Един трилион юана. Какво стои зад новата мащабна емисия на облигации в Китай

Струва ли си да се инвестира в новите китайски облигации?

Публикувано от Божидар Балевски май 13, 2024 в Пазари

Този петък Китай ще започне продажбата на първия си сегмент от 1 трилион юана (138 млрд. долара) в свръхдълги специални държавни облигации. Този ход е част от съгласуваните усилия за стимулиране на икономиката на страната, която в момента се нарежда на второ място в света.


През тази година ще започне емитирането на 30-годишни облигации, както се посочва в съобщение на Министерството на финансите. С това съобщение се слага край на продължителната несигурност по отношение на сроковете за емитиране на тези облигации, за които за първи път се загатна през март. Тази серия от продажби на облигации е едва четвъртата по рода си през последните 26 години, като предишната се състоя през 2020 г.


Под ръководството на президента Си Дзинпин китайското правителство засилва фискалните мерки, за да подкрепи икономиката, която в момента се бори с жилищната криза и отслабващото потребителско доверие. Средствата, набрани чрез тези облигации, са предназначени предимно за инфраструктурни проекти, които са от решаващо значение за постигането от Китай на амбициозната му цел за годишен растеж от около 5% - стойност, която надхвърля очакванията на много икономисти.


Предстоящото емитиране на облигации е стратегически планирано, за да се противодейства на потенциалните неблагоприятни последици от новите протекционистки мита, които САЩ могат да наложат върху китайския внос. В нашия блог само преди дни покрихме анти-китайската реторика, които са следва от президента на САЩ Джо Байдън, в наближаване на президентските избори и сблъсъка с Тръмп. Този ход с новите облигации идва в момент, когато Китай очаква ключова среща на Комунистическата партия за реформите, насрочена за юли.


Графикът за продажба на облигации включва емитиране на 20-годишни облигации от 24 май и 50-годишни облигации от 14 юни, като серията ще завърши с финална партида 30-годишни облигации през ноември. Конкретните количества облигации, които ще бъдат продадени във всяка партида, не бяха оповестени от министерството.


Оптимизъм насред трудните времена


Инвеститорите проявиха оптимизъм в отговор на новината за тези продажби на облигации. Въпреки първоначалния спад китайските акции и облигации се възстановиха. Бенчмарк индексът CSI 300 почти се възстанови от ранния спад от 0,9% и затвори почти без промяна, докато китайските акции в Хонконг обърнаха първоначалната си загуба и затвориха с ръст от 0,6%.


Продажбата на облигации е от решаващо значение не само за постигането на целта за 5% растеж, но и за преодоляване на последиците от разочароващите данни за кредитите и за намаляване на натиска върху китайските финансови пазари. С нарастването на очакванията за тези мерки пазарните анализатори спекулират, че Китайската народна банка може да намали изискванията за резервите, за да насърчи покупките на повече облигации.


Тази инициатива следва период на намалено емитиране на облигации от страна на местните правителства и политическите банки, повлиян от големите дългови натоварвания от предишни заеми. Напоследък обаче темпът на продажба на облигации се ускори, като правителствата на провинциите емитираха значителен обем нови облигации в отговор на указанията на националните лидери за ускоряване на емитирането на местни облигации.


Макар че тези продажби на облигации ще осигурят така необходимия фискален стимул, те се осъществяват на фона на трудни условия, включително слабо търсене на кредити и продължаващо напрежение с основните търговски партньори по въпроси като излишния производствен капацитет.


Китайските облигации като инвестиционна възможност


Инвестирането в новоиздадени дългосрочни китайски облигации крие както уникални възможности, така и значителни рискове. Що се отнася до възможностите, тези облигации обикновено предлагат по-висока доходност в сравнение с дълговете с подобен матуритет от по-развитите пазари, което привлича инвеститорите, търсещи по-голяма възвръщаемост в условията на ниски лихвени проценти в световен мащаб. Освен това те осигуряват начин за географска диверсификация на инвестиционния портфейл, като се използва потенциалът за растеж на втората по големина икономика в света. 


По отношение на риска обаче инвеститорите трябва да вземат предвид геополитическите рискове и регулаторните промени, които могат да повлияят на стабилността на пазара в Китай. Съществува и опасението от валутен риск, тъй като колебанията в стойността на юана могат да повлияят на възвръщаемостта на чуждестранните инвеститори. Освен това прозрачността и надеждността на икономическите данни от Китай могат да представляват предизвикателство при оценката на истинските инвестиционни рискове. Така, макар че тези облигации могат да бъдат привлекателна опция, те изискват нюансирано разбиране както на макроикономическата среда, така и на конкретните облигационни емисии, за да се управляват ефективно потенциалните рискове.