SoftBank с катастрофални финансови резултати

SoftBank обявява 6,2 милиарда долара тримесечна загуба заради WeWork и спад в технологиите

Публикувано от Божидар Балевски ное 09, 2023 в Пазари

Фондът Vision на SoftBank Group Corp. отчете допълнителни загуби поради спад в оценките на портфейлните компании, включително WeWork Inc., което допълнително повлия на резултатите на фонда. Тези загуби, съчетани със загубите от валутни курсове, поставят предизвикателства пред стремежа на Масайоши Сон към нови инвестиции в стартъпи.

Сегментът Vision Fund отчете загуба от 258,9 млрд. йени (1,7 млрд. долара) до края на септември. Тази загуба се дължи на спада в стойността на дялове като SenseTime Group Inc., AutoStore Holdings Ltd. и Symbotic. Освен това беше отписана стойността на WeWork, като кумулативните загуби, свързани със стартиращата компания за споделяне на офиси, възлизат на 14,2 млрд. долара до септември. Очаква се подаването на молба за обявяване в несъстоятелност от страна на WeWork да увеличи тези загуби.

Тези постоянни загуби повдигнаха въпроси относно твърдението на SoftBank, че най-лошото стои зад фонда Vision вече е в миналото, който е инжектирал над 140 млрд. долара в множество стартъпи по света, много от които все още не са станали печеливши. Резултатите на по-голямата част от некотираните компании в портфейла на Vision Fund остават до голяма степен неразкрити.

Томоаки Кавасаки, старши анализатор в Iwai Cosmo Securities Co., отбеляза несигурността в близко бъдеще и изрази необходимостта инвестициите на SoftBank във фирми, свързани с изкуствения интелект, да повишат стойността за акционерите и нетната стойност на активите.

SoftBank Group като цяло отчете нетна загуба в размер на 931,1 млрд. йени, което е в рязък контраст с печалбата от 3 трлн. йени от предходната година, главно поради обезценяването на йената спрямо щатския долар. Този резултат е далеч под средната оценка на анализаторите за нетна печалба на групата от 203,4 млрд. йени.

Борба и кризисни решения

Понастоящем SoftBank се стреми да се възстанови от загубите на фонда Vision, възлизащи на 53 млрд. долара през последните две години поради погрешни инвестиционни стъпки. Първичното публично предлагане (IPO) на подразделението за чипове Arm Holdings Plc на стойност 4,9 млрд. долара осигури на SoftBank известен капитал за осъществяване на нови сделки.

Главният финансов директор Йошимицу Гото изтъкна положителните аспекти на тримесечието, включително значителното увеличение на стойността на Arm в сравнение с първоначалната инвестиция. Той също така спомена активи на стойност над 29 млрд. долара в портфолиото на SoftBank, които потенциално могат да бъдат монетизирани в близко бъдеще, като посочи компании като ByteDance Ltd., Fanatics Inc. и PayPay Corp.

Гото подчерта, че SoftBank е в режим на инвестиции и в момента инвестира два до три пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. Важно е обаче да се отбележи, че последните тримесечни инвестиции на SoftBank са значително по-ниски от десетките милиарди долари, които тя инвестира по време на своя пик.

SoftBank също така отчита печалба от 33,8 млрд. йени от инвестициите на Vision Fund за последното тримесечие по определени показатели, въпреки че тази цифра не отчита различни разходи, направени от Vision Fund.

Анализаторите изразиха скептицизъм, особено по отношение на нежеланието на SoftBank да изкупува обратно собствените си акции, и определиха тримесечието като разочароващо.

Пътят напред

Основателят на компанията Масайоши Сон е направил значителни залози на автономните технологии, особено в областта на транспорта и логистиката, като е инвестирал в стартиращи предприятия като Stack AV и е създал съвместно предприятие за складиране с изкуствен интелект със Symbotic Inc. SoftBank диверсифицира портфолиото си с тези стратегически инвестиции.

През последните години инвестиционната стратегия на SoftBank, която първоначално се фокусираше върху стартъпи, беше повлияна от глобални събития, като рестрикциите на Китай в областта на технологиите през 2020 г. и повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през предходната година. Тези събития понижиха оценките на стартъпите, в които SoftBank беше инвестирала.

Струва си да се отбележи, че SoftBank започна да инвестира директно в нови сделки, заобикаляйки фонда Vision. Макар че вторият фонд Vision Fund е изцяло финансиран от SoftBank, той изисква одобрение от допълнителен инвестиционен комитет.

Към септември SoftBank Group притежаваше приблизително 110 портфейлни компании, включително значими структури като Alibaba, T-Mobile US Inc. и Deutsche Telekom AG. Разочароващата прогноза за продажбите на подразделението за чипове Arm, която се дължи на продължителния спад на пазара на смартфони и несигурността при лицензионните споразумения, допълнително поставя под въпрос инвестиционните начинания на SoftBank.