Популярен инвеститор е на път да вдигне летвата на Wall Steet

Това IPO ще е значително

Публикувано от Божидар Балевски май 31, 2024 в Пазари

Бил Акман подготвя почвата за публично предлагане на инвестиционната си компания Pershing Square до следващата година, като използва повишената си популярност в социалните медии, за да засили привлекателността на фирмата. При подготовката за IPO Акман понастоящем предлага част от фирмата си в частен кръг на финансиране, който се очаква да оцени Pershing Square на около 10,5 млрд. долара, според източници, близки до ситуацията. Сделката вероятно ще бъде финализирана скоро.


Pershing Square, която към април управлява активи на стойност около 16,3 млрд. долара, обосновава оценката си с плановете за натрупване на повече дългосрочен капитал. Инвестиционната стратегия на фирмата се фокусира главно върху избрана група подценени акции на големи компании, като Chipotle Mexican Grill и Universal Music Group.


Потенциалното първично публично предлагане би било рядко събитие в сектора на хедж фондовете, в който от финансовата криза през 2008-2009 г. насам малко фирми са излизали на борсата. Непредвидимият характер на приходите на хедж фондовете от такси за управление и представяне, съчетан с възможността за нестабилна възвръщаемост и изтегляне на капитал, направи публичните пазари предпазливи.


Въпреки неотдавнашните предизвикателства за новите листвания на фондовия пазар, поредицата от успешни първични публични предлагания през тази година показва потенциална промяна. Акман планира публичния дебют на Pershing Square да се състои не по-рано от края на 2025 г. или началото на 2026 г.


С течение на времето Pershing Square се превърна във фирма за управление на активи с по-стабилна капиталова структура. По-голямата част от капитала ѝ сега е в Pershing Square Holdings, фонд от затворен тип, регистриран в Европа, като се отдалечава от предишния си фокус върху агресивни битки с пълномощници (proxy wars) и къси продажби.


Първичното публично предлагане би било важен етап за Акман, който повиши популярността си чрез различни социални кампании, включително такива срещу предполагаемия антисемитизъм в университетите, използвайки платформата X.


Pershing Square USA - фонд за индивидуални инвеститори


Миналата година Pershing Square получи регулаторно одобрение за стартиране на нов инвестиционен инструмент, насочен към частни компании за публично листване. Неотдавна Акман подадезаявление за лиценз на Pershing Square USA - нов фонд, предназначен за американски индивидуални инвеститори.


Очаква се силната разпознаваемост на Акман и широкото му присъствие в медиите да привлекат значителен инвеститорски интерес към предстоящия фонд за търговия на дребно, който може да стартира още през юли. Около половината от 1 млрд. долара, набрани в кръга преди първичното публично предлагане, ще финансират стартирането на Pershing Square USA, а останалата част ще бъде разпределена за бъдещи инвестиционни инициативи.


Pershing Square насърчава потенциалните инвеститори да го разглеждат в съответствие с големи мениджъри на активи като Brookfield Asset Management и Blue Owl Capital, а не с традиционните хедж фондове. Компанията очаква да управлява значително повече активи и да генерира по-високи такси, след като новите ѝ фондове започнат да функционират.


Едно от предизвикателствата, пред които е изправена Pershing Square, е възможността инвестиционната ѝ стратегия да бъде възпроизведена, което би могло да повлияе на натрупването на активи. Въпреки това инвеститорите, които се опитват да копират действията на фирмата, могат да пропуснат печалбите от първоначалните позиции и сложните, неразкрити стратегии за хеджиране.


С предстоящото първично публично предлагане Акман, който е най-големият акционер в Pershing Square, би могъл значително да увеличи нетната стойност на фонда и да подкрепи усилията на фирмата за задържане на таланти и планиране на приемствеността. От основаването на Pershing Square през 2004 г. Акман е постигнал както значими успехи, така и някои болезнени загуби.


Европейският фонд на фирмата отчита впечатляваща възвръщаемост с петгодишна средна годишна възвръщаемост от 31,2 % към края на 2023 г., което значително превъзхожда индекса S&P 500.