Новата седмица - важни финансови отчети, икономически показатели и несигурност на Фед

Публикувано от Божидар Балевски окт 24, 2023 в Пазари

Предстоящата седмица ще бъде наситена със събития за инвеститорите, като фокусът ще бъде върху печалбите на големите технологични компании, ключовите икономически показатели и продължаващото въздействие на политиките на Федералния резерв върху пазара на акции. Microsoft, Alphabet, Meta и Amazon ще публикуват тримесечните си отчети, а други големи играчи като Coca-Cola и Exxon също ще представят доклади, което ще допринесе за натоварената седмица на корпоративните отчети.

Икономическият фронт също има съществено значение, като публикуването на първата оценка на БВП за третото тримесечие се очаква да покаже, че икономиката на САЩ е нараснала с годишен темп от 4,3%. Освен това за петък е насрочен по-подробен преглед на предпочитания от ФЕД измерител на инфлацията. Тези доклади и публикувани данни идват в ключов момент за пазарите, като се имат предвид последните събития, като 16-годишните върхове на доходността на държавните ценни книжа и продължаващата несигурност относно цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, които хвърлиха сянка върху пазарите на акции през последния месец.

През предходната седмица Nasdaq, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отбелязаха спадове от над 1,6 %, като Nasdaq понесе особено силен удар, спадайки с над 3 %. С навлизането в настоящата седмица Федералният резерв навлиза в период на затишие преди следващото си заседание, което започва на 31 октомври. Понастоящем пазарните очаквания сочат над 96% вероятност Фед да се въздържи от повишаване на лихвените проценти по време на тази среща.

В неотдавнашната си реч в Икономическия клуб на Ню Йорк председателят на Федералния резерв Джером Пауъл представи актуална информация за текущото състояние на икономиката. Въпреки че призна напредъка, той продължи да бъде загрижен за инфлацията, определяйки я като "твърде висока" и идентифицирайки потенциална заплаха от страна на "много устойчивата икономика". Тази реч беше възприета от много икономисти като затваряне на вратата за повишаване на лихвените проценти през ноември, макар че остави възможността за бъдещи срещи отворена. Според Грег Дако, главен икономист на EY, неотдавнашната поредица от положителни икономически изненади ще държи Федералния резерв нащрек за инфлацията. Вероятността за повишение на лихвите през ноември изглежда малка, но срещата през декември все още се разглежда като несигурна.

Предстоящата седмица ще бъде от решаващо значение за икономическите показатели, които Федералният резерв следи отблизо: икономически растеж и инфлация. Очаква се обявяването на БВП в четвъртък да отбележи пика на икономическия растеж през 2023 г., главно поради поредица от стабилни данни, които отложиха опасенията за рецесия за 2024 г. Очакваните в петък данни за "базовата" PCE инфлация (разходи за лично потребление) се очаква да покажат леко понижение през септември, като от 3,9% през август се понижат до 3,7%. Целта на ФЕД за инфлацията е средно 2%. Освен това се очаква "базовият" PCE да се повиши с 0,3% през септември спрямо предходния месец.

Балансът между тези два показателя ще бъде внимателно проучван през следващите месеци, тъй като те имат потенциала да определят бъдещите политически решения на Фед. Майкъл Гапен, икономист за САЩ в Bank of America, отбеляза, че ако растежът се забави, може да не се наложи Фед да повишава лихвените проценти допълнително. И обратното, ако инфлацията се повиши, това може да оправдае допълнителни повишения на лихвите.

На корпоративния фронт четири от известните акции на "Великолепната седморка", които бяха в основата на ралито на фондовия пазар през 2023 г., ще представят своите тримесечни актуализации. Резултатите и отчетите на тези компании вероятно ще окажат значително влияние върху основните борсови индекси. Тези тримесечни актуализации ще предложат информация за потребителските разходи, напредъка в областта на изкуствения интелект (ИИ) и рекламната индустрия. Данните за приходите от облачните сегменти ще бъдат подложени на внимателен анализ, особено за Microsoft и Amazon.

Ролята на изкуствения интелект в тези компании ще бъде различна, като анализаторите на UBS предполагат, че Meta, която се радваше на стимулиране от страна на изкуствения интелект през предходното тримесечие, все още притежава неизползван потенциал в сектора на потребителските приложения. За разлика от тях, приносът на ИИ за приходите на Microsoft през това тримесечие се очаква да бъде по-малко значителен.

Настоящият разказ за фондовия пазар е съсредоточен не толкова върху приходите, колкото върху рязкото повишаване на доходността на облигациите и потенциалното му въздействие върху политическите решения на Федералния резерв. Доходността на 10-годишните и 30-годишните съкровищни облигации достигна 16-годишен връх след последното заседание на Федералния резерв в края на септември. Някои служители на Федералния резерв предположиха, че затягането на финансовите условия в резултат на нарастващата доходност може да послужи като заместител на допълнително повишаване на лихвените проценти.

Пътят напред остава несигурен и инвеститорите следят отблизо развитието на ситуацията във Федералния резерв. По време на неотдавнашната си реч в Ню Йорк Пауъл подчерта необходимостта да се наблюдава и да се остави ситуацията да се развие, тъй като финансовите условия се затягат. Ключът към облекчаване на акциите от последните им предизвикателства, свързани с облигациите, може да дойде от изявленията на председателя на Фед през следващите две седмици.


В заключение, предстоящата седмица представлява решаващ момент за инвеститорите. Фокусът върху печалбите на големите технологични компании, ключовите икономически показатели и траекторията на доходността на облигациите подчертава несигурността и волатилността, които понастоящем пронизват пазарите. Икономическите доклади и корпоративните печалби ще дадат критична представа за по-широкия икономически пейзаж и бъдещия път на политиката на Федералния резерв, които със сигурност ще окажат влияние върху пазарните нагласи и цените на активите в краткосрочен план.