Стартъпът за хуманоидни роботи Figure AI се оценява на 2,6 млрд

Figure AI набра 675 милиона долара от инвеститори, сред които Джеф Безос, Nvidia, Microsoft и OpenAI.

Публикувано от Божидар Балевски мар 01, 2024 в Изкуствен интелект

Figure AI, новосъздадена компания, която има за цел да разработи търговски приложими хуманоидни роботи, получи значително увеличение на финансирането от 675 млн. долара, с което оценката ѝ достигна зашеметяващите 2,6 млрд. долара. Това впечатляващо постижение, обявено през февруари 2024 година, отразява нарастващия интерес към хуманоидните роботи и потенциала, който те притежават, въпреки многобройните предизвикателства, които предстоят.


Големи инвеститори подкрепят амбициите на Figure AI


Кръгът на финансиране привлече известни имена като Джеф Безос, Nvidia, Microsoft и OpenAI, което подчертава потенциала, който инвеститорите виждат във визията на Figure AI. Тези големи инвеститори носят не само капитал, но и опит в различни области, което може да ускори напредъка на Figure AI. Например партньорството с OpenAI, създател на известния езиков модел ChatGPT, означава намерение за разработване на мощни системи за изкуствен интелект, които са от решаващо значение за автономната работа на хуманоидните роботи. Освен това използването на облачната платформа Azure на Microsoft може да рационализира усилията на Figure AI в областта на инфраструктурата за изкуствен интелект, обучението и съхранението на данни.


Поглед към бъдещето


Основана през 2022 година, компанията Figure AI представи своето водещо творение - хуманоидния робот Figure 01. Този двукрак робот може да се похвали с движения, подобни на човешките, и ръце с пет пръста, предназначени за справяне с "опасни и нежелани работни места" в сектори като производство, логистика, складиране и търговия на дребно. Макар че видеоклип, в който Figure 01 изпълнява основни задачи като вдигане на предмети и поставянето им върху конвейери, предизвика първоначален ентусиазъм, експертите остават предпазливи по отношение на практическото му приложение.


Претъпкана надпревара към финалната линия


Figure AI не е сам в това амбициозно начинание. Утвърдени гиганти като Amazon, чрез дъщерното си дружество Agility Robotics, и технологични титани като Tesla също навлизат в областта на хуманоидната роботика. Amazon планира да произвежда 10 000 от своите двукраки роботи Digit годишно, докато Tesla разкри проблясъци на своя робот "Optimus" в презентациите си на Деня на изкуствения интелект. Междувременно утвърдени компании за роботика като Boston Dynamics са направили значителни стъпки, демонстрирайки различни усъвършенствани модели на хуманоидни роботи.


Предизвикателства и възможности


Пазарът на хуманоидни роботи остава в начален етап на развитие. Анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че пазарът ще достигне зашеметяващите 38 милиарда долара до 2035 година, а потенциалните доставки ще надхвърлят 250 000 единици до 2030 година, но все още има значителни пречки.


Том Андершон, съосновател на STIQ Ltd., специализирана в проучвания в областта на роботиката и търговията на дребно, признава значителния интерес към хуманоидите, но подчертава необходимостта от "няколко промени" преди широкото им приемане. Тези предизвикателства включват:


Технологии - Разработването на надеждни системи с изкуствен интелект, способни да се ориентират в сложна среда и да изпълняват различни задачи самостоятелно, е от решаващо значение.

Разходи - Хуманоидните роботи изискват скъпи компоненти като задвижващи механизми, двигатели и сензори. Въпреки че Goldman Sachs съобщава за тенденция към намаляване на разходите, постигането на широка достъпност остава предизвикателство.

Безопасност и етика - Осигуряването на безопасността на хората, взаимодействащи с тези роботи, и решаването на потенциални етични проблеми, свързани с техните възможности, изискват внимателно обмисляне.


Обещаващо бъдеще, но маратон, а не спринт


Въпреки предизвикателствата, значителните инвестиции във фигуралния изкуствен интелект, съчетани с продължаващите усилия на други участници, означават потенциала и нарастващата вяра в бъдещето на хуманоидните роботи. От решаващо значение е обаче да се признае, че това е сложно и дългосрочно начинание, което изисква значителен технологичен напредък, намаляване на разходите и етични съображения, преди да се реализира пълният потенциал на хуманоидните роботи в различни сектори. Пътуването към повсеместното разпространение на хуманоидните роботи вероятно прилича повече на маратон, отколкото на спринт, и само времето ще покаже дали Figure AI и нейните конкуренти могат успешно да се ориентират в този предизвикателен пейзаж.