. Тяхната визия набляга на етичното използване на технологиите на ИИ и на широкото и справедливо разпространение на ползите от ИИ в обществото. За да постигне тази цел, OpenAI работи по уникална харта, която дава приоритет на широкото разпространение на ползите от ИИ и на ангажимента за използване на AGI за решаване на някои от най-неотложните световни проблеми.


OpenAI е най-известна със своята новаторска серия езикови модели - GPT. GPT-3, третата итерация, може да разбира и генерира текст, подобен на човешкия, като прави революция в области като обработката на естествен език, превода и създаването на съдържание. Нейният наследник, GPT-4, продължава да разширява границите на възможностите на езиковите модели с изкуствен интелект.


OpenAI е създала стратегически партньорства с индустриални гиганти, за да ускори изследванията и внедряването на технологиите за ИИ. Особено важно е, че сътрудничеството ѝ с Microsoft е от съществено значение, като Microsoft инвестира 13 млрд. долара в OpenAI. Това партньорство интегрира иновациите на OpenAI в продуктите и услугите на Microsoft, като Azure, като подобрява техните възможности за ИИ.


Централно място в дейността на OpenAI заема фокусът върху етичното разработване на ИИ. Компанията се стреми да гарантира, че постиженията в областта на ИИ са в съответствие с човешките ценности и протоколите за безопасност. Този ангажимент се отразява в техните прозрачни изследователски практики и активно участие в глобалните дискусии за политиката в областта на ИИ.


Докато OpenAI продължава да разширява границите на изкуствения интелект, тя остава непоколебима в мисията си да използва ИИ за по-голямо добро. Чрез насърчаване на среда за сътрудничество и поддържане на подход, ориентиран към бъдещето, OpenAI ще остане в челните редици на иновациите в областта на изкуствения интелект, оформяйки бъдеще, в което изкуственият интелект служи като мощен инструмент за човешкия напредък.


Какво мислят регулатори за антитръстовите мерки


Европейските регулаторни органи наскоро обявиха плановете си да отправят запитвания до конкурентите на Microsoft относно изключителното използване на технологии на Microsoft от OpenAI, което отразява нарастващия регулаторен натиск. Microsoft, една от най-ценните компании в световен мащаб, има за цел да използва технологията на OpenAI, за да подобри своите платформи за изкуствен интелект Windows и Copilot. Едновременно с това САЩ започнаха антитръстово разследване на потенциалното господстващо положение на Microsoft в сектора на изкуствения интелект.


В меморандум до OpenAI Microsoft изрази задоволство от напредъка, постигнат от новия борд през последните осем месеца, като посочи, че тяхната роля на наблюдатели вече не се счита за необходима. "Вече не смятаме, че ограничената ни роля на наблюдател е необходима", заявява Microsoft.


Другите инвестиции на Microsoft, свързани с изкуствения интелект, също са подложени на внимателен анализ. Федералната търговска комисия (FTC) разследва дали Microsoft не е информирала адекватно антитръстовите агенции за споразумението си с Inflection AI. През март Microsoft се съгласи на сделка за 650 млн. долара с Inflection AI, включително придобиване на голяма част от персонала ѝ.


OpenAI, макар да оценява доверието на борда на Microsoft, не се обърна директно към решенията на Microsoft или Apple. "Благодарни сме на Microsoft за изразеното доверие в борда и посоката на компанията и очакваме с нетърпение да продължим успешното си партньорство", се казва в изявление на OpenAI.