Първият годишен спад на американския суров петрол от 2020 година

Американският суров петрол е изправен пред опасенията за свръхпредлагане, геополитически размирици и забавена икономика

Публикувано от Божидар Балевски яну 01, 2024 в Пазари

При изненадващ развой на събитията американският суров петрол отбеляза първия си годишен спад от 2020 година насам, като загуби повече от 10% за годината. Мечите настроения поеха юздите, водени от нарастващите опасения за свръхпредлагане, произтичащи от рекордното производство извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). В този анализ се разглеждат основните фактори, които допринасят за спада, ролята на геополитическите рискове и сложния баланс между търсенето и предлагането на световния пазар на петрол.


Годишен спад и геополитическите размирици


С наближаването на края на годината американският суров петрол се сблъска със значителен спад, като приключи с над 10% спад за изминалите 12 месеца. Договорът за West Texas Intermediate (WTI) за февруари приключи на цена от 71,65 долара за барел, отбелязвайки спад от 10,73% за годината. Договорът за сорта Брент за март също отбеляза спад, като се установи на ниво от 77,04 долара, отразявайки 10,32% годишна загуба. Този спад е забележителен, като се имат предвид продължаващите геополитически рискове в Близкия изток, особено опустошителната война в Газа.


Въпреки мимолетните скокове на цените на суровия петрол, дължащи се на опасения от ескалация на ситуацията в Близкия изток, фокусът на пазара се измести предимно върху опасенията за свръхпредлагане и крехкия баланс между световното търсене и предлагане на петрол.


Рекордно производство в САЩ и забавяне на световната икономика


Един от основните двигатели на мечите настроения беше безпрецедентното нарастване на производството на суров петрол в САЩ. Понастоящем САЩ произвеждат суров петрол с рекордни темпове - приблизително 13,3 млн. барела на ден. Този скок в производството се отразява и в други региони, като Бразилия и Гвиана, които също достигат рекордни нива на производство. Това историческо производство извън ОПЕК се сблъска с икономическо забавяне, особено в големи икономики като Китай.


Въпреки че ОПЕК и неговите съюзници се ангажираха да намалят производството с 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 година, доверието на пазара в способността на блока да възстанови баланса остава ниско. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че през 2024 година производството на петрол извън ОПЕК, особено в САЩ, ще изпревари ръста на търсенето. Очаква се този дисбаланс да доведе до значително въздействие върху динамиката на световната търговия с петрол.


Декемврийската прогноза на МАЕ подчертава дълбокото въздействие на пренасочването на доставките на суров петрол от Близкия изток към САЩ и други атлантически държави. Само на САЩ се дължат две трети от ръста на доставките извън ОПЕК през изминалата година. Тази промяна поставя под въпрос усилията на производителите от Близкия изток да защитят пазарния си дял и да повишат цените на петрола.


Предпазливи гласове на фона на рекордното производство


Главният изпълнителен директор на Occidental Вики Холлуб изрази предпазливост на фона на рязкото увеличение на производството в САЩ. Холлуб изрази изненада от нивата на производство в САЩ и призова производителите към предпазливост. Тя подчерта, че е необходимо американските производители да внимават да не наводнят пазара с излишно предлагане.


Докато Occidental и Morgan Stanley очакват възстановяване на цените на американския суров петрол през следващата година, като прогнозират средна цена на WTI от около 80 долара за барел, Wells Fargo поддържа по-консервативна прогноза, предвиждайки средна цена от 71,50 долара за барел през следващата година.


Геополитически рискове


На фона на интензивния фокус на пазара върху динамиката на търсенето и предлагането, Хелима Крофт от RBC Capital Markets съветва инвеститорите да следят отблизо събитията в Близкия изток. Крофт подчертава, че всички фактори, водещи до пряка конфронтация между Иран и САЩ, трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Неотдавнашните събития, включително нападение с дрон в Ирак от страна на подкрепяни от Иран бойци, довело до ответни удари от страна на САЩ, подчертават нестабилността в региона.


Крофт обръща особено внимание на ситуацията на северната граница на Израел с Ливан, където министърът на отбраната на Израел Йоав Галант говори за "война на няколко терена", включваща множество региони. Рисковете в Близкия изток, включително напрежението с Иран, продължаващите конфликти и морските смущения, добавят елемент на несигурност, който може да окаже значително въздействие върху световните пазари на петрол.


В заключение, първият годишен спад на американския суров петрол от 2020 година насам отразява сложно взаимодействие на фактори, включително рекордно производство, икономическо забавяне и геополитическа несигурност. Докато петролният пазар се ориентира в тези предизвикателства, заинтересованите страни трябва да останат бдителни, като вземат предвид както непосредствената динамика на търсенето и предлагането, така и по-широкия геополитически пейзаж, който продължава да определя траекторията на индустрията.