Силен спад на цените в жилищния пазар в Швеция

Скандинавската страна е регистрирала спад от 11% през годината до септември.

Публикувано от Божидар Балевски дек 13, 2023 в Пазари

В Швеция се наблюдава значителен спад в сектора на недвижимите имоти, като цените на жилищата са се понижили с 11% на годишна база през 12-те месеца до септември, което е най-значителният спад сред 56-те световни пазара, наблюдавани от компанията за недвижими имоти Knight Frank.

Скандинавската страна, която по време на пандемията отбеляза рязък ръст на пазара на недвижими имоти, сега се бори с последиците от нарастващите лихвени проценти. Приблизително 20 други пазара, сред които Хонконг, Германия, Обединеното кралство и Китай, също отчетоха спад, като в Хонконг той е 8,7%, а в Германия, Обединеното кралство и Китай - съответно 5,8%, 5,3% и 2,7%.

Този спад в Швеция рязко контрастира с общата световна тенденция, тъй като през изминалата година средните цени на имотите се повишиха с 3,5%. В САЩ, въпреки че лихвите по ипотечните кредити надхвърлиха 7%, цените се повишиха с 3,9% спрямо предходната година.

Въздействието на повишението на лихвените проценти, предприето от централните банки в световен мащаб за ограничаване на инфлацията, се усеща от купувачите на жилища в цял свят. Докато в някои страни цените се запазват високи поради недостига на жилища, в други, като Швеция, се наблюдава спад в цените. Там половината от всички собственици на жилища се борят с плаващи лихвени проценти по ипотеките, което ги прави силно чувствителни към повишаването на лихвените проценти. Въпреки повишението на цените с 0,7% през последното тримесечие, което се дължи на недостига на оферти, страната е изправена пред двойното предизвикателство на повишените разходи по заемите и преодоляването на икономическата рецесия.

По-широкият глобален сценарий показва промяна в поведението на купувачите на жилища, като хората отлагат или изоставят плановете си за покупка на имот. Според Knight Frank обемът на продажбите в световен мащаб е спаднал с 15-25 % спрямо последните върхови стойности и се очаква да остане нисък през следващите години.

Лиъм Бейли, изследовател в Knight Frank, подчертава, че въпреки устойчивостта, наблюдавана на някои пазари, връщането към по-ниски лихвени проценти е от съществено значение за стимулиране на продажбената активност в сектора на недвижимите имоти. Взаимодействието между икономическите условия, динамиката на лихвените проценти и пазарните сили ще играе ключова роля при определянето на траекторията на световните недвижими имоти в обозримо бъдеще.

Поглед в близкото бъдеще

Шведските домакинства очакват стойността на жилищата отново да се повиши, след като централната банка на страната се успокои от признаците, че инфлацията се понижава, и запази основния си лихвен процент непроменен.

Индикаторът за цените на жилищата на SEB AB се повиши с четири пункта до 4 през декември, което показва, че 33% от анкетираните сега очакват цените на жилищата да се повишат спрямо 29%, които очакват спад. Показателят, който бележи първото повишение от август насам, идва, след като Риксбанк реши да прекрати 18-месечната кампания за затягане на лихвените условия, която бързо се отрази на голямата част от шведските собственици на жилища, които имат краткосрочно фиксирани ипотечни лихви. Sveriges Riksbank, по-известна като Riksbanken или просто Риксбанк, е централната банка на Швеция. Създадена през 1668 година, тя е най-старата централна банка в света и една от най-почтените финансови институции в световен мащаб. Риксбанк играе ключова роля при формирането и провеждането на паричната политика, емитирането на валута и осигуряването на стабилността на шведската финансова система.

Макар че централната банка заяви, че може да повиши лихвите отново в началото на следващата година, повечето икономисти отхвърлят идеята, че тя ще надхвърли сегашното ниво от 4%, тъй като нарастването на цените се забавя, а икономиката отслабва. В отговор на широко разпространените очаквания, че лихвеният процент на Риксбанк е достигнал най-високата си точка, анкетираните сигнализираха за очаквания за малко по-нисък лихвен процент в сравнение с предишни проучвания отбелязаха икономистите на SEB в консултативна бележка за клиенти в понеделник.

Домакинствата в проучването на SEB, която е една от най-големите банки в скандинавските и балтийските региони, през декември очакваха след една година основният лихвен процент на Риксбанк да бъде 4,13% в сравнение с 4,39% в проучването през ноември.

Цените на жилищата в Швеция станаха емблематични за въздействието на затягането на паричната политика през 2022 година, тъй като бързо се лишиха от голяма част от извънредно големите печалби, отчетени по време на пандемията. След като се стабилизираха през тази година, спадът им се възобнови през последните месеци и няколко прогностици виждат възможности за по-нататъшни понижения, тъй като безработицата започва да нараства, а страната се насочва към две последователни години на свиване на производството.