Неочакваната инвестиция, която стимулира растежа на изкуствения интелект

Пазарите са креативни и AI революцията се подпомага от това

Публикувано от Божидар Балевски юни 25, 2024 в Изкуствен интелект

Глобалният подем в областта на изкуствения интелект се подкрепя в значителна степен от един по-малко известен сегмент на пазара на дългови инструменти. Технологиите за изкуствен интелект изискват големи възможности за съхранение и обработка на данни, което налага значителни инвестиции в центрове за данни и оптичните мрежи, които ги свързват. В резултат на това компаниите по целия свят инвестират значителни средства в тези инфраструктури, като прогнозираните глобални разходи за изграждане на центрове за данни се очаква да надхвърлят 55 млрд. долара до 2030 г., както съобщава Synergy Research Group.


Поради ограничената си капитализация тези компании често прибягват до пазара на ценни книжа, обезпечени с активи, за да получат финансиране. Това им позволява да си осигурят финансиране срещу бъдещите приходи, очаквани от тези активи, при по-изгодни лихвени проценти. Например по-рано този месец Frontier Communications Parent Inc. емитира облигации на стойност 750 млн. щатски долара, обезпечени с оптични активи, отличаващи се с доходност от приблизително 6,3%, а Switch Inc. пусна облигации на стойност 940 млн. щатски долара, обезпечени с шест центъра за данни. Според Barclays Plc до края на 2024 г. общият размер на финансирането, набрано чрез ценни книжа, обезпечени с активи в този сектор, се очаква да достигне рекордните 12 млрд. долара, включвайки инвестиции в центрове за данни, оптични влакна и други подобни проекти.


Тази тенденция подчертава разнообразието от налични възможности за финансиране в подкрепа на бума на изкуствения интелект, които включват също така дялов капитал, необезпечени облигации и заеми. Търсенето на инвестиции в центрове за данни и оптични кабели ескалира по различни причини, включително и поради увеличаването на работата от разстояние след пандемията.


Ерик Фалк, партньор и ръководител на стратегията в Magnetar Capital, отбеляза, че макар големите компании да могат да се снабдят с необезпечен дълг, други, които развиват компютърна инфраструктура, активно търсят финансова подкрепа, което е стимулирало иновациите в рамките на финансовите структури, макар и с различна степен на риск.


До момента сделките с ценни книжа, обезпечени с активи (ABS), включващи центрове за данни, са достигнали около 4,7 млрд. долара през тази година, което е повече от два пъти повече от предходната година. Същевременно продажбите на ABS, обезпечени с оптични влакна, са нараснали с над 50% до 3,5 млрд. долара. Сред компаниите, които са използвали ABS за финансиране през тази година, са Ziply Fiber и Zayo Group Holdings Inc.


Пазарът на обезпечени с активи ценни книжа, свързани с цифровата инфраструктура, започва да се разширява и в международен план. Наскоро Vantage Data Centers приключи първата секюритизация на активи на центрове за данни в региона на Европа, Близкия изток и Африка, като набра 600 млн. паунда, отчасти за рефинансиране на съществуващ дълг. Този ход е част от по-широка стратегия за капитализиране на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, за което свидетелства и неотдавнашното им капиталово финансиране в размер на 750 млн. евро.


Робърт Греъм, ръководител на отдел "Инвестиции в секюритизирани продукти" в Schroders, отбеляза неоспоримия растеж на цифровата инфраструктура, особено на центровете за данни, при които се наблюдава драстично увеличение на лизинговата дейност и които притежават огромен потенциал за растеж, обусловен от напредъка в областта на ИИ и изчислителните облаци.