Разгадаване на ралито на американските акции през 2023 година

ФЕД може и да свива баланса си, но ликвидността във финансовата система на САЩ се увеличава.

Публикувано от Божидар Балевски дек 15, 2023 в Пазари

В края на годината скокът на американския фондов пазар през 2023 продължава да бъде тема за анализ сред професионалистите на Уолстрийт. Макар че общите обяснения често сочат потенциално "меко приземяване" на американската икономика или очаквания за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв, един по-различен поглед над нещата хвърля яснота, че истинската движеща сила зад това рали може да се крие в един по-нюансиран фактор - разширяването на ликвидността, улеснено от централните банки.


По-конкретно, внимателното проучване на балансите на основните централни банки, с акцент върху Федералния резерв, разкри уникална динамика. Въпреки че ФЕД намалява размера на баланса си, ликвидността във финансовата система на САЩ се разширява, което води до това, което някои определят като рали, подсилено от Quantitative Easing или казано на български - Количествено облекчаване.


Количественото облекчаване (QE) е инструмент на паричната политика, използван от централните банки за стимулиране на икономиката. Казано на прост език, той включва създаването от централната банка на нови пари и използването им за закупуване на финансови активи, обикновено държавни облигации, от други банки или финансови институции. По този начин централната банка цели да увеличи паричното предлагане в икономиката, да понижи лихвените проценти и да насърчи кредитирането и разходите.


Корелацията между промените в резерва и пазарните движения е от решаващо значение. Историческите модели сочат, че когато централните банки увеличават подкрепата си, като позволяват на банковите резерви да се разширяват, това обикновено води до повишаване на цените на ценните книжа, дори ако икономическите показатели или корпоративните печалби не оправдават веднага подобни движения.


Противно на очакванията ключовият показател не е размерът на баланса на ФЕД, а увеличението на резервите на банковата система на САЩ, които от януари насам са нараснали с 500 млрд. долара. Тази тенденция не се отнася единствено до Федералния резерв, тъй като основните централни банки в световен мащаб инжектираха около 1 трлн. долара ликвидност.


Факторите, които допринасят за нарастването на банковите резерви, включват текущите промени в обратното репо споразумение на ФЕД и подкрепата за ликвидността, инициирана от Японската централна банка, Китайската народна банка и Европейската централна банка в края на 2022 година. ФЕД се присъедини значително към подобна подкрепа през пролетта, особено след срива на Silicon Valley Bank.


Обратното репо споразумение е инструмент, използван от централните банки за управление на количеството пари във финансовата система. Казано по-просто, централната банка заема пари от финансови институции, като временно им продава ценни книжа, например държавни облигации. Това спомага за източване на излишните парични средства от банковата система. Например, ако централната банка продаде на банка облигации на стойност 1 млрд. долара чрез споразумение за обратно репо, банката дава 1 млрд. долара на централната банка. Това спомага за контролиране на инфлацията и поддържа краткосрочните лихвени проценти в целевия диапазон на централната банка.


Неотдавнашни доклади на водещи анализатори от Morgan Stanley и Goldman Sachs  подчертават въздействието на източването на обратното репо споразумение и изтичането на средства от общата сметка на Министерството на финансите на САЩ към пазарите. Анализаторите на Голдман Сакс отбелязват, че през декември продължава тенденцията на разширяване на ликвидността в САЩ, което подкрепя представянето на рисковите активи и свитите кредитни спредове.


Изключително важното е, че тази тенденция на ликвидност, наподобяваща количествени улеснения (QE), е изиграла съществена роля за забележителното възстановяване на фондовия пазар през 2023 година. Американските борсови индекси, включително Dow Jones Industrial Average и S&P 500, не само възстановиха загубите от предходната година, но и поставиха нови рекорди.


С напредването на годината анализаторите очакват, че тенденцията на ликвидност ще се запази, осигурявайки постоянна подкрепа за акциите. Същевременно те предупреждават, че ако импулсът на ликвидността отшуми, могат да се появят потенциални предизвикателства.