Секторът на недвижими имоти в Германия се срива

Германското жилищно строителство е на ръба на колапса, тъй като строителните проекти се отменят, а поръчките се забавят

Публикувано от Божидар Балевски ное 16, 2023 в Пазари

Някогашната амбициозна цел за строителство на 400 000 нови жилища годишно в Германия, която беше застъпена от канцлера Олаф Шолц, изглежда се отдалечава, тъй като страната е изправена пред сериозен спад в сектора на жилищното строителство. Последните доклади показват редица проблеми, включително отмяна на проекти, намаляване на поръчките и цялостна мрачна перспектива за отрасъла. Този спад не само поставя под въпрос амбициозната цел на Шолц, но и представлява заплаха за по-широката икономическа стабилност на Германия.

Според доклад на Института за икономически изследвания Ifo през октомври 22% от анкетираните компании са съобщили за отмяна на проекти за жилищно строителство в Германия, което е нов рекорд. Освен това 48,7 % от анкетираните изтъкват липсата на поръчки, което надхвърля данните от предходния месец и година по-рано. Очакванията за строителството на жилищни сгради достигнаха "изключително ниско ниво", което отразява трудните условия в отрасъла.

Последният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството на Хамбургската търговска банка за Германия спадна до най-ниското си ниво от три години и половина, сигнализирайки за значителен спад в сравнение със септември. Сирус де ла Рубия, главен икономист на Хамбургската търговска банка, подчерта тревожната скорост, с която се влошава състоянието на жилищния сектор.

Причините зад кризата

Според Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макроизследвания и главен икономист за Германия в ING, един от основните фактори за тази низходяща тенденция са по-високите лихвени проценти. Строителният сектор е особено чувствителен към повишаването на лихвените проценти, което води до увеличаване на разходите за материали и енергия, както и до по-високи общи финансови разходи. Усилията на Европейската централна банка да противодейства на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти допълнително изостриха предизвикателствата, пред които е изправен отрасълът.

Клаус Уолрабе, ръководител на проучванията на Ifo, посочи, че намаляването на субсидиите за жилищно строителство, заедно с по-високите лихви и разходи за материали, са създали предизвикателна среда за частните потребители, които искат да строят жилища.

Експертите предупреждават, че настоящата ситуация е само началото на потенциалните трудности. Бржески очаква влошаване на сценария през следващата година, когато книгите с поръчки ще се изпразнят, строителните предприемачи ще останат с проекти с високи разходи, а търсенето няма да успее да се повиши бързо. Уолрабе се съгласява с него, като предполага, че 2024 г. може да донесе допълнителни предизвикателства, тъй като разликата между текущото строително производство и постъпващите поръчки се увеличава.

Секторът на недвижими имоти в Германия под натиск 

Като се има предвид, че строителната индустрия допринася за около 7% от БВП на Германия, траен спад в този сектор би могъл да окаже натиск върху общия икономически растеж. Това се случва в момент, когато опасенията за икономиката на Германия се засилват, като през първото тримесечие на 2023 г. страната ще изпита техническа рецесия.

В отговор на ситуацията германското федерално правителство въведе мерки за ускоряване на процесите на планиране и издаване на разрешителни за строителни работи и за облекчаване на високите разходи за електроенергия за предприятията. Въпреки това сред експертите остава скептицизмът по отношение на ефикасността на тези мерки за разрешаване на кризата в жилищното строителство. Докато Бржески вижда в тях потенциални инструменти за изглаждане на спада, Волрабе изразява загриженост от липсата на фокус върху фундаментални въпроси като разходите за финансиране, което може да доведе до дългосрочни предизвикателства.

Тъй като кризата продължава, съществуват опасения, че продължителните прекъсвания могат да доведат до намаляване на капацитета на машините и работната сила, което да попречи на възстановяването на отрасъла и потенциално да има по-широк "затихващ ефект" върху икономиката. Развитието на събитията в сектора на жилищното строителство в Германия заслужава повишено внимание, тъй като те могат да имат далечни последици за икономическия пейзаж на страната.