От монах до милиардер: Историята на Маной Бхаргава

Пътят от богатство до благородничество

Публикувано от Божидар Балевски окт 15, 2024 в Пазари

През 70-те години на миналия век Маной Бхаргава напуска Принстънския университет в търсене на духовно просветление в Индия, където живее като монах и се сближава със семейството на известен гуру.


Години по-късно Бхаргава постига успех в продажбата на кофеинови шотове „5-часова енергия“ и натрупва значително богатство. Мотивиран да помага на нуждаещите се в Индия, той дарява стотици милиони на благотворителни организации, управлявани от семейството на гуруто, а също така създава лаборатория близо до Детройт, за да разработва иновативни продукти, включително стационарен велосипед, който генерира електричество.


Бхаргава отдавна твърди, че бизнесът му функционира по модела на „нулевата печалба“, при който печалбите на богатите се преразпределят, за да се помогне на бедните. Той разширява дейността си с други начинания, включително медицински изделия, пречистване на вода и медийна империя, като дори за кратко притежава Sports Illustrated.


Данъчните власти на САЩ обаче са на друго мнение за филантропските действия на Бхаргава и го обвиняват в укриване на данъци. Данъчните служби твърдят, че Баргава неправомерно е намалил данъчните си задължения, като е прехвърлил дял от 624 млн. долара в своя бизнес 5-Hour Energy на благотворителна организация, за да го откупи обратно с помощта на IOU, като все още е запазил контрола си върху компанията. Данъчните служби започнаха и наказателно разследване, в което се питат дали Бхаргава е използвал роднина на индийския гуру - Инду Рават, канадски гражданин, който наблюдава благотворителните му дейности - като фигура, за да укрие допълнително богатство от данъчните власти на САЩ.


Чрез свой говорител Бхаргава подчерта, че е съсредоточен върху бизнеса и благотворителната си дейност и се стреми да спазва данъчните разпоредби. Той изрази несигурност относно това дали наказателното разследване продължава да се води.


Тези данъчни проблеми са в рязък контраст с публичния имидж на Бхаргава като голям филантроп. След като емигрира в САЩ като тийнейджър, той забогатява, като разработва популярната напитка 5-Hour Energy. Известен с простодушното си поведение и избягването на екстравагантния начин на живот на милиардера, Бхаргава често присъства на бизнес срещи с жилетки. Той също така е член на „Обещанието за даряване“, като обещава да дари 99% от състоянието си в помощ на бедните.


Финансовата комисия на Сената също така обвини Бхаргава, че е използвал Рават, за да скрие швейцарски банкови сметки, които са свързани с благотворителните му дарения, насочени към осигуряване на здравеопазване и образование в Индия. Председателят на Финансовата комисия на Сената Рон Уайдън заяви в писмо, че на Бхаргава може да бъдат наложени едни от най-големите данъчни санкции в историята на САЩ.


Случаят на Бхаргава е част от по-широките усилия на властите да се справят с милиардерите, които използват измамни методи или благотворителни организации, за да избягват данъци. Това, което някога е било по-лесно да се скрие, сега е разкрито, отчасти поради натиска върху швейцарските банки да разкриват информация за богатите си клиенти.


Бхаргава не е единственият високопоставен човек, който е подложен на проверка за скрити активи в чужбина. През 2020 г. милиардерът в сферата на частния капитал Робърт Смит се споразумя с властите за 140 млн. долара заради недекларирани банкови сметки и доходи, а тексаският софтуерен магнат Робърт Брокман, обвинен в укриване на 2 млрд. долара от данъци, почина преди да бъде изправен пред съда.


Сред финансовите институции на Бхаргава е базираната в Женева Pictet, която миналата година уреди дългогодишно разследване в САЩ, като призна, че е помагала на клиенти да укриват активи за милиарди долари. Бхаргава оспорва версията на данъчната служба за събитията, като правният му екип твърди, че данъчните му облекчения са оправдани от закона.


Духовно пътешествие и забогатяване


Бхаргава е роден в заможно семейство в Северна Индия през 1953 г. и се премества в САЩ на 14-годишна възраст. След като посещава Принстън за кратко, той напуска университета, тъй като чувства, че традиционното образование не е правилният път за него. Вдъхновен от книга за хиндуистки монах от XIX в., Бхаргава се връща в Индия, където живее в ашрами, свързани с “Мисията на божествената светлина”, основана от гуруто Ханс Рам Сингх Рават. Бхаргава се сближава със семейството на гуруто, особено с Махипал Рават, който по-късно се жени за Инду, канадска гражданка.


Бхаргава остава в Индия в продължение на 12 години, като описва това време като време на обучение и духовно израстване. Той смята, че времето, прекарано в ашрамите, е формирало неговата мъдрост и го е научило да мисли критично.


След като се завръща в САЩ, Бхаргава започва да се занимава с бизнес, като експериментира с различни продукти, включително химически разтвори за найлонови чорапи и хомеопатични лечения. Големият му пробив идва, когато разработва “5-часовата енергия” - 2 унции кофеинов шот, който става хит в цялата страна, особено сред шофьорите на камиони и студентите.


В документален филм от 2015 г. Бхаргава си спомня как успехът на 5-Hour Energy го е довел до натрупване на състояние, което той оценява на 4 млрд. долара. Изправен пред това новопридобито богатство, той си задава въпроса: „Какво да правя с тези пари?“


Филантропия и данъчни противоречия


Бхаргава решава да посвети голяма част от богатството си за подобряване на живота в Индия, като често работи в тясно сътрудничество с Инду Рават, която е уважавана в духовните среди. Той започва да прехвърля големи части от богатството си на Инду, включително дял от 445 млн. долара в партньорството на 5-Hour Energy. Той също така купува имение за 5,7 млн. долара в Ню Джърси, в което да живеят Инду и семейството ѝ.


Швета Рават, по-голямата дъщеря на Инду, се включва активно в благотворителните начинания на Бхаргава, като поема ръководството на фондация в Мичиган и заедно с Бхаргава основава сродна организация в Индия. Организациите се фокусират върху здравеопазването, образованието и социалното подпомагане в Индия.


Инду, известна още като Мата Шри Мангла Джи, заявява, че помагането на другите осмисля живота. Тя е почитана от мнозина като духовен водач и продължава да напътства последователите си по пътя към просветлението.


През 2023 г. Инду печели съдебно дело срещу данъчната служба, като блокира агенцията да събира данъци върху дарението на Бхаргава на стойност 445 млн. долара. Бхаргава обаче е проверяван, след като през 2009 г. дарява отделен дял от 624 млн. долара в „5-часова енергия“ на благотворителна организация в Мичиган. Данъчните изразиха загриженост относно откупуването на дела от страна на Бхаргава с помощта на запис на заповед, чиято стойност се е увеличила с нарастването на продажбите на 5-Hour Energy.


Данъчната служба твърди, че благотворителното дарение на Баргава е било завишено, като поставя под въпрос стойността на сделката, докато правният екип на Баргава настоява, че приспаданията са били законни и са имали за цел да увеличат максимално въздействието на неговата благотворителност. Мичиганската благотворителна организация съобщи, че от 2015 г. насам е разпределила 125 млн. долара, предимно за благотворителната организация на Бхаргава в Индия, която твърди, че е помогнала на милиони хора със здравни грижи и операции.


През 2018 г. данъчната служба издава известие, с което не признава приспадания за стотици милиони, което кара Бхаргава да оспори решението в съда. Делото е спряно през 2019 г., тъй като криминалното разследване набира скорост, а през 2021 г. федералното голямо жури изисква 12-годишни финансови документи.


Предизвикателства в бизнеса и филантропията


Докато се развиват съдебните битки на Бхаргава, той продължава да инвестира в нови проекти, включително в иновации за чиста вода и електричество. Документалният му филм от 2015 г. „Милиарди за промяна “ представя изобретения като стационарно колело, което може да захранва домакинство в продължение на 24 часа само с един час въртене на педалите. Някои от тези изобретения обаче се оказаха непрактични, като например велосипедите, които пречат на женското облекло.


Бхаргава разширява дейността си и в областта на медиите, като през 2023 г. за кратко придобива правата върху Sports Illustrated като част от план за изграждане на безпристрастна новинарска мрежа. Предприятието се проваля и той губи издателските права в условията на финансова криза.


Въпреки тези предизвикателства, мисията на Бхаргава да помага на нуждаещите се остава основна във философията му. Размишлявайки върху богатството си, през 2012 г. той заявява, че изборът му е бил ясен: „Мога да съсипя живота на сина си, като му дам пари, или да даря над 90 % за благотворителност“.