Основателят на Wikipedia със сериозни упреци към X и Мъск

Мъск предложи на Уикипедия 1 млрд. долара, ако промени името си на "Дикипедия"

Публикувано от Божидар Балевски ное 16, 2023 в Пазари

Неотдавнашното придобиване на Twitter за 44 млрд. долара от Илон Мъск, преименуван на X, предизвика ожесточена размяна на мнения между технологичния магнат и основателя на Wikipedia Джими Уелс. В откровена критика Уелс изрази загриженост, че X е "завладян от тролове и луди", като подчерта, че платформата, някога глобален обществен център, губи мислещи и сериозни потребители.

В речта си на технологичната конференция Web Summit в Лисабон Уелс обяви ситуацията за "огромен проблем" за X и за по-широката среда на социалните медии. Той отбеляза тенденцията потребителите, особено тези, които търсят смислени дискусии, да бягат от платформата поради разпространението на тролове и разрушителни елементи. Изследване на аналитичната фирма Similarweb подкрепя това наблюдение, като показва спад в показателите за ангажираност на X в сравнение с предходната година.

Разногласията между Мъск и Уелс не са нови, като датират от миналата година, когато Мъск обвини Уикипедия, че има "нетривиална лява пристрастност". Това твърдение възникна на фона на дебатите сред редакторите на Уикипедия относно премахването на записа "Досиетата на Twitter", като според Мъск файловете подкрепяха твърденията за тенденциозно модериране на съдържание срещу консерватори по време на предишното управление на компанията.

Неотдавнашното предложение на Мъск за 1 милиард долара към Wikipedia за промяна на името на "Dickipedia" допълнително разпали враждата. Уелс, без да се смущава, отхвърли обвиненията на Мъск в цензура, подчертавайки ангажимента на платформата за внимателна редакционна преценка.

В отговор на предизвикателствата, поставени от X, Уелс стартира Trust Cafe по-рано тази година, като я позиционира като алтернатива на традиционните платформи за социални медии. Описвайки го като "пилотен проект", Trust Cafe има за цел да създаде общност от надеждни личности. Платформата се отличава с това, че дава приоритет на съдържанието въз основа на надеждност, а не на вирусна харесваемост, като приема модел на доброволно членство, вместо да разчита на реклами.

Уелс вижда Trust Cafe като платформа, предлагаща качествено изживяване, което подобрява живота на потребителите. Услугата, която дава възможност за публикации и коментари в стил X, отразява ангажимента на Уелс за насърчаване на смислени и надеждни взаимодействия. С Trust Cafe той се стреми да отстрани недостатъците, наблюдавани в развиващия се пейзаж на социалните медии, като подчертава отклонението от проблемите, с които се сблъсква X.

Докато Мъск и Уелс водят словесна война, на преден план излизат динамиката на социалните медии, тяхното въздействие върху обществения дискурс и стремежът на платформите да отдават приоритет на доверието и качествените преживявания. Сблъсъкът между тези влиятелни фигури подчертава предизвикателствата и възможностите за оформяне на бъдещето на платформите за цифрова комуникация.