Оценка на пазарната динамика и потенциалните икономически пречки: Какво да очакваме през 2024 г.

Мрачна прогноза, нестабилни капиталови пазари и възможна рецесия в САЩ.

Публикувано от Божидар Балевски ное 29, 2023 в Пазари

В сферата на икономическите прогнози за 2024 г. мненията на финансовите стратези се разминават, като се очертава нюансирана картина на глобалната уязвимост, с особен акцент върху потенциала за рецесия в САЩ. По-специално, Deutsche Bank заема особено предпазлива позиция, прогнозирайки, че Канада ще оглави Г-7 по растеж на БВП със скромните 0,8%, подчертавайки уязвимостта на големите икономики в условията на агресивен цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Икономистите на Goldman Sachs Asset Management споделят предпазливите нагласи, като посочват, че е малко вероятно Федералният резерв да намали лихвените проценти през следващата година, освен ако растежът не се отклони съществено от настоящите прогнози. Това съвпада с по-широките пазарни перспективи, доминирани от очакването за "по-високи за по-дълго време" лихвени проценти, което повдига въпроси за потенциалното въздействие върху глобалните икономически траектории.

Стратезите на JPMorgan Asset Management изразяват загриженост относно забавените последици от по-високите лихвени проценти за икономиката на САЩ, което предполага, че рискът от рецесия може да бъде по-скоро отложен, отколкото елиминиран. Последиците от бързото повишаване на лихвените проценти вече се проявяват в икономическите показатели с признаци за повишаване на равнището на безработица и завишаване на просрочията по кредитните карти.

Накъде духа вятърът?

Основната прогноза на Международния валутен фонд предвижда забавяне на световната икономика, като растежът на БВП се очаква да намалее от 3,5 % през 2022 г. до 2,9 % през 2024 г. Това забавяне се дължи на чувствително забавяне в развитите икономики, отразяващо въздействието на затегнатите фискални политики и условия за кредитиране.

Въпреки преобладаващото убеждение за "меко приземяване" на американската икономика икономистите на Дойче банк предупреждават, че забавените ефекти от повишаването на лихвените проценти са несигурни по отношение на времето и въздействието си. Появяват се признаци на напрежение, особено в еврозоната, където БВП спадна през третото тримесечие, което показва период на стагнация, който вероятно ще продължи до средата на 2024 г.

Потенциалът за "макроавария" се подчертава от Дойче банк, като се посочват уязвимости в сектори като регионалните банки, търговските недвижими имоти и частните пазари. Внезапният срив на Silicon Valley Bank в началото на годината напомня за продължаващата уязвимост на финансовия сектор.

Тъй като лихвените проценти продължават да бъдат в центъра на вниманието, Goldman Sachs Asset Management подчертава регионалните различия в перспективите за растеж и инфлационните модели. Япония преживява положителни изненади в икономиката си, движена от вътрешното търсене, докато Китай е изправен пред рискове поради задлъжнялостта на пазара на недвижими имоти и демографските предизвикателства. Развиващите се пазари като Бразилия, Чили, Унгария, Мексико, Перу и Полша се приспособяват към по-високи лихвени проценти, като централните банки или намаляват лихвите, или са близо до такива решения.

В заключение, сложното взаимодействие на глобалните икономически фактори през 2024 г. изисква диверсифициран и осъзнат по отношение на риска инвестиционен подход. Пазарът, макар и до голяма степен да оценява достигането на връх в настоящия целеви диапазон на ФЕД, трябва да се ориентира в несигурността, произтичаща от забавеното въздействие на повишенията на лихвените проценти и потенциалните макроикономически предизвикателства. Тъй като стратезите изразяват предпазливост по отношение на риска от рецесия в САЩ, внимателният анализ и подготвеността стават от първостепенно значение за ориентирането в сложния пейзаж на международния бизнес през следващата година.