Нов удар за китайската икономика - Zhongzhi Enterprise Group фалира

Късно в петък китайският конгломерат за сенчесто банкиране Zhongzhi Enterprise Group подаде молба за ликвидация поради несъстоятелност.

Публикувано от Божидар Балевски яну 08, 2024 в Пазари

В съдбоносен петък Zhongzhi Enterprise Group, известен конгломерат за "сенчесто" банкиране, подаде молба за обявяване в несъстоятелност, която подчертава задълбочаващите се предизвикателства в китайския финансов пейзаж. Този ход добавя още едно ниво на сложност към продължаващата дългова и имотна криза в Китай, като предизвиква вълни на финансовите пазари и поражда опасения за по-широките последици за сектора на недвижимите имоти.


Банкирането в сянка се отнася до система от финансови посредници и дейности, които действат извън традиционния банков сектор, следователно "в сянка". Тези посредници и дейности улесняват създаването на кредити и ликвидност подобно на традиционните банки, но работят без същия регулаторен надзор и достъп до финансиране от централните банки.


Предвестник на по-дълбоки проблеми


Подаването на молба за обявяване в несъстоятелност от страна на Zhongzhi Enterprise Group беше категорично признание за неспособността на компанията да изпълни дълговите си задължения и ясна индикация за недостатъчни активи за погасяване на задълженията. В изявление, публикувано в WeChat от Първия междинен народен съд в Пекин, се потвърждава подаването на молбата, като Zhongzhi се превръща в жертва на сложните предизвикателства, които преобладават в китайския финансов пейзаж.


Zhongzhi, подобно на много други посредници на банкирането в "сянка" в Китай, се занимаваше с обединяване на спестяванията на домакинствата и предприятията, за да предоставя заеми за инвестиции в различни сектори, включително недвижими имоти, акции, облигации и стоки. Особено важна е ролята ѝ във финансирането на многобройни големи китайски строителни предприемачи, което обвързва съдбата ѝ с бурния пазар на недвижими имоти.


Сянката на финансовите затруднения надвисна над Zhongzhi от август, когато компанията предупреди инвеститорите за предстояща ликвидна криза. Впоследствие, през ноември, компанията обяви неплатежоспособност в съобщение до своите инвеститори. Ситуацията ескалира, когато полицията в Пекин започна разследване на силно задлъжнялата банка.


Въздействие върху пазара и продължаващи опасения


Последиците от обявяването на несъстоятелност на Zhongzhi се отразиха на финансовите пазари, като особено силно засегнаха по-широкия индекс CSI 300. До началото на следобедната търговия индексът отбеляза спад от 1,2 %, като тежестта на спада бе понесена значително от акциите на недвижими имоти. Търгуваните в Хонконг акции на големи фирми за недвижими имоти, включително Logan Group, China Vanke, Sunac и Longfor Group, регистрираха спадове от 2 % до 3,6 %.


Анализаторите на Commerzbank изтъкнаха потенциалните последици, като подчертаха, че макар кредиторите на фирмата да са предимно богати физически лица, а не финансови институции, сривът може да подкопае общото доверие на пазара. Освен това бяха изразени опасения за доверителната индустрия, като се спекулираше и с по-широки последици за затруднената сфера на недвижимите имоти.


Продължаващите сътресения на китайския пазар на недвижими имоти, белязани от дългова криза от 2020 година насам, доведоха до това, че големи играчи като Evergrande и Country Garden се борят да изпълняват финансовите си задължения. Цялостното въздействие на тази криза се простира отвъд отделните дружества, като засяга ръста на продажбите на жилища и цените и подтиква Пекин да започне по-широки усилия за намаляване на задлъжнялостта, насочени към някога раздутия сектор на недвижимите имоти.


Банки в сянка и правителствени мерки


През последните години китайското правителство активно работи за ограничаване на бързото нарастване на небанковия дълг, емитиран от банки в сянка. Тъй като по-голямата част от големите банки в Китай са държавни, достъпът до традиционно банково финансиране е по-труден за предприятията, които не са държавна собственост, което води до рязко нарастване на банковите дейности в сянка. Усилията на правителството за ограничаване на сенчестото банкиране са част от по-широка стратегия за справяне с финансовите рискове и поддържане на стабилността на финансовата система.


Огромният сектор на недвижимите имоти в страната се намира на кръстопътя на тази репресия срещу сенчестото банкиране, което често е било използвано от компаниите за недвижими имоти за придобиване на земя от местните власти. Развитието на ситуацията повдига въпроси за устойчивостта на нестандартните продукти за управление на богатството, като има опасения, че някои от не са напълно добронамерени.


Преминаване през предизвикателствата и възстановяване на доверието


Тъй като Китай се бори с многостранните проблеми във финансовия си сектор и сектора на недвижимите имоти, пътят напред изглежда изпълнен с предизвикателства. Развитието на ситуацията с Zhongzhi Enterprise Group служи като отрезвяващо напомняне за уязвимостта, заложена в паралелната банкова система и по-широкия финансов пейзаж.


Инвеститорите, регулаторните органи и участниците в сектора ще следят отблизо развитието на ситуацията, особено реакцията на политиците в Пекин и предприетите мерки за ограничаване на рисковете. Съдбата на банките в сянка, траекторията на пазара на недвижими имоти и устойчивостта на финансовата система на Китай ще бъдат централни теми в разказа за икономическото възстановяване.


Въпреки че несигурността продължава да съществува, има належаща нужда от прозрачна комуникация, стабилни регулаторни мерки и активни стъпки за възстановяване на доверието във финансовата екосистема. Сложното взаимодействие между банкирането в сянка, правителствените регулации и динамиката на пазара на недвижими имоти ще оформи бъдещия пейзаж на китайската икономика. Докато заинтересованите страни се ориентират в този сложен терен, значението на разумното управление на риска поставя критична рамка за инвеститорите.