Производителите на петрол с важна промяна в стратегията си

Въпросът е как ще реагират пазарите на новия подход

Публикувано от Божидар Балевски юни 05, 2024 в Пазари

Петролният пазар претърпя значителни промени, тъй като министрите от ОПЕК+ обявиха плановете си да увеличат производството си от четвъртото тримесечие на 2024 г. Това решение последва спад в цените на петролните фючърси до четиримесечно дъно и значително намаляване на календарните спредове. На 3 юни цената на предномесечните фючърси върху сорта Брент беше 78 долара за барел, което представлява леко увеличение спрямо предходната година.

Спредът между цените на Брент за шест месеца спадна драстично, като се движеше от обратната стойност от 4,86 щатски долара за барел през април до едва 1,50 щатски долара в началото на юни. Тази промяна предполага, че търговците коригират очакванията си предвид очакваното увеличение на производството на петрол от ОПЕК+, което потенциално би могло да облекчи всеки потенциален недостиг или спад на петролните запаси.

На неотдавнашната смесена среща, проведена както в Рияд, така и онлайн, ОПЕК+ реши да удължи настоящото си намаляване на добива с 2,2 милиона барела дневно до края на септември 2024 г. Тези съкращения обаче ще бъдат постепенно намалявани ежемесечно от октомври 2024 г. до третото тримесечие на 2025 г. Този план е гъвкав и може да бъде коригиран в зависимост от пазарните условия, като представлява значително увеличение, което може да се равнява на около 18 месеца типичен ръст на световното потребление на петрол.

Тази стратегия бележи завой от предишните политики на ОПЕК+, водени от Саудитска Арабия, които имаха за цел да намалят излишните запаси и да тласнат цените на петрола към 100 долара за барел. Сега фокусът е насочен към стабилизиране или възвръщане на пазарния дял, който беше загубен през последните две години в полза на конкуренти като САЩ, Канада, Бразилия и Гвиана.

Постоянното намаляване на пазарния дял на ОПЕК+ стана нетърпимо и напомни за предизвикателствата, пред които е изправена Саудитска Арабия като производител на суинг в началото на 80-те години. Новата стратегия има за цел да съобщи, че Саудитска Арабия и нейните съюзници не желаят да поддържат едностранно намаляване на производството за неопределено време.

За да си върне и стабилизира пазарния дял, ОПЕК+ разчита на по-бавен ръст на производството от страна на конкурентите и повишени нива на потребление, което вероятно означава по-ниски цени на петрола, за да се забавят сондажните дейности, да се повиши потреблението на горива и да се настани повече петрол от ОПЕК+ на пазара. Очаква се това повишено производство да доведе и до по-високи от очакваните нива на запасите, което намира отражение в намаляващите спредове.

С новата стратегия ОПЕК+ се позиционира така, че да окаже по-голям натиск върху шистовия сектор в САЩ, като предварително обяви увеличение на производството. Този ход е изчислен така, че да възпре по-нататъшни увеличения на добива в американската шистова индустрия чрез понижаване на цените на петрола и чрез стратегически сигнали. Тази промяна в политиката показва значително пренасочване на подхода на ОПЕК+ - от подкрепа към потенциално ограничаване на шистовия сектор през следващите години.