Путин: 40% от търговията е в рубли

Русия за първи път обяви САЩ за "вражеска държава"

Публикувано от Божидар Балевски юни 07, 2024 в Геополитика

По време на изказването си на Петербургския международен икономически форум (ПМИЕФ) руският президент Владимир Путин подчерта, че почти 40% от търговския оборот на Русия вече се осъществява в рубли, което означава значително намаляване на транзакциите със западни валути като долара и еврото, които той определи като „неприятелски“.


Путин обърна внимание на „приятелските на Русия“ държави, които, както отбеляза, са неразделна част от формирането на бъдещето на световната икономика и понастоящем представляват три четвърти от търговския обем на Русия. Той спомена още, че Русия се стреми да увеличи разплащанията по сделки във валутите на страните от БРИКС - група, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.


Освен това той отбеляза намаляване наполовина през последната година на плащанията за руски износ, при които се използват така наречените „токсични“ валути от недружелюбни на Русия държави. Същевременно ролята на рублата в дейностите по вноса и износа е нараснала до близо 40%, което е значително увеличение спрямо приблизително 30% през миналата година и значително повече от 15%, наблюдавани в годините преди конфликта.


Путин очерта и важни инициативи, насочени към преобразуване на вътрешния финансов пазар на Русия. Тези планове включват удвояване на стойността на руската фондова борса до края на десетилетието, намаляване на вноса и увеличаване на инвестициите в дълготрайни активи.


Кремъл използва платформата на SPIEF, за да насърчи нови съюзи с държави от Азия, Латинска Америка и Африка, тъй като западните държави се опитаха да изолират руската икономика, която е на стойност 2 трилиона долара, в отговор на пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Въпреки мащабните международни санкции, прогнозите са, че руската икономика ще изпревари всички развити икономики през тази година, като Международният валутен фонд прогнозира растеж от 3,2 % за 2024 г., в сравнение с прогнозата за растеж от 2,7 % за САЩ и още по-ниски темпове, очаквани за Германия, Франция и Обединеното кралство.


Русия твърди, че санкциите са засилили нейната самостоятелност и с непрекъснатите продажби на петрол и суровини на страни като Индия и Китай, съчетани с високите цени на петрола, тя продължава да поддържа значителни приходи от износ на петрол.


Продължаващият конфликт в Украйна продължава след агресивната експанзия на Русия преди повече от две години, като през последните седмици се наблюдаваха успехи на руските сили в северните и североизточните региони на Украйна.


По време на международната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня Д лидерите от Запада, включително президентът на САЩ Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон, потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна. Президентът Байдън определи отстъпването пред руската агресия като „просто немислимо“, а президентът Макрон похвали храбростта на украинските сили.


Украинският президент Володимир Зеленски, който също присъства на събитието на плажа Омаха, изрази в социалните медии мнение, че церемонията подчертава трайния стремеж към свобода и демокрация, като направи паралел между миналите европейски усилия за отбрана и настоящата украинска устойчивост.


В провокативно изявление по-рано през седмицата Путин намекна, че Русия може да започне да предоставя оръжия с далечен обсег на неуточнени групи, за да улесни ударите срещу Запада, в отговор на това, че Западът облекчи някои ограничения върху военните ангажименти на Украйна в рамките на Русия.


Русия за първи път обяви САЩ за "вражеска държава"


Кремъл за първи път официално определи САЩ като „вражеска“ държава, което отразява влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон. По време на брифинг за пресата във вторник Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви: „Сега ние сме вражеска държава за тях, както и те за нас“.


Agentstvo, независим руски разследващ уебсайт, потвърди, че Русия никога преди не е определяла САЩ като враг. Забележките бяха в отговор на твърденията на Скот Ритър, бивш офицер от разузнавателния корпус на морската пехота на САЩ, който заяви, че му е било попречено да пътува до Русия.


Паспортът на Ритър, който в миналото е бил осъждан за сексуални престъпления, е бил конфискуван от граничните служители на САЩ при опита му да лети от Ню Йорк до Истанбул на път за Международния икономически форум в Санкт Петербург, Русия.


Ритер сподели преживяното пред руската информационна агенция ТАСС, като описа как е бил свален от полета и му е било забранено да продължи пътуването си.


Песков се спря на този инцидент по време на брифинга, като го обясни с „последната проява на яростната кампания“, целяща да попречи на американците да си сътрудничат с Русия. Той изказа предположение, че този ход би могъл да бъде разбираем само ако е свързан бившата роля на Ритер в разузнаването.