Ще обеднеем ли заради глобалното затопляне?

Анализ на динамиките на пазара, свързани с климата

Публикувано от Божидар Балевски май 31, 2024 в Пазари

В цял свят хората вече изпитват въздействието на безпрецедентните глобални температури. За съжаление се очаква условията да се влошат.


Вероятността 2024 г. да постави рекорд за най-гореща година се увеличава с навлизането на Северното полукълбо в лятото. Цените на основните суровини, включително природен газ, електроенергия и основни култури като пшеница и соя, се повишават. Очаква се смущенията в корабоплаването, засягащи маршрути от Червено море до Панамския канал, да се задълбочат поради пресъхването на водните пътища. Освен това се увеличава рискът от катастрофални горски пожари.


Този сценарий подчертава как екстремните метеорологични условия, обусловени от изменението на климата, изострят инфлацията, повишавайки разходите за енергия, храна и горива. Честите природни бедствия също така увеличават риска от сериозни щети и застрахователните разходи, което усложнява пазарните прогнози. През 2023 г. екстремните метеорологични условия и земетресенията ще причинят глобални загуби в размер на 250 млрд. долара, според Munich Re.


Някои специалисти прогнозират, че цените на природния газ в САЩ могат да се повишат с над 50%, а на пазарите на пшеница и кафе също се очаква да има ръст.


През първите четири месеца на 2024 г. глобалните температури са били най-топлите от 175 години насам, според Националния център за информация за околната среда. Според анализа на американската агенция годината почти сигурно ще се нареди сред петте най-горещи в историята, като има 61% шанс да надмине 2023 г.


Към предизвикателствата се прибавят и рекордно високите температури на океана, които могат да доведат до интензивна активност на тропическите циклони. Ла Ниня, която се очаква да се развие през август, вероятно ще засили ураганите в Атлантическия океан и ще предизвика сухи условия в западната и южната част на САЩ.


Въздействие върху пазарите

Фючърсите на природния газ в САЩ могат да се повишат до 4 долара за милион британски термални единици, ако горещото време повиши използването на климатици дотолкова, че да се намалят сегашните нива на запасите, каза Гари Кънингам, директор на отдела за пазарни проучвания в Tradition Energy. Междувременно производителите намаляват добива от шистовите басейни поради сравнително ниските цени, което може да доведе до свиване на пазара.


Европа, която вече не може да разчита на руските доставки след инвазията в Украйна, сега се конкурира с Азия за втечнен природен газ (LNG) от износители като САЩ, Катар и Нигерия. Фондовете показват все по-силни бичи настроения по отношение на европейския природен газ, което отразява опасенията за по-ограничени доставки.


В Югоизточна Азия екстремните горещини през април накараха търговците да осигурят повече доставки на газ. В Египет необичайно горещото време принуди страната да купува втечнен природен газ, вместо да го изнася. Според Petronet LNG Ltd. в Индия високите температури увеличават търсенето на газ в енергийния сектор. Akshay Kumar Singh.


В Европа екстремните горещини могат да принудят някои френски атомни електроцентрали, които произвеждат около 70% от електроенергията в страната, да спрат работа, ако речната вода, използвана за охлаждане, стане твърде топла, поради екологични разпоредби, защитаващи водните организми.


Постоянно високите цени на суровините ще продължат да затрудняват усилията на Федералния резерв да контролира инфлацията, като вероятно ще поддържат лихвените проценти високи. Тази перспектива е притеснителна и за президента Джо Байдън, тъй като разходите за живот остават сериозен проблем за избирателите преди президентските избори в САЩ.


Сътресенията в предлагането са най-голямата заплаха за селскостопанските пазари. Фючърсите върху пшеницата достигнаха най-високите си нива от юли насам, а фондовете намаляват мечите залози, държани от близо две години. Сухите условия в Русия карат анализаторите да понижат оценките за реколтата. Прекомерните дъждове забавиха работата на полето в Западна Европа, а нападенията срещу селскостопанската инфраструктура застрашават износа в Украйна.


В САЩ Канзас, основен производител на пшеница, е изправен пред тежка суша. Въпреки че настоящите оценки предполагат по-добри добиви от тези през 2023 г., по-нататъшно сухо време или екстремни горещини могат да намалят тези прогнози преди прибирането на реколтата.


Екстремните горещини могат да нарушат операциите на петролния пазар - от производството до рафинирането. Миналата година най-тежкият сезон на горските пожари в Канада причини значителни смущения. През 2023 г. 63% от територията на Канада беше необичайно суха или в суша до края на април, което увеличи риска от горски пожари.


Засушаването може да създаде проблеми с транзита по важни водни пътища като Суецкия канал. Река Рейн, най-натовареният търговски воден път в Европа, отбеляза рекордно ниски нива на водата през последните години, което се отрази на движението на стоки от дизелово гориво до въглища.


През следващите месеци се очаква заплахата от екстремни метеорологични условия да държи търговците на стоки нащрек. „С несигурността идва и волатилността“, каза Карл Нийл, старши енергиен анализатор в StoneX Group Inc. „Как ще се отрази жегата на летните култури? Доколко търсенето на охлаждане ще се конкурира с нагнетяването на природен газ в хранилищата? Пазарът започва да определя цената на тази несигурност.“