Световната банка нареди България сред най-богатите

Висока оценка за състоянието на държавата ни

Публикувано от Божидар Балевски юли 03, 2024 в България

България е сред трите държави, които тази година преминаха от групата на по-високите средни доходи в категорията на високите доходи. Тази актуализация идва от последния преглед на Световната банка за нивата на доходите на страните за 2024-2025 г.


През целия период на възстановяване след пандемията България последователно се доближаваше до прага на високите доходи, като поддържаше скромен растеж. Както е отбелязано в прегледа на Световната банка, през 2023 г. реалният БВП на България нарасна с 1,8 % благодарение на потребителското търсене.


Палау също показа продължаващо възстановяване от пандемията, като БВП на страната се върна към предишните си нива и нарасна с 0,4% в реално изражение. Въпреки че инфлацията (измерена чрез дефлатора на БВП) е 8,1%, номиналният БНД нарасна с 10,0%.


Русия е друга държава, която премина в категорията на държавите с високи доходи според тазгодишната класификация на Световната банка.


В Русия икономическата активност беше значително повлияна от значителното нарастване на свързаните с военните дейности през 2023 г. Растежът беше допълнително подкрепен от съживяването на търговията (+6,8%), финансовия сектор (+8,7%) и строителството (+6,6%), както съобщава Световната банка. Тези фактори допринесоха за увеличаване както на реалния (3,6%), така и на номиналния (10,9%) БВП, като брутният национален доход на глава от населението нарасна с 11,2%.


Освен това още четири държави - Алжир, Иран, Монголия и Украйна - преминаха от категорията на държавите с по-нисък среден доход в категорията на държавите с по-висок среден доход през тази година, както се подчертава в прегледа.


Групата на Световната банка класифицира световните икономики в четири групи по отношение на доходите: ниски, ниски и средни, високи и средни. Тези класификации се актуализират всяка година на 1 юли въз основа на брутния национален доход (БНД) на глава от населението за предходната календарна година.


От края на 80-те години на миналия век класификацията на държавите по категории доходи претърпя значително развитие. През 1987 г. 30% от докладващите държави са класифицирани като държави с ниски доходи, а 25% - с високи доходи. Към 2023 г. тези съотношения се променят на 12% за държавите с ниски доходи и 40% за държавите с високи доходи.


Защо оценките на Световната банка са важни?


Прегледите, извършвани от Световната банка, са изключително важни, тъй като предоставят авторитетна оценка на икономическото състояние и напредъка на страните по света. Тези оценки оказват влияние върху решенията за международни инвестиции, формулирането на политики и отпускането на помощи. Като предлагат ясна картина на икономическото състояние на държавите, прегледите на Световната банка помагат на правителствата и организациите да разработват ефективни стратегии за устойчиво развитие и икономически растеж.


Световната банка, създадена през 1944 г., е жизненоважна международна финансова институция, която предоставя заеми и безвъзмездни средства на правителствата на страните с ниски и средни доходи с цел осъществяване на капиталови проекти. Нейната мисия е да намалява бедността и да подкрепя развитието чрез предоставяне на финансова и техническа помощ. Групата на Световната банка се състои от пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Международната асоциация за развитие (МАР), Международната финансова корпорация (МФК), Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите (МИГА) и Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (МЦУИС).


Всяка година Световната банка прави преглед и класифицира държавите в групи по доход въз основа на техния брутен национален доход (БНД) на глава от населението. Тази класификационна система включва четири групи: с нисък, среден, среден и висок доход. Тези прегледи се актуализират всяка година на 1 юли и се основават на данните от предходната календарна година. Класификациите на доходите са от съществено значение за разбирането на глобалните икономически тенденции и за определянето на областите, нуждаещи се от инвестиции и политически интервенции.


Значението на прегледите на Световната банка се простира отвъд простото категоризиране. Те служат като референтни показатели за икономическите резултати и са от решаващо значение при определянето на допустимостта и условията за финансова помощ и заеми. Международните инвеститори и политиците разчитат на тези класификации, за да вземат информирани решения за това къде да разпределят ресурсите си, как да управляват рисковете и на кои пазари да навлязат. Освен това тези прегледи помагат да се проследи напредъкът в намаляването на бедността и икономическото развитие, като предоставят пътна карта за страните, които се стремят да подобрят икономическото си положение и качеството на живот на своите граждани.