Силни минодобивни акции на фона на покачващите се цени на благородните метали

Цените на златото се върнаха на рекордни нива, а среброто е близо до най-високата си стойност от 2013 г. насам

Публикувано от Божидар Балевски май 17, 2024 в Пазари

Напоследък акциите на компании за добив на метали демонстрираха силни резултати, особено ясно изразени в индекса NYSE Arca Gold Miners, който се фокусира предимно върху компании за добив на злато. Този индекс достигна най-високата си стойност от близо две години насам, което отразява значителен растеж. До средата на май тази година той се е увеличил с 14,3%, като значителни печалби са отчетени в рамките на месеца. Това може да се види нагледно на следващата графика:


Движение в стойността на индекса NYSE Arca Gold Miners


Източник: FactSets


Повишението на индекса корелира с нарастването на цените на златото и среброто, които също отбелязаха значителен ръст. Фючърсите върху златото са се увеличили с 15,1% за годината, а среброто - с 24%. Според Крис Манчини от The Gabelli Gold Fund тези метали са поскъпнали в отговор на продължаващата инфлация и признаците, които сочат възможен икономически спад, който може да доведе до сценарий на стагфлация.

Златото и среброто традиционно се смятат за хеджиране срещу инфлацията и икономическата несигурност - фактори, които в момента оказват влияние върху оценката им. По-нататъшната подкрепа за тези метали през 2024 г. е свързана с очакването за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. По-ниските лихвени проценти обикновено правят недоходните активи като златото и среброто по-привлекателни, както отбелязва Крис Гафни, президент на отдел „Световни пазари“ в EverBank.

Въпреки това резултатите на акциите на миннодобивните компании, макар и силни, не винаги са пряко свързани с бързото покачване на цените на металите. Обикновено тези акции изостават от ръстовете, наблюдавани на пазара на физически метали. Майкъл Куджино от фамилията фондове Permanent Portfolio спомена, че минните компании често се разглеждат като изоставащи индикатори, тъй като дейността им зависи от дългосрочните тенденции в търсенето и прогнозните оценки на основните им суровини.

Въпреки тази динамика минният сектор показа устойчивост и потенциал за растеж, отразявайки по-широките икономически сили и пазарни очаквания. Резултатите на този сектор са от съществено значение за разбирането на настоящия икономически пейзаж и пазара на суровини.