Различните гледни точки на Wall Street за 2024

Какво очакват анализаторите относно лихвени проценти, акции, облигации, политика и световната икономика през тази година?

Публикувано от Божидар Балевски яну 03, 2024 в Пазари

Когато финансовият свят навлиза в 2024 година, поразителното разминаване в мненията на основните играчи на Wall Street поставя началото на година, белязана от несигурност, потенциални ръстове и предпазливост. Сложният гоблен от различни нагласи разкрива преобладаващо мнение, което клони към среден сценарий. И все пак призраците на грешните изчисления от 2023 година витаят в пространството, което подтиква към по-предпазлив подход и признаване на предстоящите предизвикателства.


Лихвени проценти и икономически перспективи


Възниква консенсус, който предвижда лихвените проценти да упражняват своето влияние, а икономическото забавяне да се характеризира като благоприятно и здравословно. Големите финансови институции, сред които Amundi, JPMorgan Asset Management и Vanguard, очакват "лека" рецесия, докато BNY Mellon Wealth Management рисува картина на "здравословно и добре дошло забавяне". Barclays предлага малко по-различна перспектива, определяйки я като "меко" приземяване. Преобладаващите нагласи са, че централните банки могат да се насочат към по-леки политики, подготвяйки почвата за потенциално възстановяване през втората половина на годината.


Акции и облигации


Въпреки очакваните неблагоприятни фактори перспективите пред акциите и облигациите остават положителни, макар и с умерени печалби. Инвеститорите трябва да търсят качество на акциите, да диверсифицират в различни сектори и региони и да се възползват от атрактивната доходност в сферата на фиксираната доходност. JPMorgan Asset Management се застъпва за "склонност към фиксирана доходност", Franklin Templeton твърди, че "облигациите имат своя момент", а BNY Mellon Wealth смело обявява, че това отново е "годината на облигациите".


Предизвикателството се крие в "дежа вю" на тези твърдения, напомнящи за злополучните прогнози от 2023 година. Миналата година колективната прозорливост на Wall Street се провали, тъй като облигациите се сринаха пред лицето на агресивното повишаване на лихвените проценти, докато акциите се покачиха сред страстта на подхранваната от изкуствения интелект лудост.


Отклонения и различни мнения


Нека да разгледаме и едни от по-интересните прогнози за тази година и какво очакват да се случи големите институции.


JPMorgan:

"С навлизането в 2024 година очакваме както данните за инфлацията, така и икономическото търсене да отслабнат, тъй като попътните ветрове за растежа и рисковите пазари отслабват. Като цяло сме предпазливи по отношение на представянето на рисковите активи и по-широките макроперспективи през следващите 12 месеца поради натрупващите се геополитическите рискове и скъпите оценки на активите."


Vanguard:

"Vanguard очаква, че САЩ и други развити пазари ще се борят с лека рецесия през следващите тримесечия и че централните банки ще намалят лихвените проценти, вероятно през втората половина на 2024 година, на фона на предизвикателствата пред растежа и инфлацията, която се понижава до целевите стойности на банките."


Barclays:

"Очакваме световната икономика да се забави през 2024 година, но по сравнително благоприятен начин, с ниски пикови равнища на безработица и по-нататъшен спад на инфлацията в основните икономики. Това не е най-мекото приземяване, но е определено меко. Акциите са по-привлекателни от облигациите на тези нива. Нашата прогноза е за ръст на САЩ, Еврозоната и Китай от съответно 1,2%, 0,3% и 4,4% през 2024 година. Индия би трябвало отново да остане отличник с растеж доста над 6%. Като цяло очакваме световната икономика да се разшири с 2,6%, което е отчетливо забавяне спрямо нашата оценка за растеж от 3% през 2023 година. Но това е едно благоприятно дъно за бизнес цикъла."


Russell Investments:

"В САЩ по-бавният икономически растеж и заплахата от рецесия създават предпазлив фон за капиталовите пазари. Смятаме, че доходността на 10-годишните съкровищни облигации около 4,5% предлага добра стойност и очакваме рисковете от рецесия да осигурят циклична подкрепа за възвръщаемостта на облигациите."


BlackRock Investment Institute:

"Нашата равносметка за 2024 година: Това е режим на по-бавен растеж, по-висока инфлация, по-високи лихвени проценти и по-голяма волатилност. Инвеститорите трябва да възприемат по-активен подход към своите портфейли. Това не е време за включване на инвестиционния автопилот, а за поемане на управлението."


Amundi:

"През 2024 година инвеститорите трябва да се справят с разпокъсаните икономически перспективи и риска от по-висока волатилност. Глобалният растеж ще се забави, движен от забавянето на развитите икономики и леката рецесия в САЩ през първата половина на годината. Очаква се обрат в паричната политика с намаляване на лихвените проценти от страна на Фед към края на първото полугодие."


Непредсказуемите избори в САЩ


В сферата на политическата несигурност се очертава единодушно съгласие - изборите в САЩ са непредсказуема дива карта. Citi и HSBC предупреждават, че е твърде рано да се прави оценка, а UBS предприема смела стъпка, очертавайки потенциални сценарии, включително безизходица между Тръмп и Байдън, кандидат от трета партия, който държи баланса, или дори решение, насочено към Камарата на представителите. Мъглата от политическа неяснота добавя още един слой сложност към една и без това заплетена година.


Докато Wall Street колективно навигира в неизследваните води на 2024 година, ехото от грешните преценки от миналата година отеква. Предстоящите месеци обещават да оформят битката с инфлацията, да определят траекторията на настоящия бизнес цикъл и да повлияят на политическия пейзаж на световната икономика. Предпазливият оптимизъм надделява, а пазарът остава нащрек, готов да се адаптира към предстоящите обрати. Деликатността на икономическите показатели, политическите събития и пазарната динамика ще се разгърне, предизвиквайки инвеститорите в стремежа им да предвидят развитието на събитията в една непредсказуема година.