Сега ли е моментът за инвестиция в Южна Корея?

Разкриване на "корейската отстъпка" - преодоляване на предизвикателствата и възможностите при южнокорейските акции.

Публикувано от Божидар Балевски ное 28, 2023 в Пазари

Финансовите пазари в Южна Корея се борят с така наречената "корейска отстъпка" - явление, при което акциите в региона се оценяват по-ниско или са обременени с по-висока рискова премия в сравнение с глобалните им конкуренти. Въпреки че първоначално това може да изглежда като привлекателна инвестиционна възможност, анализаторите предупреждават, че ситуацията е нюансирана и изисква внимателно разглеждане.

Въпреки че се гордее с четвъртата по големина икономика в Азия, южнокорейският фондов пазар често се сблъсква с подценяване, за което свидетелстват съотношението цена/счетоводна стойност на бенчмарковия индекс Kospi от 0,92 и съотношението цена/печалба от 18,93, което показва потенциално подценяване. 

Коефициентът "цена към счетоводна стойност" (коефициент P/B) е финансов показател, който сравнява пазарната стойност (цената) на акция на дадена компания с нейната счетоводна стойност на акция. То се изчислява, като се раздели текущата пазарна цена на акция на счетоводната стойност на акция. Известна също като собствен капитал на акция, счетоводната стойност на акция представлява теоретичната стойност на акцията, ако всички активи бъдат продадени и задълженията изплатени. Тя се изчислява като разлика между общите активи и общите задължения на дружеството, разделена на броя на акциите в обращение. Ако този показател е под 1, това може да означава, че акциите са подценени, или че има опасения относно финансовото състояние на компанията. И обратното - ако този коефициет е над 1, пазарът оценява компанията с премия спрямо счетоводната й стойност. Това може да означава, че инвеститорите имат доверие в бъдещите перспективи на дружеството и са готови да платят повече от счетоводната му стойност.

Коефициентът "цена към печалба" (P/E) е финансов показател, който измерва оценката на акциите на дадена компания, като сравнява пазарната цена на акция с печалбата на акция (EPS). За съпоставка, съотношението P/E на S&P 500 е на текущо ниво от 24.59. Ако коефициентът P/E на дадена акция е 25, това означава, че инвеститорите са готови да платят 25 долара за всеки 1 долар печалба на акция.

Какво се случва в Корея?

Според анализаторите "корейската отстъпка" се дължи на различни фактори. Геополитическите рискове, свързани със Северна Корея, проблемите с корпоративното управление, ограниченото участие на чуждестранни инвеститори и доминиращата роля на контролираните от семейства конгломерати, известни като "chaebols", допринасят за това явление. "Chaebols" се отнасят до големи южнокорейски конгломерати или бизнес групи, които обикновено се характеризират с контролирани от семейството структури на собственост и разнообразни бизнес интереси. Тези конгломерати играят значителна роля в южнокорейската икономика и в миналото са били основни двигатели на индустриализацията и икономическото развитие на страната. Част от тях са големи играчи като Samsung Electronics, LG, SK и Hyundai, които заедно допринасят значително за БВП на Южна Корея.

Корпоративната структура на чаеболите, където семейните собственици упражняват значителен контрол, възпрепятства управлението, прозрачността и правата на акционерите. Потенциалното осъществяване на несвързани или губещи начинания от тези компании добавя елемент на риск за инвеститорите.

Освен това уникалният пейзаж на дивидентите в Южна Корея създава предизвикателства. От акционерите се очаква да държат акциите си до датата на изтичане на дивидента, без да знаят предварително размера на дивидента. Това контрастира с практиките на най-напредналите пазари, където подробностите за изплащането на дивидентите се оповестяват преди датата на излизане на дивидента.

Въпреки тези предизвикателства анализаторите твърдят, че южнокорейските акции могат да бъдат привлекателни за дългосрочните инвеститори, при условие че страната продължи с предложените реформи. Усилията за разширяване на достъпа на чуждестранните инвеститори, подобряване на практиките за разпределяне на дивиденти и предоставяне на информация на английски език са стъпки в правилната посока.

Хебе Чен, пазарен анализатор в IG International, предполага, че ако реформите са успешни, южнокорейските акции могат да се отърват от "корейската отстъпка". Въпреки това се препоръчва търпение, тъй като за осъществяването на значими промени е необходимо време.

Потенциалното включване на Южна Корея в индекса MSCI World може да промени ситуацията, тъй като ще привлече повече внимание в световен мащаб. Усилията на властите за подобряване на инвестиционната среда са сигнал за положително развитие и ако се запазят, биха могли да увеличат шансовете на страната да се присъедини към индекса MSCI World.

Макар че доминират сектори като полупроводници, автомобилостроене и финанси, съществуват нови възможности в областта на отбраната, веригата за доставки на батерии и инфраструктурата. Анализаторите препоръчват да се търсят компании с малка и средна пазарна капитализация с по-малко семейно влияние и по-добро корпоративно управление.

В заключение, инвестиционният пейзаж в Южна Корея е в процес на трансформация. Макар че предизвикателствата продължават, продължаващите реформи и потенциалното включване в световните индекси могат да проправят пътя към един по-привлекателен пазар. Препоръчваме на инвеститорите да проучат внимателно отделните сектори и да се съсредоточат върху компании с глобална перспектива, стабилни бизнес модели и постоянен растеж, тъй като те могат да бъдат ключът както към атрактивна възвръщаемост на дивидентите, така и към повишаване на цените на акциите.