Стойността на X е спаднала със 72%, откакто Илон Мъск купи компанията

Взаимният фонд Fidelity, който притежава дял в платформата на социалната медия, разкрива зашеметяващ 72% спад в дела си в X

Публикувано от Божидар Балевски яну 09, 2024 в Пазари

В едно скорошно разкритие Fidelity, финансовата сила, която изигра ключова роля в придобиването на социалната медийна платформа, известна преди като Twitter, от Илон Мъск, разкрива зашеметяващ 72% спад в дела си в X, според задълбочен анализ на Bloomberg. Този значителен спад разпали дискусии за истинската стойност на X и потенциалните последици за Мъск и участващите финансови институции.


Сагата започна през октомври 2022 година, когато Илон Мъск, главеният изпълнителен директор на Tesla, придоби платформата за социални медии за огромната сума от 44 млрд. долара. Това придобиване беше съпроводено със стратегическа промяна на името от Twitter на X, отразяваща визионерския подход на Мъск и очакването за трансформационни промени.


Fidelity, основен участник в улесняването на придобиването, наскоро обяви, че делът ѝ в X сега се оценява на 5,6 милиона долара, което представлява значително намаление от 72 % в сравнение със стойността ѝ в момента, в който Мъск пое контрола. Това разкритие повдига въпроси относно цялостната оценка на X, като предполага, че ако делът на Fidelity е претърпял такъв значителен спад, общата стойност на платформата може да е последвала примера му.


Ако екстраполираме дела на Fidelity към цялата компания, това означава, че общата стойност на X също е спаднала със 72 %. Това би означавало, че платформата, оценена някога на 44 млрд. долара по време на придобиването ѝ от Мъск, сега се оценява на около 12,3 млрд. долара. Подобно драстично понижаване на стойността представлява предизвикателство за банките, които държат значителния дълг на Мъск, свързан с придобиването.


В перспектива Мъск е поел дълг в размер на 13 млрд. долара, за да финансира покупката на X. Настоящото затруднение при оценяването означава, че стойността на платформата е спаднала под размера на дълга, поет от Мъск. Това развитие на събитията поставя пред участващите банки загадка, която ги принуждава да вземат трудни решения по отношение на дълга, който притежават.


Макар че придобиването на Twitter безспорно представлява финансово предизвикателство, очаква се огромната нетна стойност на Илон Мъск да послужи като защита, смекчавайки въздействието върху цялостното му финансово състояние. Мъск, известен с проницателните си финансови маневри, прояви стратегическа прозорливост по време на процеса на придобиване. Докато финализираше покупката, Мъск стратегически продаде значителни пакети от акции на Tesla, използвайки своя дял от около 13 % от акциите на автомобилния производител.


Макар че първоначално този ход предизвика вълнения на пазара, той се оказа разумно решение, тъй като през следващите месеци акциите на Tesla се върнаха на високи нива. Тази устойчивост в представянето на акциите на Tesla катапултира Илон Мъск обратно на върха на най-богатите хора в света.


По същество способността на Мъск да се ориентира във финансовите тънкости на придобиването на X и да управлява стратегически активите си подчертава динамичната и често непредсказуема природа на високопоставените бизнес сделки. Финансовият пейзаж, оформен от взаимодействието на придобиванията, управлението на дълговете и пазарната динамика, продължава да бъде театър на стратегически ходове и пресметнати рискове.


Докато се развива сагата за оценяването на X, пазарните наблюдатели и анализаторите от индустрията ще следят с внимание следващите финансови ходове на Мъск и по-широките последици за финансовите институции, въвлечени в този разказ с "високи залози". Загадката около финансовата траектория на X служи като свидетелство за сложните взаимотношения между визионерското предприемачество, финансовите маневри и непредсказуемите течения на световния пазар.