След Газпром има нов цар в газовите доставки към Европа

Старият континент е все по-зависим от тази норвежка компания

Публикувано от Божидар Балевски май 13, 2024 в Пазари

След нахлуването на Русия в Украйна преди повече от две години, което доведе до рязко покачване на цените на енергията, Норвегия, начело с петролния и газов гигант Equinor, неусетно пое ролята, която преди това заемаше руският енергиен гигант Газпром. Днес Норвегия е отговорна за доставките на 30 % от газа за Европейския съюз, което е леко намаление в сравнение с предвоенните 35 %, осигурявани от Газпром. През предходната година Норвегия е изнесла над 109 милиарда кубически метра природен газ за Европа, главно чрез Equinor, което е достатъчно за захранване на държава като Германия до 2026 г.


Влиянието на Equinor в европейската енергетика само нараства, тъй като доставките на руски газ намаляват. Ирене Румелхоф, ръководител на отдела за среден поток, маркетинг и преработка в Equinor, отбеляза промяната във възприятието на компанията. Някога приемана за даденост, решаващата роля на Equinor за поддържането на енергийните доставки в Европа вече е широко призната.


Тази зависимост от един-единствен доставчик обаче поражда загриженост сред европейските лидери относно потенциалните рискове за енергийната сигурност. Въпреки репутацията на Норвегия като надежден енергиен партньор, всякакви значителни прекъсвания, като например продължителна поддръжка или оперативни проблеми, биха могли да имат далечни последици за цените на енергията в цяла Европа.


Очаква се зависимостта от газа да продължи, както се подчертава от посещенията на високопоставени представители на ЕС в Норвегия, които подчертават стратегическото значение на норвежкия газ. Германският канцлер Олаф Шолц наскоро изрази благодарност към Норвегия за това, че е помогнала на Германия бързо да намали зависимостта си от руски газ, като нарече Норвегия „идеален партньор“ за енергийните нужди на Европа.


Въпреки постигането на рекордни печалби от износа на газ през 2022 г., ключовата роля на Equinor на енергийния пазар е свързана с предизвикателства. Рязкото нарастване на търсенето на природен газ пренасочи финансови и човешки ресурси обратно към сектора на изкопаемите горива, което предизвика критики от страна на екологични групи като Грийнпийс относно потенциалното забавяне на екологичния преход в Европа.


Значението на Equinor се доказа още веднъж миналото лято, когато продължителната поддръжка на основните му газови съоръжения доведе до значителен скок в цените на газа. Подобни инциденти подчертават чувствителността на европейските цени на газа към оперативното състояние на Equinor и накараха търговците да следят отблизо актуалните данни за поддръжката от Норвегия.


В перспектива Equinor се фокусира върху запазването на ролята си на стабилен и дългосрочен доставчик на енергия, дори когато се очаква новите проекти за втечнен природен газ от САЩ и Катар да разнообразят източниците на газ за Европа през следващите години. Въпреки тези предстоящи промени, сегашната доминация на Equinor и Норвегия на европейския газов пазар остава неоспорима, но пейзажът се развива. Говорителят на компанията подчерта продължаващите усилия за осигуряване на прозрачност и справедливост на пазарните операции, които са от съществено значение за поддържане на доверието между участниците на пазара.