Свалянето на лихвите може да повиши акциите, но може и да ги срине

Как реагират акциите при сваляне на лихвите?

Публикувано от Божидар Балевски сеп 16, 2024 в Пазари

Очаква се тази сряда Федералният резерв да предприеме намаляване на лихвените проценти, но все още не е сигурно как ще реагира пазарът на акции. Според историческите данни причината, която стои зад решението на Фед да понижи лихвите, често оказва по-голямо влияние върху пазара, отколкото самото понижение на лихвите. 


Какво ни показва историята


От средата на 80-те години на миналия век Фед е намалявал лихвените проценти 10 пъти, като само четири от тези случаи са свързани с рецесии, казва Вики Чанг, макростратег в Goldman Sachs. 


Когато Фед успешно е избягвал рецесия, акциите обикновено са се повишавали. Но в случаите, когато е последвала рецесия, фондовите пазари обикновено са се понижавали. 


Тази историческа тенденция кара инвеститорите да изчакват, за да видят дали предстоящото понижение на лихвите ще сигнализира само за „уплаха от растежа“ или за началото на рецесия.


Решението в сряда може да даде някои насоки. Размерът на намалението на лихвените проценти ще спомогне за оформянето на възгледите на инвеститорите за икономиката и ще зададе тона за представянето на пазара до края на 2024 г. 


Понастоящем инвеститорите са изправени пред смесени икономически сигнали: наемането на персонал се е забавило, повече хора са навлезли в работната сила, но съкращенията остават на ниско равнище, а инфлацията е намаляла, въпреки че разходите за услуги като наемите остават високи.


Пазарът на акции се представи добре през 2024 г., но неотдавнашните опасения относно безработицата предизвикаха разпродажби през август и септември. Някои анализатори смятат, че ФЕД е изостанал от кривата и е трябвало да намали лихвите по-рано през юли. 


Ако ФЕД избере намаление на лихвите с 50 базисни пункта през следващата седмица, мнозина се опасяват, че това може да предизвика негативна пазарна реакция, което предполага, че централната банка е преценила погрешно икономиката или реагира на по-лоши от очакваното данни.


Какво очакват пазарните играчи


Според стратезите на Дойче банк тази несигурност може да доведе до първоначален спад в цените на акциите, независимо от действията на Фед. Инвеститорите също така ще проучат внимателно актуализираните икономически прогнози на Фед за улики относно прогнозите за безработицата и растежа на БВП, тъй като те ще покажат колко агресивно може да бъде бъдещото намаляване на лихвените проценти от страна на Фед.


Постигането на „меко приземяване“ за икономиката - намаляване на инфлацията, без да се предизвика рецесия - би било забележително постижение за председателя на Фед Джером Пауъл. Според главния икономист на KPMG в САЩ Даян Суонк постигането на подобен успех в настоящата ситуация би било безпрецедентно. 


Макар че инфлацията остава предизвикателство, Фед е успявал да предотврати рецесии в миналото, най-вече по време на корекцията в средата на цикъла през 1995 г., казва Юриен Тимър, директор на отдел „Глобално макро“ във Fidelity.


Фондовите пазари в САЩ приключиха миналата седмица с високи темпове, като S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха най-добрите си седмични ръстове от ноември 2023 г. насам. В същото време Dow Jones Industrial Average също имаше най-силната си седмица от месец насам. Следващото заседание на Фед ще започне във вторник, а решението за лихвените проценти се очаква в сряда в 14:00 ч. източно време.