Разгадаване на провала за сливане Sony-Zee

Sony Group обяви, че се отказва от амбициозното си сливане с индийската Zee Entertainment на стойност 10 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски яну 22, 2024 в Пазари

При изненадващ развой на събитията в понеделник японската Sony Group обяви, че се отказва от амбициозното си сливане с индийската Zee Entertainment на стойност 10 млрд. долара. Отказът постави началото на съдебна битка между двата медийни гиганта. Провалът на сделката, целяща да създаде медиен гигант в жадната за съдържание Индия, създава повече несигурност за телевизионния оператор Zee, особено в момент, когато конкуренцията се изостря. 


Проваленото сливане не само бележи неуспех за двете компании, но и внася потенциални сътресения за телевизионния оператор Zee, който се бори с нарастващата конкуренция. Disney, възползвайки се от възможността, сега проучва възможността за сливане на индийските си предприятия с медийните активи на Reliance на милиардера Мукеш Амбани, предвиждайки създаването на една от най-големите империи за развлечения в Индия.


Причините за провала


Sony посочи като причина за прекратяването на сделката неизпълнените "условия за приключване", въпреки че е водила "добросъвестни дискусии" със Zee. Двете компании не успяха да постигнат споразумение за удължаване на крайния срок, който беше определен за 21 януари. В свое изявление Sony изрази дълбоко разочарование, като подчерта трайния си ангажимент да разшири присъствието си на динамичния и бързо развиващ се индийски пазар.


В отговор Zee разкри, че Sony иска 90 млн. долара под формата на такси за прекратяване на договора за предполагаеми нарушения на споразумението за сливане и се е позовала на арбитраж за спешни временни мерки. Zee категорично отрича претенциите на Sony и обещава да предприеме съответните правни действия.


"Позоваване на арбитраж" се отнася до акта на официално започване на арбитражния процес като средство за разрешаване на спор между две страни. Арбитражът е метод за алтернативно разрешаване на спорове, при който участващите страни се съгласяват безпристрастна трета страна, известна като арбитър, да разгледа техния случай и да вземе обвързващо решение. Той е алтернатива на съдебните спорове в традиционните съдилища.


В контекста на сливането на Sony-Zee, когато Sony изрази намерението си да поиска 90 млн. долара под формата на такси за прекратяване на договора за сливане, тя едновременно с това започна арбитражния процес. Това означава, че вместо да прибягват до съд, Sony избира да разрешат разногласията си чрез арбитраж. Решението, взето от арбитъра(ите), ще бъде правно обвързващо както за Sony, така и за Zee, осигурявайки окончателно решение на техния спор извън официалната съдебна система. Арбитражът често се избира заради предполагаемата му ефективност, поверителност и гъвкавост в сравнение с традиционното съдебно производство.


Битка за мениджърска власт


Въпреки че конкретни подробности за неизпълнените условия не се разкриват, изглежда, че противопоставянето относно ръководството на обединеното предприятие е изиграло ключова роля за застрашаване на сделката. Zee предложи своя главен изпълнителен директор Пунит Гоенка за ръководител, но Sony се поколеба, след като Гоенка стана обект на разследване от страна на индийския пазарен регулатор. По-специално, Гоенка бе обвинен в отклоняване на средства на Zee към други регистрирани дружества в рамките на групата, което доведе до забрана за заемане на директорски длъжности във всички регистрирани дружества от Съвета за ценни книжа и борси на Индия миналата година.


Въпреки че Гоенка отхвърли обвиненията, забраната беше отменена през октомври при условие, че той сътрудничи на всички текущи разследвания на регулатора. Гоенка, който беше в индийския град Айодхя, за да присъства на тържественото откриване на храм на Господ Рам, написа в X, че вижда в провала на сделката със Sony "знак от Господ", и добави, че ще продължи напред, като укрепи компанията си в полза на заинтересованите страни.


Бизнесът на Zee


Zee, който се бори с намаляването на приходите от реклама и с намаляващите парични резерви, отбеляза спад на паричните си резерви до 2,48 млрд. рупии през шестте месеца, приключващи на 30 септември, в сравнение с 5,88 млрд. рупии година по-рано. Въпреки еднократните и периодичните разходи, направени при подготовката на сделката със Sony, сега Zee се стреми да "продължи да оценява органичните и неорганичните възможности за растеж".


С каналите си за новини и развлечения на хинди и други езици Zee е нарицателно име в Индия от създаването си през 1992 година от Субхаш Чандра, баща на главния изпълнителен директор Пунит Гоенка, често наричан "бащата на индийската телевизия". Sony, със своите развлекателни канали и стрийминг услуги в Индия, предвиждаше чрез сливането да създаде портфолио от над 90 канала.


Пътят напред за двете компании


Според Хетал Далал, президент и главен оперативен директор на Institutional Investor Advisory Services, провалът на сливането между Zee и Sony разочарова акционерите и наблюдателите на индустрията, тъй като сделката имаше потенциал да промени значително динамиката на индустрията. Sony обаче твърди, че не очаква съществено въздействие върху прогнозите си за годината, приключваща през март, тъй като сделката не е била взета предвид в прогнозите ѝ.


Докато се развива съдебната битка между Sony и Zee, последиците от това неуспешно сливане се отразяват на медийния пейзаж в Индия, като карат заинтересованите страни да преразгледат стратегиите си в една индустрия, белязана от бързи трансформации и засилена конкуренция.